Home Lees Far Out Online 2018 > Herfst De outdoor bucketlist van… Joke van de Velde

De outdoor bucketlist van… Joke van de Velde

0
De outdoor bucketlist van…  Joke van de Velde
(c) Red Bull Content Pool, Thomas Sweertvaegher for Life World Run

Na haar verkiezing tot Miss België in 2000 verdween Joke van de Velde nooit uit de spotlights. Ze liet zich onder andere opmerken als deelneemster aan avontuurlijke programma’s als Stanley’s Route en Expeditie Robinson, maar tegenwoordig loopt ze veel en hard op haar favoriete oefenterrein, de Gentse Blaarmeersen. Met resultaat, want ze finishte al twee keer op de mythische marathonafstand.

Op Instagram zien we geregeld een sportende Joke voorbijkomen. Was je altijd zo sportief?
Joke van de Velde: “Ik heb altijd gesport. Zolang het te combineren was met de studies moest het van m’n ouders. Zo heb ik zes jaar aan keurturnen gedaan. Op een bepaald moment werd de combinatie te moeilijk en moest ik stoppen, met pijn in het hart. Nadien ben ik beginnen joggen en ontdekte ik bikramyoga. In sport kan ik m’n ei kwijt: het is pure me-time.”

Joke Vd VeldeVelen kiezen voor een fitnesscentrum, maar jij sport het liefst buiten?
“In de natuur kom ik volledig tot rust. Ik geniet er ook van om tijdens het joggen rond te kijken, want elke dag zie je weer andere dingen, als is het maar omdat er een andere lichtinval is, of het ander weer is, of een ander seizoen.”

Ga je ook op zoek naar kicks en adrenaline?
“Persoonlijk vind ik het belangrijker dat ik ontspanning vind in sport. Ik ga wel graag sportieve uitdagingen aan. Als ik die dan kan verwezenlijken, zoals bij het uitlopen van die marathons, dan geeft me dat een supergoed gevoel.”

Avontuurlijke openbaring

Aan welke ervaring denk je met een warm hart terug?
“Zonder twijfel mijn deelname aan Expeditie Robinson in Maleisië. Dat was een openbaring, een uniek avontuur. Je leeft er gedurende een maand zonder comfort en met weinig eten. Je gaat er de confrontatie aan met jezelf, om dan tot de conclusie te komen dat hoe diep je ook zit, je er meestal weer bovenop komt. Waar een wil is, is een weg.”

Voor welke buitensporten moet jij je angsten overwinnen?
“Echte angsten heb ik niet. Zo moest ik voor Q-Music parachutespringen, duiken en de kathedraal van Hasselt beklimmen. Ik sta niet te springen om dat soort dingen te doen, want op grote hoogtes voel ik me niet kiplekker, maar mits wat doorzettingsvermogen lukt het me wel.”

Op de bucketlijst

Welke outdoorbestemming prijkt bovenaan op jouw bucketlist?
“Ik wil ooit gaan backpacken doorheen Zuid-Amerika en vooral Brazilië, Paraguay en Colombia. Het zijn natuurlijk niet de meest veilige bestemmingen om te gaan trekken, maar ze spreken me enorm aan.”

Is er een sportief of avontuurlijk persoon die je bewondert?
“Mijn vroegere Bodybalance lerares. Ze hield van trekken doorheen Indië en is er eens een heel jaar gebleven. Mensen die zo’n beslissingen kunnen en durven nemen, dat vind ik top. Ik laat me leiden door mijnn dagelijkse leven en zet daarom die stap niet. De vraag hoe het verder moet met m’n werk, familie en vrienden, is altijd aanwezig. Misschien, als ik al m’n moed en durf bijeen raap, komt het er nog eens van.”

Ontbreekt er nog buitensportmateriaal in je kast?
“Ik ben een tijdje geleden voor de eerste keer gaan mountainbiken. Dat is me enorm goed meegevallen. Dus ja: een eigen mountainbike zou welkom zijn.”

#jokevandevelde1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

15 − twee =