Home Leki Wandelstokken kopen? Enkele zaken waarop je moet letten

Wandelstokken kopen? Enkele zaken waarop je moet letten

0
Wandelstokken kopen? Enkele zaken waarop je moet letten

Wandelstokken kopen? De ene stok is de andere niet. Bovendien spelen meerdere factoren mee voor wie op zoek is naar ‘de ideale wandelstok’. Enkele zaken waarop je moet letten.

Wandelstokken kopen?

  1. Het verstelsysteem. Wandelstokken zijn telescopisch. Er bestaan draai- en hendelsystemen die rond de buizen klemmen en zorgen dat je de lengte van de stok gemakkelijk kan aanpassen. Het belangrijkste is dat het verstelsysteem veilig en gekeurd is. Je wil niet dat je stok plots inschuift en je je evenwicht verliest op die smalle bergrichel. Zijn ze gekeurd? Kijk dan vooral hoe handig en gemakkelijk je met het sluitsysteem overweg kan.
  2. De punt. Een gladde punt schiet sneller weg. Hoe sneller de punt slijt, hoe sneller je er last van hebt. Kies bij voorkeur een punt gemaakt uit een stevig materiaal, zoals carbide. Dat is diamantgeslepen staal dat enkel scherper wordt als het slijt.
  3. De greep. Bij de greep van de stok draait het vooral om comfort en elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Een plastic greep wordt sneller glad van het zweet, rubber wordt sneller plakkerig, kurk voelt soms wat droog aan en schuim is vrij duur. Maar zoals gezegd, heeft elk materiaal ook zijn voordelen op het vlak van prijs, vochtafvoer en grip. Neem de stok dus in je hand en kijk of hij voor jou goed aanvoelt. Neem de greep vast terwijl je hand door de lus zit en oefen er wat kracht op uit. Zo heb je een beter idee hoe hard of zacht je tijdens het wandelen in de stok moet knijpen.
  4. De lus. Het grote verschil tussen lussen, is de gesp. Vaak hangt de gesp van de lus buiten de stok en drukt die op je hand. Comfortabeler, maar ook duurder zijn stokken waarbij de gesp in het handvat verwerkt zit. Er zijn ook stokken waarbij de lus automatisch ruimer wordt als je stok tussen twee stenen blijft steken. Op die manier word je niet uit balans getrokken als je stok eens een tel blijft haperen. Wederom is testen in de winkel de beste optie. Let er vooral op hoe de gesp op je hand duwt.
  5. Het materiaal van de buis. De twee belangrijkste materialen die fabrikanten in hun buizen gebruiken, zijn aluminiumlegeringen en carbon. Voordat je naar het duurdere carbon grijpt: aluminium is niet noodzakelijk slechter. Zo worden soms aluminiumlegeringen gebruikt die je ook in de luchtvaart terugvindt en die qua gewicht niet echt onderdoen voor carbon. Het grote verschil is dat carbon de trillingen en schokken beter dempt.
  6. Schokdemping. Bij wandelstokken kopen zijn er nog kleine extra’s die het verschil kunnen maken. Vaak hebben stokken bijvoorbeeld een ingebouwd schokdempertje. Dat zorgt voor extra comfort tijdens het wandelen.
  7. Hou rekening met je eigen lengte. De grenswaarde voor wandelstokken ligt zo ongeveer bij de 1 m 85. Ben je groter? Dan zal een wandelstok uit de categorie ‘licht en compact’ iets minder aan jou besteed zijn omdat die niet altijd ver genoeg uitschuiven. Hou er rekening mee dat een stok bij dalend terrein verder wordt uitgeschoven dan normaal en dan ook nog stabiel moet zijn.
  8. Er zijn stokken in elke prijscategorie. “Als ze gekeurd zijn en geproduceerd werden door een professionele fabrikant, zijn stokken van € 29,95 even veilig als stokken van € 150”, horen we van Jeroen De Wit (Leki). “De meerprijs zit vooral in het gebruiksgemak en het comfort: hoe schuiven de buizen in elkaar, van welk materiaal is de stok gemaakt, hoe voelt de greep?” Als je stokken koopt, moet je dus goed afwegen hoe vaak je ze zal gebruiken, op welk terrein en welk comfort je ervan verwacht.

En dan nog dit

Wandelstokken kopen? Sommige wandelaars besparen extreem in gewicht. Ben jij iemand die de steel van zijn tandenborstel afbreekt om een paar gram minder op zijn rug te moeten dragen? Bedenk dan dit: wandelstokken zijn geen extra balast. Ze verdelen de balast juist beter naar je armen. Anders doen die toch niets tijdens het wandelen. Neem op je volgende tocht dus een stel stokken mee. Zet ze op de juiste hoogte, steek je hand onderlangs door de lus, wandel door de mooie natuur en kijk met een gerust hart om je heen in plaats van naar de grond.

En nu de praktijk: Hoe wandel je met wandelstokken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × drie =