Forclaz over wol: “De betrouwbare partner van elke trekker”

Trekkingmerk Forclaz over wol - mountain trekking

Een van de belangrijkste tips die trekkingmerk Forclaz vaak geeft aan trekkers luidt: draag wol. En daar zijn we het mee eens. Wol is een natuurlijke, performante vezel die zich tijdens een inspanning goed aanpast aan het lichaam. De stof heeft nog ontelbaar veel andere goede eigenschappen. Maar niet elke wol is gelijk natuurlijk. We vroegen Forclaz om wat meer tekst en uitleg.

Forclaz Wool Tour - schaapWol is een dierlijke vezel en bevat proteïnen die de groei van bacteriën tegengaat. Ook in een wollen shirt ga je tijdens een stevige inspanning zweten, maar je zweet ruikt amper, omdat het vooral bacteriën zijn die de geur bepalen. Frédéric Mô, brand leader van trekkingmerk Forclaz, vult aan: “Voor wandelaars met een gevoelige huid, die snel kampen met huidirritatie en allergische reacties, is merinoswol dé oplossing. Wol is ook een goede temperatuurregelaar én brandwerend. Omdat wol meer zuurstof nodig heeft dan er in de lucht zit om brandbaar te zijn, gaat het materiaal ook niet smelten, druppen of op de huid plakken wanneer het vuur zou vatten bij het kampvuur. Alleen daarom al, besloten we dat we er vanaf nu meer van moeten gebruiken in onze kledij.”

Ethische wol

Terecht bekommeren zowel fabrikanten als consumenten zich meer en meer om de afkomst van wol. Worden de schapen in humane omstandigheden gehoed, wordt er mulesing op ze toegepast (zie kader)? Hoe zit dat bij Forclaz? Frédéric Mô: “Om vandaag en morgen eerlijk antwoord te kunnen bieden op die vragen hebben we een traceabilityproject opgestart. We reisden zelf af naar Zuid-Afrika om onze klanten te kunnen verzekeren dat hun product gemaakt is van natuurlijk materiaal en dat de ethische aspecten voor zowel schapen als voor de schaapherders van de lokale ondernemingen worden gerespecteerd. Onze wol is niet afkomstig van één enkele boerderij, maar van een coöperatieve van schapenboeren die onze arbeidsregels, hoed-procedure en manier van werken op een coherente manier opvolgt en naleeft. De schapen zijn goed gevoed, hebben ruimte om te grazen en rond te hollen, en er wordt geen mulesing op ze toegepast.

Forclaz Wool Tour

Van schaap tot shirt

Elke lente (voor de hitte van de zomer eraan komt) worden schapen op een zachtaardige manier geschoren door een getrainde scheerder, met elektrisch aangedreven handscharen, zoals die van een barbier. Hierna wordt de wol gewassen, om het wolvet en andere onzuiverheden te verwijderen. “Vervolgens komt de wol terecht bij onze wol-broker: Seguard Masurel in Port Elisabeth. Daar wordt de wol getest, geveild en verscheept naar alle uithoeken van de wereld. De wol wordt genaaid, gespind en geweven tot grote lappen stof, in onze ateliers gekleurd en verwerken tot aparte kledingstukken. Het afgewerkte product vind je uiteindelijk in de trekkingafdeling van jouw Decathlon terug.”

www.decathlon.be

Wat is mulesing?

Mulesing is het wegsnijden of wegknippen van delen van de huid rond het achterste van een schaap. Dat wordt gedaan om een wolvrij gedeelte te creëren. Bromvliegen houden er namelijk van om hun eitjes te leggen in met uitwerpselen vastgekoekte haren. Komen die uit, dan gaan de larven het schaap aanvreten. Er zijn alternatieven voor mulesing. Trekkingmerk Forclaz gebruikt uitsluitend wol van merinosschapen van Zuid-Afrikaanse boerderijen waar geen mulesing wordt toegepast.

Wie wol kiest, kiest 100% voor de planeet!

  1. Wol is 100% slow fashion. Slow fashion-stukken zijn tijdloos en gemaakt van hoogkwalitatief materiaal, zoals wol. De bedoeling is dat ze langer dan een seizoen in de rekken hangen. De prijs kan al wel eens hoger liggen, maar kwaliteit overleeft fast fashion en is het dus waard.
  2. 35% van alle microplastic in onze zeeën en oceanen komt van synthetische kledij. Ter vergelijking: kleine plastic deeltjes uit scrubs en andere cosmeticaproducten maken maar 2% uit van hetzelfde probleem. Zie daar de uitdaging voor de outdoorindustrie. Natuurlijke vezels zoals wol zijn binnen enkele maanden zijn verdwenen.
  3. Wol is 100% recycleerbaar! Dankzij de hoge kwaliteit van de vezel kan men wol gemakkelijk hergebruiken en recycleren.