Retrofietsevenementen: Nostalgisch op de fiets

Retrofietsevenementen
Eroica (c) George Deswijzen

Retrofietsevenementen, nostalgisch op de fiets, toertochten van weleer, vintage fietsbeurzen… ze trekken steeds meer volk. Met onze wollen koerstrui en fiets met haakpedalen verschijnen we aan de start van Eroica Limburg, een internationale klassieker onder de retrokoersen. 

Nostalgisch op de fiets: Retrofietsevenementen zijn helemaal hip

Dat fietsen in Vlaanderen onverminderd populair blijft, bewijzen de duizenden deelnemers van de bekendste toertochten. Vandaag zijn toertochten zulke massa-evenementen, dat je best tijdig reserveert als je kans wil maken om mee te doen. Ook fietsbeurzen zoals Velofollies in Kortrijk trekken enorm veel bezoekers. Hoewel fietsfabrikanten voortdurend nieuwe technologieën en collecties ontwikkelen, hebben we blijkbaar steeds meer nood aan authenticiteit en echtheid. Oudenaarde heeft al enkele jaren zijn Retro Ronde, in het Gentse Kuipke was er afgelopen najaar de retrobeurs Het Stalen Ros en in Antwerpen heb je Bazaar Bicyclette.

Een romance met Toscaanse gravelpaden

Vanwaar toch die hernieuwde interesse in oud rubber en vintage stuurlinten? We legden ons oor te luisteren bij Eroica, internationale organisator van retrofietsevenementen, en trokken naar Valkenburg aan de Geul, waar op zaterdag 30 juni voor de derde keer Eroica Limburg doorgaat. Tijdens dit fietsevent kan je de prestaties van je oude wielerhelden herbeleven op fietsen van voor 1987. Een tijd waarin er van lichtgewicht carbonfietsen, klikpedalen of wielerkledij met beschermende Dyneema weinig tot geen sprake was.

L’Eroica is een Italiaanse stichting, die oorspronkelijk als doel had de oude gravelwegen van Toscane te beschermen en te behouden. Deze romantische gedachte leidde in 1997 tot de oprichting van het wielerevenement Eroica. De eerste editie telde 92 deelnemers. Vandaag nemen duizenden wielerliefhebbers van over de hele wereld aan de tocht deel en worden er Eroica-evenementen georganiseerd in Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Uruguay, de Verenigde Staten en Japan. En binnenkort dus voor de derde keer in Nederland: Eroica Limburg.

Afzien zoals de coureurs van weleer

“We willen dat mensen herontdekken hoeveel voldoening je eigenlijk haalt uit eens echt moe zijn en een uitdaging overwinnen”, zei Giancarlo Brocci in 1997 toen hij Eroica oprichtte. Is dat ook wat de deelnemers drijft? Deelnemer Mark Ritzen alvast wel. “De vorige editie van Eroica was een prachtige dag vol nostalgische wielertenues en oude koersfietsen. In het huidige digitale tijdperk is dat een verademing, even zelf fysiek bezig zijn. Onderweg besef je pas echt wat de coureurs vroeger moesten doorstaan. Met dunne bandjes op onverharde wegen en frames die een stuk zwaarder zijn, is het hard werken geblazen.”

Mark knapte zijn Freddy Maertens-fiets zelf op met onderdelen die hij voornamelijk vond via internetfora en medeliefhebbers. “Het is de kunst om precies de juiste onderdelen te vinden die oorspronkelijk bij de fiets horen – alles moet kloppen. Het sleutelen voorafgaand aan Eroica brengt mij net zoveel voldoening als de tocht zelf.”

Zelf nostalgisch op de fiets zitten tijdens Eroica Limburg? Daarvoor moet je nog wachten tot juni! Hieronder als voorproefje alvast de aftermovie van 2019.

Blader ook even door het fietsnieuws.