Wandelroute van het jaar in Zuid-Limburg

Wandelroute van het jaar in Zuid-Limburg
Wandelroute van het jaar in Zuid-Limburg

‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ mag zich uitroepen tot wandelroute van het jaar. De drielandentocht van 277 kilometer kon de juryleden vooral bekoren omwille van de grote verscheidenheid aan landschappen over een grotendeels onverharde route. Op de shortlist stonden nog vijf andere genomineerden.

De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs. Nieuwe of recent vernieuwde wandelprojecten in Nederland en België konden hun kandidatuur indienen. Allemaal werden ze beoordeeld door een onafhankelijke jury van ervaren wandelaars. Op de shortlist prijkten nog vijf genomineerden: GR 512 (Brabantse Heuvelroute), Een wandeling rondom Zuid-Limburg, het Roots Natuurpad dwars door Nederland, het Wandelnetwerk Vlaamse Ardennen en een reeks nieuwe wandelingen in het Thorpark in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Wandelroute van het jaar in Zuid-Limburg

Uiteindelijk verkoos de jury ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ tot Wandelroute van het Jaar 2018. Het zuidelijkste stukje Nederland staat bekend als een heus wandelparadijs. De route laat zien dat dit heuvelende landschap zich ook voorbij de landsgrenzen verderzet. De lus van 277 km doet in 11 pittige etappes drie landen aan: Duitsland, Nederland en België. Voor de jury “hebben die niet alleen hun eigen taal, maar ook hun eigen cultuur en natuur, wat de wandeling tot een echte ontdekkingsreis maakt”. Behalve de route en het grote aandeel onverharde paden wordt ook de informatie geprezen. De route is niet bewegwijzerd, maar vrijwel foutloos beschreven in een aantrekkelijke gids met veel achtergrondinformatie, uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Padmaker Alex Buis toonde zich blij verrast en ziet de prijs als een aanmoediging om platgetreden wandelpaden en grenzen te doorbreken.