Home Fietsen Wat is gravelbiken? We ontdekten de Gravel Series

Wat is gravelbiken? We ontdekten de Gravel Series

0
Wat is gravelbiken? We ontdekten de Gravel Series
Foto: George Deswijzen

Wat is gravelbiken? En wat is dat nu precies een gravelbike? Waarom dit type fiets en waar kun je ermee rijden? We verdiepten ons in de materie van het gravelbiken en ontdekten de gloednieuwe Gravel Series.

Tekst: Lennert Van Loo / Foto’s: George Deswijzen

Hop! De gravelbike op!

Het gravelbikesegment is de laatste nieuwe fietscategorie die door de fietsbranche is geïntroduceerd. Het concept is eenvoudig: wie graag eindeloos door de velden rijdt, komt naast geasfalteerde wegen ook geregeld grindwegen tegen (red. ‘gravel’ is Engels voor grind). Natuurlijk kun je hier ook op rijden met een mountainbike, cyclocrossfiets of een koersfiets (als je genoeg reservebandjes bij hebt). In de praktijk zijn de afwijkingen tussen de verschillende categorieën niet heel erg strikt afgebakend. Maar afhankelijk van waar je het meest fietst, kan het een optie zijn om een wat meer gespecialiseerd model uit te kiezen.

gravelbikenWat is gravelbiken?

‘Gemoedelijk broertje’ van de cyclocrossfiets of stoere versie van de koersfiets?

Wat is gravelbiken? Gravelbikes lijken op gewone koersfietsen, maar zijn ook geschikt om offroad mee te rijden. Ze zijn standaard voorzien van schijfremmen en daardoor kunnen er bredere banden gebruikt worden in het veld. Dit zorgt weer voor meer stabiliteit en voor meer grip op onverharde veldwegen. Op een gravelbike heb je tevens een iets rechtere en meer comfortabele fietshouding dan op een koersfiets.

Waar een cyclocrossmodel vooral inzet op prestatiesport (snelheid) voor kortere duur en zeer wendbaar is, moet de gravelbike vooral meer stabiliteit en comfort bieden tijdens de iets langere ritten. Misschien kun je de gravelbike het best omschrijven als het ‘gemoedelijke broertje’ van de cyclocrossfiets, waarmee je met het volste vertrouwen bochten neemt.

De Gravel Series

Een nieuw evenement voor een nieuw fenomeen

Gravelliefhebbers vonden het begin dit jaar tijd voor een eigen Gravel Serie, met drie aparte evenementen. Zo kan ieder seizoen al gravelend beleefd worden, elk jaargetijde heeft zo zijn eigen charme. De Gravel Series heeft als doel om zowel recreatieve als competitief ingestelde rijders te laten genieten van de veldwegen in het heuvelachtige Zuid-Limburg en de mooie Voerstreek.

“Er zijn drie unieke routes over honderd kilometer onverharde wegen in de Limburgse grensstreek. Er is geen bewegwijzering en er wordt enkel gereden met gps. Iedereen kan meedoen; fun en beleving staan bij de Gravel Series voorop”, aldus organisatoren Lars Toma, Bert Toma en George Deswijzen.

Startplaats BanholtravelbGravebiken tijdens de Gravel Series

Het is meteen raak, bij de eerste editie staat al meteen een internationaal deelnemersveld van circa 300 rijders aan de start. Met name Vlamingen, Nederlanders en Duitsers weten de weg naar startplaats Banholt te vinden.

Deelnemen kan met een mountainbike, cyclocrossfiets of een echte gravelbike. Een koersfiets met dunne bandjes is op dit parcours geen optie. In de Voerstreek ligt het zwaartepunt van de route. Hier is doorzettingsvermogen en kracht vereist tijdens het klimwerk en een portie lef in de soms wat technische afdalingen. Behalve gravel, kom je ook zand, gras, kiezels en modder tegen.

De route afwerken, kan op eigen tempo. Toch wordt iedereen geprikkeld het beste van zichzelf te geven tijdens een speciaal wedstrijdelement. Zo zijn er twee mini-veldritparcoursen in weilanden uitgezet. Hier word je gevraagd een voluit te gaan. Via de Strava-App worden deze gravelsegmenten getimed. De snelste rijder krijgt na afloop de officiële Gravel Series Limburg leiderstrui om de schouders. Maar ook de langzaamste rijder valt in de prijzen, het gaat tenslotte om de fun.

Gravelbiken - Gravel SeriesGravel Series

De organisatie neemt de ervaring van voorgaande races mee en heeft al aangekondigd volgend jaar weer een Gravel Series Limburg te organiseren. De vernieuwde routes laten je per gravelbike in verschillende jaargetijden van het natuurschoon in de grensstreek genieten of kies ervoor om gewoon weer volle bak te gaan!

Kleinschalig

De organisatie wil het evenement kleinschalig en kwalitatief houden, waarbij de gravelbeleving voor de deelnemers centraal moeten blijven staan. Schrijf je dus tijdig in, want er geldt een deelnemerslimiet van 250 personen per race.

De start en finishlocatie is voorzien in Banholt in de gemeente Eijsden-Margraten, net ten zuiden van Maastricht. Meer informatie en inschrijven kan via de website: www.crossbordercycling.eu.

Lees: Gravelbike in Fietstrends uit de sportfietswereld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × 5 =