Interview Jeremy Jones: “Mijn grootste geluk? Moesten we de klimaatopwarming hebben overschat!”

Interview Jeremy Jones_Ode to Muir_O'Neill
Foto Jeremy Jones (c) O'Neill, Andrew Miller

Ter gelegenheid van de release van zijn nieuwe film ‘Ode to Muir’ is Jeremy Jones in Europa. De snowboarder, die algemeen als de beste Big Mountain rider aller tijden wordt beschouwd, wil met zijn filmproject de aandacht vestigen op een probleem dat hem nauw aan het hart ligt: de klimaatverandering. Met de steun van O’Neill kon hij het relaas van zijn tocht doorheen de John Muir wildernis maken.

Tekst: Kurt Aerts

Jones weigert al enkele jaren gebruik te maken van helikopters, dus is hij volledig aangewezen op zichzelf. Samen met tweevoudige Olympische atlete Elena Hight trekt Jones erop uit om een tocht van meer dan 60 kilometer doorheen het gebergte te maken. ‘Ode to Muir’ is dan ook geen typische snowboard-film, maar eerder de combinatie van een wintertrekking, klimmen naar indrukwekkende hoogtes en natuurlijk ook afdalingen op splitboards. Als voorzitter van Protect Our Winters wil hij de hele wintersportgemeenschap verenigen om iets aan klimaatverandering te doen. Geen wonder dus dat het thema ook in ‘Ode to Muir’ opduikt…

Jeremy, jouw bezorgdheid over het klimaat is ons welbekend, maar als we toch even de advocaat van de duivel mogen spelen: we hebben net een fantastische winter achter de rug in Europa.

Jones: “Wel, dan ben ik blij voor jullie! Maar je kan er niet omheen: omdat er één goeie winter tussenzit, kan je nog niet veralgemenen. Dat noemen we cherry-picking-science. Ik zou zo acht dingen kunnen opnoemen die in Europa aan de gang zijn die niet zo bemoedigend zijn. De wetenschap is glashelder over de klimaatopwarming: het ijs smelt, het zeeniveau stijgt en de temperaturen gaan omhoog. En het gaat zelfs sneller dan de wetenschappers hadden voorspeld. Ik zou zo gelukkig zijn indien er morgen een onderzoek verschijnt waarin men bewijst dat we klimaatopwarming hebben overschat, maar er komen weinig bemoedigende signalen. Integendeel: de laatste analyses tonen aan dat ze de ernst van de situatie zelfs onderschat hebben. Maar ik duim mee dat jullie weer een epische winter voor de deur hebben en dat die hele klimaatopwarming bullshit blijkt te zijn. (lacht) Maar vergis je niet: 15 van de laatste 16 winters wereldwijd staan geboekt als de warmste sinds we ze registreren, dus…

Merk jij, als echte buitenmens, die gevolgen zelf? 

Jones: “Of je nu een klimmer, een visser, een surfer of een snowboarder bent: als je constant buiten bent, heb je gemerkt dat er veel veranderd is de voorbije tien jaar. De effecten vind je overal. Europa is een geweldig voorbeeld: jullie hadden inderdaad een fantastische winter, maar een goeie vriend van me is berggids in Chamonix. Daar kijken ze met lede ogen toe hoe de gletsjers smelten, hoe er steeds minder ijs op de noordkant van de bergen overblijft… Hun klimroutes zijn helemaal veranderd. Omdat het ijs verdwijnt, komen er ook meer rotsen naar beneden. De klassieke routes verdwijnen of worden te gevaarlijk om te klimmen. De voorbije zomer was op dat vlak ongelofelijk destructief, zelfs na die geweldige winter.”

Toenmalig president Obama gaf je de titel ‘Champion of Change’ voor jouw klimaatinspanningen. Helpt dat jou om deze boodschap te verspreiden? 

Jones: “Ach, er is veel veranderd sinds Obama. In het Witte Huis helpt het me tegenwoordig niet meer, nee. (lacht) Ach, het geeft je wat extra geloofwaardigheid, maar uiteindelijk betekent zo’n prijs van een paar jaar geleden niks voor mij. Wat we vandaag doen, of morgen, dat is waar onze focus ligt. Daar worden we op beoordeeld en dat hoort ook zo. Misschien deden we wat goeie dingen enkele jaren geleden, maar wat betekent dat vandaag? We moeten vooruit.” 

Ode to Muir zal op 27 november te downloaden zijn via iTunes, Amazon, Google Play, Xbox en Vimeo.

Hier alvast de trailer: