Home Bestemmingen Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 5 tot 10

Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 5 tot 10

0
Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 5 tot 10
Mooiste mountainbikeroutes van België

De vijf eerste tips voor mountainbiketrips gaven we eerder weg. Er zijn nog veel meer plekken waar je in België kan genieten van een sportieve fietsuitstap. Deel twee van de mooiste mountainbikeroutes van België. Aan jou om ze aan je wielen te rijgen.

Aywaille: Ninglinspo

On-Belgisch berglandschap
Het enige bergriviertje van België staat garant voor fantastisch mountainbiketerrein. De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève, in de gemeente Aywaille. Ze stroomt door een geklasseerd gebied en haalt haar schoonheid uit het wilde karakter van de omgeving.

Dit is een van meest aantrekkelijke plaatsen in Hoog-België en voor wie het endurogebeuren een beetje volgt, zijn Ninglinspo, Aywaille, Remouchamps en de Amblèvevallei natuurlijk geen onbekenden. De trails in dit bergachtige strookje België lenen zich uitstekend voor het meer technische werk. De zijriviertjes en de rotspartijen rond de waterval La Chaudière zijn buitengewoon prachtig. Het is moeilijk te geloven dat je nog steeds in België bent. Vanuit het dal van Ninglinspo rijd je richting Vert-Buisson en het heidegebied van Porallée, om zo in het dal van de Amblève te belanden. Overal om je heen zie je trails, de ene nog uitdagender dan de andere. Eender wat je graag doet op je mountainbike, hier zit je als gebeiteld.

Hoei

Een razende adrenaline-kick
De muur van Hoei is een afschrikwekkend begrip in de wielerwereld, wegens zo steil dat je moet remmen om niet achteruit te bollen. Rond de muur vind je een overvloed aan hoogtemeters, bossen en singletrails. We zitten in de provincie Luik, aan de samenvloeiing van Maas, Hoyoux en Mehaigne. Bois Madam tekent meteen paraat voor stevige beklimmingen en een prachtig panorama over kastelen, rotsen, bossen, velden en een meanderende Maas. De afdalingen zijn snel, steil en technisch, met vaak een verstopte bloedlinke passage als toetje. Bois Mimont herhaalt dat trucje: door de rivier, brutaal steile beklimmingen, supersnelle afdalingen, uitgedroogde rivierbedding… Nog enkele bossen: Bois Thier Marechal, Bois de Gives, Bois du Roi… stuk voor stuk heerlijke plekken waarin het zalig biken is. De beklimmingen zijn ofwel vervelend lang ofwel bijzonder steil, de afdalingen een razende adrenalinekick.

Gooik

Glooiend door het Pajottenland
In het Pajottenland, een mooie en rustige streek ten zuidwesten van Brussel, begrensd door de Zenne en de Dender, en de autowegen Aalst-Brussel en Edingen-Halle, ligt Gooik. Bekend om de talloze kleine en ambachtelijke Kriek- en Geuzebrouwerijen, en een oase van rust vlakbij de hoofdstad. Startplaats is ontmoetingscentrum De Cam, in het centrum. Vanaf hier word je een mooie route voorgeschoteld doorheen een heuvelachtig landschap en over brede veldwegen en leuke kronkelpaadjes. De beklimmingen zijn nergens echt lang, de afdalingen nergens heel erg technisch of steil, maar het weelderig groene landschap en een aantal leuke singletracks maakt van het Pajotttenland een heel erg leuk mountainbiketerrein. Met de klim naar de Kester en het motorcrossparcours van Kesterheide krijg je overigens een pittige uitdaging voorgeschoteld die je naar het hoogste punt van Zuidwest-Brabant leidt.

Ottignies: Piste VTT en Bois des Rêves

Een droom voor freeriders
Het Bois des Rêves – in het Waals-Brabantse Ottignies Louvain-La-Neuve – was al twee keer het strijdtoneel voor het Belgische Kampioenschap crosscountry. Het provinciaal domein herbergt een heuse Piste VTT en een mountainbikeroute die in 27 kilometer Ottignies en Louvain-la-Neuve aandoet. Al hoef je van deze route niet veel meer verwachten dan enkele veldwegels en een paar saaie bospassages. Dan gaan we liever in het Bois des Rêves zelf stoeien. De Piste VTT is een supertechnische wirwar aan paadjes, steile beklimmingen, flink uitdagende afdalingen, jumps en drops voor de freeriders, boomwortels… Dikke pret en een absolute aanrader voor wie zijn rijtechniek wil bijschaven.

De Schorre, Boom

Op de heilige wei van Tomorrowland
De Schorre in Boom kent iedereen van Tomorrowland. Veel minder geweten, is dat daar een bijzonder leuk en technisch mountainbikeparkoers is aangelegd. Het Provinciaal Recreatiedomein ligt in het hartje van de Rupelstreek en is een knappe groene oase in de stedelijke drukte van Antwerpen, Mechelen en Brussel. Het domein is een oude kleiput en grote delen van De Schorre waren vroeger eigendom van de steenbakkerijen van Verstrepen en Van Herck. De mountainbikeroute is niet bepaald voor de beginnende biker: ze bestaat uit draaien en keren, steile beklimmingen en technische afdalingen, al dan niet vergezeld van een fikse boomwortelpartij of rockgarden. Wil je het nog technischer? Rijd dan richting het aanpalende Terhagen. Dat is geen officiële route, maar is wel puur kicken voor de ervaren mountainbiker.

Heb je de eerste vijf mountainbikeroutes nog niet gezien? Klik hier om ze snel nog even te kunnen bekijken. Het is zeker de moeite waard!

Tekst: Jurgen Groenwals