Belgisch tandarts Karel Sabbe Guinness Wereldrecordhouder Pacific Crest Trail

Ledlenser ambassadeur Karel Sabbe, Grand Canyon
Ledlenser ambassadeur Karel Sabbe, Grand Canyon

Ledlenser’s nieuwste ambassadeur is misschien een nieuwe naam voor het grote publiek, maar de Belgische tandarts Karel Sabbe (27) heeft al een indrukwekkend parcours afgelegd in de trailrunning wereld met de zwaarste races ter wereld. Laatst toegevoegd aan zijn palmares – en meteen ook het meest indrukkend – is zijn Guinnes Wereldrecord van de snelste Pacific Crest Trail ooit.

Meet Ledlenser ambassadeur Karel Sabbe

In het dagelijkse leven spendeert Karel zijn tijd boven tal van Vlaamse monden als tandarts. Telkens met opperste concentratie en op een erg kleine oppervlakte. Om na de werkdag het hoofd leeg te maken en de resterende energie kwijt te spelen, begon Karel met lopen. Waar hij goed in bleek te zijn en heel wat voldoening uithaalde. Zo begon het te kriebelen: langere afstanden, snellere kilometers, extremere omstandigheden. In een jaar en half liep Karel 80 000 km in 31 verschillende landen bij elkaar!

De trail naar een wereldrecord

Tijdens een hike in Nieuw-Zeeland kwam het plan om de Pacific Crest Trail te lopen, een tocht van 4300 kilometer lang van de Mexicaanse tot de Canadese grens. Een jaar en een half van voorbereiding, training (waaronder deelname aan de Marathon de Sables) en planning later, stond Karel vorige zomer aan de start van de PCT. Wat volgt moeten we waarschijnlijk niet toelichten: eat – run – sleep – repeat. Iedere dag weer opnieuw.

Karel Sabbe: “Het vorige record stond op naam van Joe McConaughy. Hij liep de 4300 km lange trail in 2014 in 53 dagen, dat is 80 km per dag. Ik wist dus dat ik meer dan 80 km per dag zou moeten lopen… Met de hulp van mijn goede vriend Joren Biebuyck is dat gelukt.” Long story short: na 52 dagen, 8 uur, en 25 minuten bereikte Karel al lopend de Canadese grens. Een verbetering van het wereldrecord met 22 uur!

“Bijna een jaar na mijn recordpoging kreeg ik het geweldig nieuws: mijn tijd op de Pacific Crest Trail is nu officieel een Guinness Wereldrecord! Dat heeft trouwens best wat voeten in de aarde gehad. Het was blijkbaar niet zo vanzelfsprekend dat een onbekende Belgische tandarts zo’n tijd neerzette.”

What’s next?

Nu het PCT avontuur tot een glorieus einde is gekomen, kijkt Karel alweer naar de volgende recordpoging, mogelijk op de Appalachian Trail. We houden hem in de gaten!

Meer weten over Karel? Bekijk dan zijn vlog of lees zijn blog via www.karelsabbe.com. Je vindt er ook zijn gearlist (waaronder de Ledlenser SEO7R) met uitleg over zijn loopmateriaal.

 

Shop Lokaal