Watersport op de Seine in Frankrijk

Watersport op de Seine in Frankrijk
Course de Paddle sur la Seine, Nautic 2014, Paris 7/12/2014 ©Marion Ruszniewski/AFP/Nautic

Eeuwenlang was de Seine een gevaarlijke rivier met een onvoorspelbare stroming. Indijking en kanalisering perkten de kracht van de rivier sterk in, maar daar zijn watersporters niet rouwig om. Verschillende clubs en vakantieparken vestigden zich aan de oevers en de meren in de onmiddellijke omgeving. Vandaag kun je genieten van watersport op de Seine in Frankrijk. zo kun je onder meer surfen, waterskiën, zeilen en zwemmen. Wat overigens ook leuk is is suppen op de Seine in Parijs.

Watersport op de Seine in Frankrijk

De Seine ontspringt vlakbij Dijon in de Bourgognestreek en slingert daarna over een afstand van bijna 800 km door tien Franse departementen, om uiteindelijk aan het Normandische Le Havre in zee uit te monden. Op verkenning, van bron tot monding, ontdekten we volgende vier paradijzen voor watersport op de Seine in Frankrijk:

Lac d’Orient
23 km² zeil- en surfplezier

Met een oppervlakte van 23 km² is het Lac d’Orient in de omgeving van Troyes een van de grootste kunstmatige meren in Frankrijk. Het werd in de jaren 1960 aangelegd om Parijs te beschermen tegen overstromingen van de Seine. Intussen is het Lac d’Orient uitgegroeid tot een heel populair recreatiegebied met een ruim en gevarieerd aanbod aan watersporten. Het nabijgelegen Lac Amance is voorbehouden voor waterski en andere gemotoriseerde watersporten. www.centre-sportif-aube.fr

Parc Nautique de l’Île de Monsieur
Kanoën vlakbij Parijs

Dit watersportpark vlakbij Parijs is ingericht als een charmant Scandinavisch haventje. Maar in de hangars vind je geen visnetten, wel alle materiaal voor een hele rist aan watersporten: zeilen, roeien, kanovaren en kajakken. Bij mooi weer is het strand van het park bij Parijzenaars bijzonder in trek voor een partijtje beachvolley en andere strandsporten. www.ile-de-monsieur.fr

Lery Poses
Woonwagens aan het water

Dit vakantiedomein in Normandië strekt zich uit tussen de oevers van de Seine en het Lac des Deux Amants, waar je onder het waakzame oog van redders terecht kan voor o.a. stand-up paddle, kajak en kanovaren. Op het domein Lery Poses bevinden zich chalets en vakantiewoningen. www.lery-poses.fr

Sport Nautique et Plaisance du Havre
De monding uit zeilen

Aan de monding van de Seine lonkt de open zee. De meer dan 150 jaar oude watersportclub van Le Havre biedt er een ruim aanbod van zeillessen (verschillende niveaus en klassen). Ook voor surfstages kun je hier terecht. www.snph.org