Home Care Plus Help! Het tekenseizoen is daar! Wat kun je doen tegen teken?

Help! Het tekenseizoen is daar! Wat kun je doen tegen teken?

0
Help! Het tekenseizoen is daar! Wat kun je doen tegen teken?
(c) Care Plus

Tussen maart en oktober zijn het hoogtijdagen voor de tekenpopulatie. Vervelend, want die kleine spinachtige beestjes kunnen vervelende ziekten veroorzaken. Voorkomen, is in dit geval veel makkelijker dan genezen. Hoe je dat doet en wat als je toch gebeten wordt, vroegen we Bjorn Verelst van Elements bvba, de distributeur van specialist in reizigersbescherming Care Plus.

Wat moet je weten en wat kun je doen tegen teken?

Waar kom je teken het meeste tegen?

Bjorn Verelst: “Teken zitten in lage begroeiing en struikgewas, op bladeren, grassprieten en andere warme en vochtige plaatsen. De omgeving waar elke Far Out’er zich thuisvoelt dus… Ze zijn geduldig, gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen als het moet wel een jaar wachten op een ‘gastheer’. Meestal zijn dat dieren, maar soms ook mensen. Slagen ze erin zich vast te bijten in je huid, dan zuigen ze zich vol bloed en laten zich dan – na enkele uren tot dagen – weer vallen.”

Dragen alle teken ziekteverwekkers met zich mee?

“Neen, niet alle teken zijn besmet. Naar schatting is in België circa 20% van de tekenpopulatie drager van de Anaplasma phagocytophilum-bacterie, de Borreliia burgdorferi-bacterie (die de ziekte van Lyme veroorzaakt) of het flavivirus. In Nederland ligt dit aantal waarschijnlijk iets hoger. Een besmette teek geeft ziekteverwekkers ook niet altijd door. Dat gezegd zijnde, is een beet vermijden nog steeds de beste manier om besmetting te voorkomen.”

Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen?

“Bedek je huid zoveel mogelijk. Doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in je sokken. Draag de geïmpregneerde Bugsox van Care Plus en smeer de onbedekte huid in met een goed tekenwerend product, zoals Care Plus Anti-Teek of 2-in-1 Anti-Insect & Sun Protection Spray. Met deze preventietips kun je de meeste tekenbeten gewoon voorkomen en hoef je je dus ook weinig zorgen te maken als je door het bos, een veld of in de duinen loopt.”

Ik ben door een teek gebeten, wat nu?

“Geen paniek! Maar haal de teek wel zo snel mogelijk en op de juiste manier weg. Dit kan met een goede tekentang, de Care Plus Tick Remover of Ticks-2-Go (zie de filmpjes op YouTube). Absoluut uit den boze zijn je vingernagels of middeltje als ether, chloroform of nagellak gebruiken. Hiermee irriteer je de teek alleen maar, waardoor hij extra speeksel produceert of zijn maaginhoud in jouw lichaam uitbraakt. De beetplek ontsmetten met alcohol, doe je nadat je de teek hebt verwijderd.”

Hoe weet ik of ik besmet ben geraakt?

“Ik raad mensen altijd aan om een foto te nemen van de beet, als referentie voor later. Niet iedereen (slechts 40 tot 60% zelfs) krijgt een rode kring of vlek rond de beetplek. Gebeurt dit toch of voel je je niet goed in de weken na een tekenbeet? Schakel dan direct je huisarts in. Hoe eerder je met de juiste behandeling start, hoe groter de kans dat deze aanslaat. Goed om weten: als je een besmette teek binnen de acht uur correct verwijdert, is de kans op besmetting heel klein.”

https://stopdeteek.be

Goed om weten

Wat is Lyme?

De ziekte van Lyme is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. De kans op besmetting neemt toe wanneer de teek is volgezogen of pas de volgende dag wordt verwijderd. Symptomen treden niet altijd en soms pas maanden later op. Zo krijgt slechts 40 tot 60% van de besmette personen een rode kring rond de beetplek. Griepachtige verschijnselen ontstaan vaak pas weken na de beet. In andere gevallen komen vermoeidheid, verlamming, hartklachten en andere ernstige neurologische en psychiatrische aandoeningen voor, die jaren kunnen aanslepen. Ook hersenvliesontsteking is mogelijk.

Meld een tekenbeet!

Op https://tekennet.wiv-isp.be vind je een kaartje met het aantal meldingen van tekenbeten in België. Hier kan je ook zelf een tekenbeet melden. Op deze manier wil het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in kaart brengen waar en wanneer teken actief zijn en beter aan preventie doen.

Specialist in reizigersbescherming

Care Plus is de productlijn van Tropenzorg B.V., sinds 1992 de specialist op het gebied van gezond en veilig reizen. Het team van Care Plus werkt met passie aan de ontwikkeling van kwaliteitsproducten en informatieverstrekking aan reizigers en winkeliers. Care Plus bescherming is ingedeeld in vier productcategorieën: Voorkom insectensteken, Eerste hulp op reis, Hygiëne tijdens de reis en Zonebescherming. Te koop bij de betere buitensportzaken.

Teekweetjes- en fabels

    • Teken kunnen niet vliegen en vallen niet uit de bomen.
    • De draairichting maakt niet uit bij het verwijderen van een teek.
    • Niet iedere besmette persoon krijgt een rode vlek of kring.
    • Een teek overleeft de wasmachine, een droogkast niet.
    • Alleen de vrouwtjes gaan op jacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 + 16 =