De Grotten van Han op een originele manier ontdekken

Grotten van Han

Iedereen op zijn minst reeds gehoord van de Grotten van Han, het grootste onderaardse grottencomplex van Europa, op een uurtje rijden van Brussel. Minder bekend is dat er niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds heel wat valt te beleven. Zes tips om het domein van de Grotten van Han op een andere manier te ontdekken.

Grotten van Han - Big 5 van Europa1. Safari in je achtertuin
In Han maak je kennis met het safarigevoel in het Wildpark, 250 hectare pure natuur! Dit kan aan boord van grote open voertuigen. Of je kan te voet op je eigen ritme de big 5 van Europa (bizon, veelvraat, bruine beer, wolf en lynx) gaan spotten. Geniet van een ontdekkingstocht van 2,5 of 5,5 km.
 
2.  Met helm en lamp de grotten in 
Wil je de grotten van Han op een unieke manier zien, dan kan je met het ganse gezin deelnemen aan een speleo-parcours. Een alternatieve route door de onontdekte ondergrondse galerijen. Avontuur verzekerd, voor durvers, groot en klein. (Tip: in april kan je tickets met korting kopen.)

Grotten van Han - overnachten in een boomhut3. Tent in de top van de bomen
Breng de nacht door in de bomen, in het hart van het Wildpark. Ontdek de Tree Tents, comfortabele tenten gespannen tussen de toppen van de bomen. Geniet van het mooie uitzicht op de vallei en van de dieren die ronddartelen over de vlakte zoals de herten, moeflons, oerossen, damherten en Przewalskipaarden.

4. Slapen bij de beren
Ongelofelijk maar waar, op het Domein van de Grotten van Han kan je overnachten bij de beren. Vanuit een rustieke Pelsjagershut kijk je uit op de verblijfplaats van de beren, en ’s nachts slapen ze zelfs onder je hut. Bij het vallen van de avond neemt je eigen ranger je mee op een privé tour door het Wildpark waarna je gezellig de BBQ aansteekt.

5. Voorbeeld van ecotoerisme
Voor wie begaan is met de natuur en het milieu is het Domein van de Grotten van Han the place to visit. Het Wildpark is de thuishaven van verschillende bedreigde diersoorten zoals de Europe bizon, de veelvraat en de oeros. Het park heeft verschillende programma’s om deze bedreigde diersoorten opnieuw in vrijheid te stellen.

6. Pioniers van de verlichting
Vorig jaar werd in de grotten een nieuwe verlichting geïnstalleerd. De 100 jaar oude lichten zijn vervangen door nieuwe moderne LED lichten. Het resultaat is verbluffend want de grot ontsluiert zich als nooit tevoren. 100 jaar geleden was de verlichting in de grot een unicum in Europa, en nu ook komen verschillende partijen van overal ter wereld kijken naar dit pionierswerk.

www.grotte-de-han.be/nl

Zin in meer avontuur met kinderen? Bekijk deze 18 tips.

Koop lokaal