Outdoormateriaal voor herfst en winter: hardloopverlichting

0
28
Hardloopverlichting (c) Petzl, D. Burleson
(c) Petzl, D. Burleson

Als hardloper of voetganger ben je het kwetsbaarst. Zelfs al denk je dat je meer dan genoeg zicht hebt en loop je op een pad of weg waar je al duizend keer bent geweest, dan nog is hardloopverlichting en een een reflecterende outfit geen overbodige luxe en zelfs een must. 

Vandaag de dag is het aanbod aan reflecterende kledingstukken en schoenen legio. Reflectoren vervullen hun functie echter alleen wanneer er rechtstreeks licht op schijnt. Op een veldweg op bospad merkt die andere hardloper of mountainbiker je waarschijnlijk pas (te) laat op. En automobilisten zien tijdens de schemering meer contouren dan details; autoverlichting zorgt er namelijk voor dat alles recht voor de auto prima zichtbaar is, maar doordat de focus op het verlichte gebied ligt, is alles buiten de lichtbundels echter extra slecht zichtbaar. Een reflecterende outfit is dus een prima basis, maar er is nog veel meer op het gebied van verlichting tijdens het hardlopen.

Vanaf medio augustus worden de dagen korter. Hou dus voor je vertrek rekening met de lengte en duur van je route, zodat je er niet halverwege achter komt dat je eigenlijk toch extra verlichting had moeten meenemen. Losse verlichting zorgt voor extra zichtbaarheid en is tegenwoordig verkrijgbaar in alle soorten en maten, en tegenwoordig meestal voorzien van energiezuinige ledlampjes.

Een hoofdlamp of petlamp zorgt er niet alleen voor dat jijzelf extra zichtbaar bent, maar geeft je ook een beter zicht op je parcours, waardoor je de kans op misstappen beperkt. Een wortel van een boom kan je aardig wat problemen bezorgen wanneer je hem niet tijdig opmerkt. Je kunt natuurlijk altijd je telefoon even erbij nemen wanneer het schemert, maar ook wanneer je denkt dat je in het donker prima zicht hebt, kunnen de koplampen van een auto ervoor zorgen dat je die struik toch net even over het hoofd ziet. Het spreekwoord ´zien en gezien worden´, is hier dan ook op zijn plek.

Soorten (hardloop)verlichting

  • Reflecterende kledij
  • Led-sportarmband (al dan niet als houder voor je smartphone)
  • Hardloophesje met of zonder ingebouwde leds
  • Led-schoenenveters
  • Clip-on ledbandjevoor aan de hielen van je schoenen
  • Hoofdlamp
  • Petlampje

Fietsverlichting en zichtbaarheid op de fiets?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × 3 =