Home Anders Outdoor De mooiste plekken om te schaatsen in Nederland

De mooiste plekken om te schaatsen in Nederland

0
De mooiste plekken om te schaatsen in Nederland
Schaatsen in Nederland - Keizersgracht Amsterdam

Update 10/2/2021: check de lokale coronamaatregelen, sommige vijvers blijven gesloten!

We vinden het een van de mooiste momenten van het jaar, wanneer het ijs na nachten van vrieskou dik genoeg is en iedereen massaal op zolder kruipt om slee en schaatsen vanonder het stof te halen. Wil je weten waar het veilig genoeg is om je op het ijs te begeven? Het kan in eigen land, maar bij onze noorderburen zijn er meer mogelijkheden. De mooiste plekken om te schaatsen in Nederland.

www.natuurenbos.be geeft up-to-date informatie over de schaatsvijvers binnen de natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos. Wie meer ambities heeft dan een rondje op de lokale vijver, trekt beter de grens naar Nederland over. Bij aanhoudende vrieskou worden onze noorderburen namelijk schaatsgek en beginnen ze massaal sneeuw te ruimen en pistes te ‘vegen’ op sloten of ondergelopen polders. De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond is het informatiepunt voor de schaatsmogelijkheden op natuurijs in Nederland.

Toertochten voor schaatsers

Tijdens koude winters organiseren veel Nederlandse ijsclubs toertochten. Als deelnemer leg je een uitgestippelde route af over kreken, polders, kanalen of grachten, waarbij je op verschillende controlepunten je stempelkaart laat afstempelen. Aan de kraampjes langs het parcours kun je jezelf in de koek-en-zopie-tentjes opwarmen met erwtensoep en warme chocomelk. De tochten zijn doorgaans tientallen kilometers lang, maar vaak heb je ook een kortere variant voor kinderen. www.schaatsen.nl geeft een overzicht van alle officiële toertochten.

Schaatsen op Nederlandse grachtengordels

Minstens zo leuk, en zeer idyllisch, is schaatsen rond historische stadjes met een grachtengordel. Dat kan onder meer in Hulst, Utrecht, Delft, Amersfoort en Brandevoort. Je voelt je meteen teruggeflitst naar een schilderij van Breughel. Wil je trouwens meer weten over de Nederlandse schaatstraditie? Bezoek dan het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Dat bezit de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld en dompelt je onder in de geschiedenis van de Elfstedentocht.

Hoe kies je een schaats voor je kind?

Schaatsen kopen voor kinderen is lastig. Je weet nooit op voorhand hoe groot hun voeten zullen zijn op het moment dat het vriest, en eens het zo ver is, wil iedereen er tegelijk hebben. Te grote schaatsen met te dikke sokken veroorzaken echter sneller blaren. En omdat ze te groot zijn, trek je de veters strak aan, waardoor de bloedvaten worden dichtgedrukt en je sneller koude voeten krijgt. Sommige indoorpistes verhuren hun schaatsen ook voor extern gebruik, dus hoor zeker eens bij de ijsbaan in je buurt. In Nederland gebeurt verhuur soms ook via sportwinkels. Hele kleine kinderen zetten hun eerste stapjes op het ijs meestal met onderbindschaatsen, een onderstel met twee messen naast elkaar, dat je met gespen onder de eigen schoenen vastbindt.

Zelf een ijspiste maken in je tuin? Staf Coppens toont hoe dat moet.

Tv-presentator Staf Coppens leerde zijn vrouw, kunstschaatsster Monique van der Velden, kennen tijdens het VTM-programma Sterren op het ijs. Dat het hele gezin Coppens ijsgek is, hoeft dan ook niet te verbazen. Vorige winter bouwde het viertal zelf een ijsbaan in de tuin. Met houten planken timmerden ze een rechthoekige bak, waarin ze een plastic zeil legden. Dat sproeiden ze met een tuinslang vol water en de volgende ochtend konden ze schaatsen op een perfect bevroren piste.

Tekst: An Kokken