Home Fietsen Tips voor lange fietstochten: zelf een bikepackingroute kiezen

Tips voor lange fietstochten: zelf een bikepackingroute kiezen

0
Tips voor lange fietstochten: zelf een bikepackingroute kiezen
Zelf bikepackingroute kiezen

Voor een bikepackingavontuur in België is het nog wat behelpen. Voor je zelf een bikepackingroute kiezen gaat, sta je best bij enkele zaken stil. Hier enkele tips voor lange fietstochten.

Tips voor lange fietstochten

Voor een bikepackingavontuur in België is het nog wat behelpen. Ons land is nu ook weer niet zo immens groot om erg lange fietsontdekkingen te doen. Veel bikepackers maken gebruik van de Grote Routepaden die doorheen België lopen, zoals de GR5 en GR56. Het zijn prachtige wandelpaden doorheen de Ardense bossen, met veel pittige beklimmingen vaak technische afdalingen. Dankzij de rust in de Ardennen vind je altijd wel een plaatsje om je tent op te slaan. Het nadeel van die GR-routes is dat het geen lussen zijn en je dus steeds naar je startplaats zal moeten terugkeren.

Materiaal

Er is uiteraard een aanzienlijk verschil in materiaal en benodigde bagagemogelijkheden wanneer je kiest voor een korte fietstrip met één overnachting of expeditiegewijs enkele weken onderweg bent. Het type fiets zal een belangrijke rol spelen in de keuze van je route en de trails. Heb je een heuse mountainbike – al dan niet een full suspension – omgetoverd voor je bikepackingavontuur? Dan zijn er meer mogelijkheden dan wanneer je met een omgebouwde wegfiets of gravelbike op stap gaat. Ga je bikepacken door los zand, woestijn of sneeuw, dan is een fatbike de meest aangewezen optie.

Lange bikepackingroute kiezen

Van Alaska naar Patagonia fietsen? Tripje rond de wereld? Dan wordt de keuze van je fiets helemaal belangrijk. Kies een fiets met betrouwbare onderdelen, die wereldwijd gemakkelijk beschikbaar zijn. Als framemateriaal valt staal dan zeker te overwegen. Het is robuuster dan aluminium, weegt niet veel meer en is makkelijker te herstellen. Een hardtail met eventueel iets bredere banden is vaak een goede keuze. Ze gaan minder snel lek en hebben een beter drijfvermogen, waardoor los zand, modder of sneeuw niet voor onoverkomelijke problemen zorgen.

Meer weten over bikepacking?

Tekst: Jurgen Groenwals

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

14 − 5 =