Home Bestemmingen Eroica Limburg 2018

Eroica Limburg 2018

0
Eroica Limburg 2018
Foto Henk Korzelius en George Deswijzen - Eroica Limburg (2)

Op zaterdag 30 juni vindt Eroica Limburg 2018 plaats. Het is alweer de derde editie van deze klassieker. Deze van origine Italiaanse wielertocht is de grootste retro-belevingstocht ter wereld. Coureurs dragen vintage- of historisch geïnspireerde kleding en rijden op ‘heroïsche fietsen’ (bici eroiche) of iets recentere vintagefietsen. De retrofietstocht is grensoverschrijdend en loopt door zowel Belgisch als Nederlands Limburg, en zelfs een stukje door Duitsland.

Eroica Limburg 2018: De route

De retrofietstocht op zaterdag 30 juni is grensoverschrijdend en loopt door zowel Belgisch als Nederlands Limburg, en zelfs een stukje door Duitsland. Vanuit wielerstad Valkenburg aan de Geul starten drie routes (60, 100 en 160 km). Je rijdt dwars door de Valkenburgse grotten, beklimt de befaamde Cauberg en fietst dwars door Nederlands oudste bierbrouwerij. De route gaat deels over onverharde wegen in het Limburgse heuvelland en op de rustplaatsen – meestal prachtige kastelen – mogen de wielertoeristen zich verheugen op heerlijke streekgerechten. Alles uiteraard in de bijzondere historische Eroica-stijl en sfeer.

Gezellig familie-evenement

Eroica Limburg 2018 is meer dan alleen een fietstocht op zaterdag. Het is ook een driedaags familie-belevingsevenement in Valkenburg aan de Geul. Van vrijdag 29 juni tot zondag 1 juli 2018 is het stadje bezaaid met kraampjes vol oude wielerkleding en retrospullen, en beleef je plezier op een historische kermis met livemuziek. Enkele grote wielerhelden van weleer tekenen present om hun heroïsche anekdotes van vroeger nog eens op te halen. Zo verwachten we dit jaar Johan Museeuw, Roger de Vlaeminck, Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Uiteraard nemen zij hun WK-, Tour- of Olympische fietstrui mee.

EROICA_LIMBURG_AFTERMOVIE_2017 from Connect Limburg on Vimeo.

 Steeds meer Vlamingen zakken af naar Valkenburg

Maar liefst 21 nationaliteiten stonden in de vorige edite aan de start van Eroica Limburg. Absolute koploper inzake aanmeldingen zijn Engeland en Duitsland. Maar steeds meer Vlamingen weten de weg naar Eroica Limburg te vinden. Valkenburg is tenslotte maar een uurtje rijden vanaf Antwerpen en Brussel. De organisatie is erg blij met deze internationale deelname. “Dit is het bewijs dat we goed op weg zijn om zowel dit evenement en de grensoverschrijdende wielerregio Limburg op de kaart te zetten”, aldus Richard van Beek, die samen met Iwan Linckens de organisatie van het evenement in handen heeft.

Wielerprovincie Limburg

In Nederlands Limburg proeft men de passie voor het cyclisme. Men is er niet alleen trots op haar coureurs, maar men gaat er ook prat op de koersen van eigen bodem. Het glooiende en heuvelrijke landschap is sinds het begin van de twintigste eeuw een voedingsbodem voor boeiende wielergevechten, zoals de voorjaarsklassieker Amstel Gold Race en het WK Veldrijden in Valkenburg.

Limburg werd door de UCI maar liefst zes keer uitverkozen voor de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg. Op dat vlak neemt de zuidelijkste Nederlandse provincie een bijzondere plaats in de rijke WK-historie in. Heerlen was ooit strijdtoneel van het WK op de weg. In 1967 veroverde Eddy Merckx er zijn eerste van drie wereldtitels bij de profs. En in Valkenburg aan de Geul werd op het befaamde Cauberg-parcours reeds vijf keer een WK op de weg georganiseerd: in 1938 (Marcel Kint), 1948 (Briek Schotte), 1979 (Jan Raas), 1998 (Oscar Camenzind) en in 2012 (Philippe Gilbert). Een wereldrecord!

Meer informatie en inschrijven kan via www.eroicalimburg.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × vier =