Drentse Hondsrug verkennen met kinderen

Drentse Hondsrug verkennen met kinderen
SONY DSC

Een vakantie met het gezin in Nederland beleef je perfect in Drenthe. Ga de Drentse Hondsrug verkennen met kinderen en fiets bijvoorbeeld de route van de hunebedden terwijl je geniet van het prachtige landschap.

De Drentse Hondsrug verkennen met kinderen

Zo’n 240 000 jaar geleden hoopte zich in de bergen van Scandinavië een pak sneeuw op. Daaruit ontstond een kilometer dikke ijskap met gletsjers, die heel Noord-Europa bedekte. Toen het klimaat opwarmde, smolt het ijs en bleef in Noord-Nederland een laag gletsjerpuin achter, met daarin een massa grote stenen uit Scandinavië. 5000 jaar geleden al bouwde het Trechtervolk grafmonumenten en andere bouwsels met deze stenen.

Vandaag vind je in Drenthe nog 52 hunebedden, het ene al spectaculairder dan het andere. Erg leuk is om ze met de fiets op te zoeken en ondertussen van het gevarieerde landschap te genieten. Vanuit het Hunebedcentrum in Borger, een boeiend museum over de geologische geschiedenis van de regio, vertrekken fietsroutes van 5 tot 55 kilometer. Naast het centrum werd een soort mini-Bokrijk gebouwd met tipi’s en lemen boerderijen dat een goed beeld geeft van hoe de mensen de voorbije duizenden jaren woonden in dit gebied.

Tussen de boomtoppen wandelen

In de boswachterij Gieten-Borger kun je een bijzonder boswandeling maken over een Boomkroonpad. Niet op de grond, maar over een ijzeren brug 25 meter hoog in de lucht, tussen de toppen van de bomen. Naast het Boomkroonpad ligt een gezellige picknickweide en een speelbos met natuurlijke speelelementen. Spring zeker eens binnen in het nabijgelegen bezoekerscentrum om het ruime aanbod activiteiten voor kinderen en volwassen te checken, zoals vollemaanwandelingen en zintuigentochten.

Wandelen door het gevarieerd landschap

Aan het Boomkroonpad beginnen verschillende wandelroutes, die onderweg aangeduid worden met gekleurde paaltjes. Wij kozen de supermooie wandellus ‘Heide en Vennen’, die vier kilometer lang kronkelt over paden, langs stukken heide en veen, met dicht bos en mooie vergezichten. Op een bepaald moment deelden we het pad met een tiental schapen met gekrulde hoorns, die vrij door het bos mogen dwalen en het heidelanschap mee herstellen. Ons zoontje wandelde zelf delen van het parcours, klauterde af en toe op een boomstam en als hij het beu was, zette hij zich terug in de kinderwagen. Ondertussen sliep de baby haar roes uit en genoten wij van het zonnetje. Topnamiddag!

Wanneer je wilt kamperen met het gezin tijdens je verblijf in Drenthe is de verduisterde gezinstent Coleman zeker een aanrader.