Home Lees Far Out Online 2017 Herfst Rugzak kopen: waarop letten

Rugzak kopen: waarop letten

0
Rugzak kopen: waarop letten
Ruzak kopen? Let hierop (c) Fjällraven

Ga je een rugzak kopen? Dan zijn er aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Grofweg ingedeeld kan je stellen dat rugzakken met een inhoud kleiner dan veertig liter geschikt zijn voor hiking- en dagtochten. Plan je een langere rondreis, dan kijk je uit naar een rugzak met een groter volume van 60 liter of meer.

Rugzak kopen? Let hierop

Bepaal het doel van je rugzak

Denk goed na over het type rugzak dat je nodig hebt. Een maand door de Alpen zwerven, vraagt een andere rugzak dan een dagtocht in de Ardennen of een rondreis met de bus door Azië. Bij een bergtocht staan gewicht en draagcomfort centraal, voor een wereldreis is een tas met verschillende opbergcompartimenten eerder aangewezen.

Houd rekening met het gewicht dat je kan dragen

Het heeft geen zin een rugzak van 80 liter te vullen als je hem vervolgens niet kan tillen. Een leidraad is pakweg 25-30% van je lichaamsgewicht als rugzak. Zwaarder wordt gewoon bijzonder lastig om te dragen. Uiteraard heeft het doel van je tocht ook invloed op de grootte. Zeker als je de tas elk dag vrijwel de hele dag door dragen moet.

Probeer eens een heren- én damesmodel

De lichaamsbouw van dames en heren is verschillend, tot zover geen nieuws. Vrouwen hebben vaak bredere heupen en een kortere rug dan mannen. Dat maakt dat het rugpand van een herenrugzak langer is dan dat van een damesrugzak en dat de heupbanden een andere vorm hebben. Pas verschillende varianten tot je de voor jou geschikte rugzak hebt gevonden. Probeer als heer gerust een damesmodel of omgekeerd. Belangrijkste is dat de rugzak jou als gegoten zit. Draagcomfort is en blijft prioritair.

Onontbeerlijk: een handige indeling van je tas

Openingen en compartimenten maken of kraken de interne organisatie van je rugzak. Heb je een rugzak met enkel een opening langs de bovenkant, dan moet je je hele rugzak doorploeteren op zoek naar dat ene kledingstuk dat – je zal het zien – toevallig helemaal onderaan zit. Een grote opening langs de voorkant creëert een soort van koffer. Doe daar een aantal compartimenten bij waarin je alles netjes van elkaar kan afscheiden.

Kijk welke extraatjes handig zijn voor jou

Een regenhoes is handig, want in de regel zijn rugzakken niet helemaal waterdicht. Een rugzakuitbreider van pakweg tien liter kan handig zijn om tijdens een langere stop op je rondreis even een citytrip te maken zonder 80 liter bagage op je rug. Lusjes, riempjes, ingebouwde spiegeltjes of fluitjes zijn praktisch als je gaat trekken. En kleine opbergzakjes zijn bij reizigers populair.

Ben je op zoek naar een wandelrugzak, voor jezelf of voor de kinderen? Dan hebben we nog enkele extra tips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 4 =