Home Artikels Ideale tent kiezen? Deze 10 tips helpen je op weg

Ideale tent kiezen? Deze 10 tips helpen je op weg

0
Ideale tent kiezen? Deze 10 tips helpen je op weg

Je eerste kampeertrip gepland, aan gezinsuitbreiding (of inkrimping) gedaan, of gewoon toe aan een nieuwe tent? De ideale tent kiezen is geen sinecure. Een goede tent is immers een diepte-investering. En je wil ook dat hij een tijdje meegaat. Deze tien tips zetten je alvast op weg.

De ideale tent kiezen: hier moet je op letten

  1. Aantal personen

Size matters! Een tweepersoons-, vierpersoons, of zespersoonstent? Het is een richtlijn, maar geen hard feit. Heb je allebei een goed gevulde rugzak mee die je ook in de gietende regen droog wil houden, dan heb je daar in een tweepersoonstent echt geen plek voor. Ben je met de familie op vakantie? Dan is een ruime (voor)tent – een waar je misschien zelfs in kunt staan – een godsgeschenk. Ga ook even liggen in de slaapruimte. Is er genoeg beenruimte? Of moet je horizontaal gaan liggen, over de plek van de tweede persoon heen, wil je de benen kunnen strekken?

  1. De condities

Trek je naar tropische oorden? Dan heeft je ideale tent veel ventilatiemogelijkheden, is hij liefst van een warmtewerend materiaal, en heeft hij goed muggengaas. Ga je op wintertrekking? Een drieseizoenstent biedt onvoldoende bescherming tegen gure wind, sneeuw en arctische temperaturen. Kies een fatsoenlijke expeditietent. En zelfs al ben je een goedweerkampeerder: de condities kunnen snel veranderen. Een zeer basic of goedkope tent is daar niet altijd tegen opgewassen.

  1. Makkelijk opzetbaar of niet

Je hebt ’m gevonden: een fantastische tent, met veel ruimte, aparte compartimenten, etc. Maar… het duurt een eeuwigheid en vergt een goed geolied team en een ingenieursdiploma om hem op te zetten. Als jullie twee weken op één plek kamperen, is dat niet per se een probleem. Maar verander je nagenoeg elke dag of om de paar dagen van plek, dan is makkelijk en snel opzetten een belangrijk criterium. Vraag de verkoper gerust of je de tent zelf of samen kun opzetten. Ook de kwaliteit van de stokken speelt hier een rol.

  1. Materiaal van de ideale tent kiezen

Canvastenten zijn duurzaam en beschermen je tegen gure weersomstandigheden, maar ze zijn zwaar. Nylon/polyestertenten zijn een pak lichter en dankzij een waterproof membraam ook waterdicht. Maar, dat membraam slijt na verloop van tijd, waardoor het minder betrouwbaar wordt. Bovendien is het ene het andere membraam niet. De goedkopere varianten zijn niet zo waterdicht als je zou willen. Hoe hoger de waterkolom hoe beter de waterdichtheid. Let ook op of het wel om ripstop materiaal gaat, dat niet scheurt. Andere details waar je snel overheen kijkt, zijn degelijk getapete naden, ritsen van goede kwaliteit en degelijk muggengaas.

  1. Gewicht

Sommige – vooral de groot uitgevallen – tenten kunnen heel zwaar zijn, zelfs om van auto naar kampeerplek te sleuren. Kan je dit indien nodig alleen? Is het pak niet te groot? Ga je ook echt hiken, dan heb je uiteraard een lichtgewicht tent nodig. 5 kg klinkt misschien niet zwaar. Maar 1 kg (ongeveer het gewicht van de lichte tweepersoonstrekkingstenten), of 5 kg op je rug maakt wel degelijk een verschil. Meestal geldt: hoe lager het gewicht hoe hoger het prijskaartje. Dus denk hier op voorhand over na.

  1. Designaspecten zoals vorm en ventilatie

We hadden het al even over ventilatiemogelijkheden in warme klimaten. Maar ook als het slecht weer is, wil je een tent die goed ventileert. Zodat al je kleren, slaapzak en dergelijke niet vochtig beginnen aanvoelen. Kijk of de tent ook ‘opengezet’ kan worden als het regent, zonder dat de druppels naar binnen vallen. Een ander designaspect is de vorm. Grosso modo heb je tunneltenten, koepeltenten en hybride vormen

  1. Handige details

Sommige tenten hebben allerlei handige features die je misschien niet zou missen als je er niets van wist, maar die in de praktijk wel degelijk comfortverhogend zijn. Denk aan: meerdere deuren, meerdere ramen, opbergzakjes aan de binnenkant van de tent, haakjes en lussen in de tent waar je dingen aan kan ophangen (je lamp, kleren, je handdoek…), een ruime voortent, een voortent en/of een apart bagagecompartiment (met grondzeil), uitbreidingsmogelijkheden die de tent met je mee doen groeien, naargelang je behoeften of de situatie (een extra canopy, een aanritsbare ruimte…), een meegeleverde tenthamer, handige piketten.

  1. Het grondzeil

Je wil een stevig, duurzaam en – uiteraard – een waterdicht grondzeil, liefst met opstaande kuipranden zonder naden (meestal alleen bij kleinere tenten). Niet alleen het weer, maar ook de locatie en de positie van je tent kiezen, spelen hierbij een rol. Waterdicht wil niet zeggen dat je dagen in een plas kan staan (zoals ondergetekende tijdens een kampeertrip met de kinderen in een geleende grote familietent ’s nachts mocht ondervinden). Indien nodig kan je eventueel gebruikmaken van een extra tarp.

  1. Prijs

Ja, prijs speelt een rol. Jammer genoeg is niet ieders portemonnee even diep. Maar als je echt gaat rondtrekken of lang met je tent wil doen, raden we je toch aan om je gading in de hogere prijsklassen te zoeken. Onze tweepersoonstrekkingtent die we 15 jaar geleden kochten en zeer intensief gebruiken, gaat nog steeds mee. Een diepte-investering in die tijd, maar zijn geld driedubbeldik waard. Koop je een tent voor een paar zomerse kampeertrips, dan lukt het waarschijnlijk met wat minder.

  1. Dienst-na-verkoop

De ideale tent kiezen? Kies een winkel met kennis van zaken en een degelijk dienst-na-verkoop, en ga voor een gereputeerd merk, zoals Coleman, Fjallraven, Nordisk… Ga na wat de garantie precies inhoudt en ook welke onderdelen je eventueel apart kan kopen (de stokken bijvoorbeeld).

De ideale tent gevonden? Happy camping!

Nog op zoek? Hier kan je terecht voor een tentenshow.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 − 16 =