Fietsen in Alpe d’Huez – Meer dan 21 bochten

Copyright Laurent Salino for Alpe dHuez Tourisme

De klim van Bourg d’Oisans naar Alpe d’Huez kent 21 haarspeldbochten en is bijna 14 km lang. Tijdens de klim (gemiddeld 7,9%) overbrug je ongeveer 1200 hoogtemeters, afhankelijk waar je stopt. Er is een aankomstlijn in het dorp, maar je kunt ook doorfietsen tot de officiele aankomst van de Ronde van Frankrijk (Avenue du Rif Nel).

De 21 haarspeldbochten onderweg zijn genummerd en voorzien van de namen van één of twee etappewinnaars op Alpe d’Huez tijdens de Ronde van Frankrijk. Nummer 21 vind je onderaan en nummer 1 bovenaan in het dorp. Er is ook een bord met nummer 0, van daaruit is het nog 1 km tot de officiële finishplaats.

In 1952 werd de beklimming voor het eerst opgenomen in de Ronde van Frankrijk, naar tevredenheid van de organisatie want daarna de klim keert nog vaak terug in de route. De mythische uitstraling van de klim zorgt steeds voor veel publiek langs het traject. Door de vele Nederlandse overwinningen zijn er ook veel Nederlandse fans langs de route, zij hebben door de jaren heen hun eigen plekje gecreerd. Bocht zeven staat nu dan ook bekend als de “Nederlandse bocht”, waar overigens ook genoeg Vlamingen te vinden zijn hoor. Een kleine sfeerimpressie:

Oisans Col Series – Autovrije beklimmingen
Er is echter meer te beleven op twee wielen in Alpe d’Huez en omgeving. Zo worden in de zomermaanden bekende klimmen op vaste dagen voor een tijdje afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ideaal voor fietsers die veilig en in alle rust willen klimmen. Bekijk de website van Oisans Col Series voor meer informatie.

Copyright Laurent Salino for Alpe dHuez Tourisme

Marmotte
Een ander evenement van formaat is de Marmotte, een fietsevenement in juli waar 7000 wielertoeristen elk jaar een aantal cols beklimmen. De start is in Bourg d’Oisans, vervolgens de Col du Glandon (1924m) , Col du Télégraphe (1570m), Col du Galibier (2645m) en de Alpe d’Huez klimmen.

Offroad!
Vergeet echter niet ook de onverharde paden te verkennen, er zijn vanuit Alpe d’Huez meer dan 280km aan routes voor downhill, mountainbike en electrische mountainbikes.
Zo kunnen downhillers vanaf de Pic Blanc (3300m) afdalen tot helemaal in Allemont op 720m hoogte. Goed voor een hoogteverschil van maar liefst 2610 meter! Goed voor meer dan 30km non-stop afdalen!

Copyright Laurent Salino for Alpe dHuez TourismCopyright Laurent Salino for Alpe dHuez Tourism

Enduro Mountainbike
Mountainbike routes in verschillende niveaus en voor iedereen toegankelijk. De routes laten e van dichtbij van het landschap genieten. In totaal meer dan 92 km aan mtb-routes.

XC-Cross Country – omhoog op onverharde wegen
Voor de sportievere fietser die een fysieke uitdaging zoeken! Routes met een stijgend profiel, in totaal meer dan 135 km aan echte uitdagingen.

Descente – Downhill
Keuze uit 36 km aan speciale downhillroutes, met speciale fun elementen als jumps, wortelafdalingen en single tracks. Iets technischer van aard maar met focus op fun. Aanbevolen voor gevorderde bikers en het dragen van beschermend materiaal is verplicht.

Copyright Laurent Salino for Alpe dHuez TourismeCopyright Laurent Salino for Alpe dHuez Tourisme

Bikepark
Ook zijn er speciale bikeparks met pumptrack, ludieke jumps en obstakels. Je vindt het bikepark van Alpe d’Huez in de buurt van lift DMC1. Routes D8 , XC 8 en XC 10 doorkruisen het park.

Meer informatie over fietsroutes, fietsverhuur, skiliften en wandelmogelijkheden vind je op de website van de Toeristische Dienst van Alpe d’Huez.

Copyright Laurent Salino for Alpe dHuez TourismeCopyright Laurent Salino for Alpe dHuez Tourisme

Meer over Alpe d’Huez:
Zomerpret voor het hele gezin in Alpe d’Huez
Fietsen in Alpe d’Huez – meer dan 21 bochten
Fotogalerij Alpe d’Huez

Shop Lokaal