Bekende Vlamingen op de loop: Maarten van Gramberen

Hardlopen een toffe sport? Zeker weten. Ook verschillende Bekenden Vlamingen trekken geregeld hun loopschoenen aan. Sommige van hen zien we zelfs geregeld voorbijlopen. Tijd om een praatje te slaan.

Maarten van Gramberen (Sportjournalist)

Waar loop je het liefst in eigen land?

Waar ik woon, in Meldert. Dat is een deelgemeente van Hoegaarden, op 700 meter van de taalgrens. Je hebt er prachtige paadjes. Ik kan zo 20 km lopen zonder mensen te zien, tussen de velden, over holle wegen, bergop en bergaf. Onderweg kom ik reeën tegen, zilverreigers, zelfs slangen. Een fantastisch gebied.

Wat was je mooiste loopsessie ooit in het buitenland?

Copacanbana, in Rio de Janeiro, de parken van Peking…. Maar mijn mooiste tocht beleefde ik eigenlijk tijdens het WK wielrennen in Bergen, Noorwegen. Daar liep ik zo de bergen in, 5 km naar een mooi bergmeertje en weer terug, onderweg genietend van prachtige vergezichten op de stad en de fjorden.

Welk hightech-item loopt met jou mee?

Ik heb altijd een Garmin Fenix 3 of 5 bij. En ook mijn iPhone met van die draadloze JBL oortjes. Ik luister namelijk altijd naar podcasts, variërend van wielerpodcast tot de Daily Telegraph, sport van de BBC, de Radio 1-podcast Interne Keuken, of van iemand die ik op dat moment interessant vind.

Met wie mogen we je altijd op pad sturen?

Van de bekende vrouwen? Goedele Wachters misschien, of Linde Merckpoel en natuurlijk Saartje Vandendriessche. Ze kunnen alle drie erg goed lopen en het is fijn om met hen van gedachten te wisselen. Als je leuke gesprekken hebt onderweg, is de activiteit voorbij voor je het weet.

Heb je nog een ultieme loopdroom of -doelstelling?

Ik heb last van een kniepeesontsteking, vooral tijdens het bergaf lopen. Het is dus niet zeker of ik het nog ga realiseren, maar het lijkt me super op om op elk continent een marathon te kunnen lopen: Berlijn, New York, Tokyo en dan nog één in Zuid-Amerika, Afrika en Australië of Nieuw-Zeeland.