Gezinsvakantie in een vakantiepark in Drenthe

SONY DSC

Een kwakkelende nazomer, gecombineerd met een vier maanden oude baby, deed Pierre kiezen voor een gezinsvakantie in een vakantiepark in Drenthe te trekken. Van daaruit trok het viertal de atypische Nederlandse natuur rond de Drentse Hondsrug in.

Pierre en zijn vrouw houden heel erg van kamperen. Afgelopen zomer zetten ze hun tent in een weiland op, met hun zoon van bijna tweeënhalf en hun drie maanden oude dochter (zie kader). Toen het koppel in september nog enkele verlofdagen moest opnemen, besloten ze last minute op midweek te vertrekken. “Helaas waren we dit jaar niet gezegend met een indian summer”, lacht Pierre. “We voelden er dan ook weinig voor om bij miezerweer in een tent te kruipen met een baby en een peuter die volop aan zijn zindelijkheidstraining bezig was.”

Gezinsvakantie in een vakantiepark in Drenthe

Waarom kozen jullie precies voor Drenthe?

“We hadden zin in een paar actieve dagen buiten – een beetje wandelen en fietsen – en zijn daarom eens op de website van Roompot gaan snuisteren. De keten heeft een groot aanbod vakantieparken op relatief korte afstand. Na een beetje zoeken en filteren, kwamen we uit bij het park Hunzedal in Borger. We waren nog nooit in het noordoosten van Nederland geweest en het vakantiepark bleek midden in de natuur te liggen. De ideale uitvalsbasis dus voor korte dagtrips. Dan konden de kinderen ’s middags een dutje doen, terwijl wij kookten of een spelletje speelden.”

En, goed gekozen?

“Het vakantiepark lag vlakbij de rivier Hunze en als je die even volgde, zat je meteen in de bossen. De streek heeft ons echt heel aangenaam verrast. De regio ziet er anders uit dan de rest van Nederland. Een beetje glooiender, iets minder afgelikt en behoorlijk bosrijk.

Het stadje Borger ligt aan de Hondsrug, een zeventig kilometer lange zandrug die ontstaan is tijdens de voorlaatste ijstijd. We zijn twee keer gaan fietsen en één dag gaan wandelen, en het viel ons op hoe gevarieerd en uitgestrekt het landschap er wel is. Onderweg kom je geregeld hunebedden tegen: in het bos, langs een parking, op een dorpsplein. Verder heb je er veel naald- en loofbossen, stuifzanden, heide en akkers, en charmante boerderijen met paardjes. Wat ons het meest opviel, waren de eindeloze vergezichten zonder bebouwing. Dan besef je plots hoe weinig vergezichten wij nog hebben in Vlaanderen.

Ik wil zeker nog eens terug naar de streek, maar dan zou ik wel iets langer gaan. Het is toch bijna 350 kilometer rijden van Brussel en het was eigenlijk zonde dat we er maar drie nachten waren. Volgende keer zou ik de regio misschien combineren met een citytrip naar Groningen of een paar dagen op de noordelijke Waddeneilanden.”

Hadden jullie fietsen mee van thuis?

“Roompot werkt samen met het fietsenmerk Gazelle, wat maakt dat je in alle parken splinternieuwe fietsen en al je wil ook een fietsstoeltje voor achterop kunt huren. Omdat er een baby mee was, had het personeel voor ons ook een bakfiets gereserveerd bij de lokale fietsenmaker, een zware triporteur met houten bak. Die had niet echt een draagsysteem voor onze Maxi-Cosi, dus we hebben het babyzitje dan maar met spanriemen in de bak vastgesjord (lacht). Ik weet niet of dat op hobbelige wegen altijd even comfortabel lag, zo zonder vering, maar de dochter bleef alleszins stevig zitten.”

Vind je het een aanrader, een vakantiepark met kinderen?

“Voor kinderen is dat sowieso tof. In september was het relatief rustig – al zagen we toch nog opvallend veel toeristen met caravans – maar in de zomer kunnen ze spelen met al die andere kinderen. Er is een zwemvijver met grote speeltuin, een strand, een subtropisch bad… Meer heeft een kind eigenlijk niet nodig.

Voor ons was het vooral handig dat alles al ter plekke was: kookgerief, bedden, stoelen. Met twee kleine kinderen heb je sowieso al veel bagage bij en dan ben je blij dat je niet nog extra gerief moet meezeulen. Er stond zelfs een babybed en een kinderstoel klaar. We zaten in een volledig nieuw huisje, een soort een luxueus uitgebouwde caravan met een terrasje… In de zomer moet het heel fijn zijn om vanaf je terras naar de zonsondergang te kijken terwijl de kinderen liggen te knorren.”

Gezinsvakantie in een vakantiepark praktisch

Vakantiepark Hunzedal ligt in Borger, in de provincie Drenthe. Het terrein bestaat uit een campinggedeelte voor tenten, motorhomes en caravans. Daarnaast zijn er bungalows en bungalowtenten te huur, allemaal voorzien van het nodige comfort. In de zomer zorgt de toffe zwemvijver voor verfrissing en is het wat frisser of regenachtig, dan is er nog altijd het subtropisch bad. In de Adventure Hal kun je klimmen, handboogschieten en een ondergronds labyrint ontdekken. Roompot verhuurt ook (elektrische) fietsen van Gazelle, al dan niet met fietsstoel op de bagagedrager. Hollandse degelijkheid gegarandeerd.

De Drentse hondsrug verkennen met kinderen.