Home Bestemmingen Checklist wintertrekking Finland: van tent tot expeditiemateriaal

Checklist wintertrekking Finland: van tent tot expeditiemateriaal

0
Checklist wintertrekking Finland: van tent tot expeditiemateriaal
checklist wintertrekking Finland

Iris ging op sneeuwtrekking in Finland. We vroegen haar naar de ideale – en draagbare – ‘checklist wintertrekking Finland’. Je wil immers alles bij hebben wat nodig is, plus wat extra voor noodgevallen, maar ook niet te veel. Elke kilo extra moet je immers zelf dragen.

Checklist wintertrekking Finland

“Ieder teamlid had ongeveer twintig kilogram eigen spullen mee. Per twee personen droegen we ook nog eens tien kilo gemeenschappelijk gerief, zoals tenten en kookgerei. Onze vier sledes wogen zonder bepakking twee à vier kilo per stuk.”

Backcountryski’s

“We legden de tocht af op backcountryski’s, een soort toerlanglauflatten met grip waarmee je door de diepsneeuw kan glijden. Daar horen specifieke bergschoenen bij. Ze hebben vooraan een soort van ijzeren staafje, dat zich vasthecht in de binding op de skilat.”

Slee en rugzak

“Wie een rugzak droeg, had daarin enkel zijn of haar eigen spullen. Diegene die een slee trok, nam naast persoonlijke spullen ook gemeenschappelijk materiaal mee, zoals een tent, kookvuur, potten en spades. In het begin wisselde ik elke dag af om de slee te trekken, maar al snel bleek dat ik liever de slee trok en de andere persoon de rugzak droeg. Dat zijn we de rest van de reis zo blijven doen.”

Tent

“In onze tipi met lichtgewicht kacheltje konden we met zeven personen zitten en met vijf man slapen. De andere twee sliepen in een gewone trekkingtent. Voor de beschutte bossen van Finland was de tipi ideaal, in open gebied heb je stevigere tenten nodig.”

Kleding

“Naast een basisoutfit voor trekkings hadden we ook enkele typische winteritems mee, zoals thermisch ondergoed, donshandschoenen voor ’s avonds, een skibril voor bij slecht weer en een baklava bivakmuts. Op warme dagen droegen we een softshellbroek en als het erg koud was of sneeuwde een skibroek. Getten – een soort van halve broekspijpen die over je schoen en onderbeen spannen – voorkwamen dat er sneeuw in onze schoenen sijpelde.”

Eten en drinken

“Als ontbijt aten we meestal muesli met melkpoeder en warm water. Voor het middagmaal stond er doorgaans tourbrood op het menu. Dat is een heel vast brood met noten, vet of vruchten. Je kan het wel een maand bijhouden. Daar dronken we een soepje bij of we aten iets hartigs als kaas of droge worst. Tussendoor aten we enkele snacks en ’s avonds een vriesdroogmaaltijd. Iedere dag voorzag iemand anders een maaltijd voor de hele groep. Drinkwater haalden we voornamelijk door sneeuw te smelten, door een gat in het ijs te kloppen of door bij te tanken in een riviertje.”

Varia

“Een sneeuwschop, navigatiemateriaal, kookgerei, EHBO en een satellietontvanger (Garmin Delorme) om indien nodig een noodsignaal uit te zenden. Een deel van ons materiaal – voornamelijk ski’s, schoenen en sledes – huurden we bij Bruno, een fervent langlaufer die in Berchem de verhuurservice voor expeditiemateriaal slow-motion.be opstartte.”

Met deze checklist wintertrekking Finland, kan je zo Iris achterna!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 + zes =