Home Fietsen Outdoormateriaal voor herfst en winter: fietsverlichting

Outdoormateriaal voor herfst en winter: fietsverlichting

0
Outdoormateriaal voor herfst en winter: fietsverlichting
(c) Ledlenser

Met goede fietsverlichting daalt het risico om in het donker aangereden te worden met 20%. Aangezien niet elk fietspad verlicht is en de boete voor het fietsen zonder verlichting fors, is het extra belangrijk om er zelf voor te zorgen dat je zo goed mogelijk te zien bent voor andere weggebruikers.

Zeker wanneer je op onverlichte paden of in het bos fietst, mag goede en zeker betrouwbare fietsverlichting niet ontbreken. Je hebt dan niet alleen zicht op het parcours, maar zorgt er ook voor dat je tijdig ziet wanneer er zich dieren op jouw route bevinden.

Fietsverlichting – voor alle soorten fietsen, ook voor die gravelbike waar je ’s avonds de weg mee op gaat – moet aan een aantal eisen voldoen. Wit of geel licht aan de voorzijde en rood licht aan de achterzijde zijn natuurlijk verplicht. Deze lampen dienen bovendien vast te zitten aan je fiets, mogen niet knipperen en moeten goed zichtbaar zijn. Daarnaast dient je fiets over een rode reflector te beschikken die onder je zadel of aan het spatbord bevestigd is. De fietspedalen moeten aan beide zijden zijn voorzien van gele reflectoren en de banden van een witte of gele reflecterende strook. Wanneer je deze zaken niet op orde hebt, mag je rekenen op een boete van minimaal 50 euro.

Stel de koplamp van je fiets perfect af. Je wil het pad voor je natuurlijk zo goed mogelijk zien, maar je schiet er weinig mee op als je tegenliggers verblindt. Ook wanneer je alles perfect hebt afgesteld, kun je nog problemen tegenkomen. Fietsverlichting werkt over het algemeen op batterijen en die lopen nu eenmaal leeg. Het meebrengen van reservebatterijen tijdens je fietstocht (of een extra verlichting indien je een USB-oplaadbare versie hebt), is dan ook geen overbodige luxe. Met een goed verlichte fiets en de juiste kleding en extra verlichting beperk je het risico op ongelukken aanzienlijk.

Zichtbaar wandelen langs de weg?


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × een =