Fietsen in Montafon/Vorarlberg: (e-)mountainbiken rond de Itonskopf

Fietsen in Montafon/Vorarlberg: mountainbiken rond de Itonskopf
(c) Andreas Meyer, WOM Medien

Schruns, Vorarlberg, iets voor tien uur ’s morgens. Het weer kan niet beter: een stralende blauwe hemel met een temperatuur van 20 graden. BergePLUS-fietsgids Christoph Wald brengt drie deelnemers van St. Gallenkirch naar de ontmoetingsplaats bij het toeristenbureau, waar ik met Willi wacht. Samen gaan we e-biken rond de Itonskopf, niet te missen voor wie wil fietsen in Vorarlberg.

De 62-jarige Duitse verzekeringsondernemer was onder de indruk van de e-bike nadat hij de fiets heeft uitgetest bij vrienden. “Nu ben ik erover aan het nadenken om mij er ook een te kopen”, vertelt hij. Voor we op de fiets stappen, vertelt Christoph ons wat er vandaag op de planning staat. We rijden tot op 1800 meter boven de zeespiegel voordat we terug naar het dal keren over singletrails met links en rechts de meest prachtige uitzichten van Vorarlberg. Dat belooft!

Mountainbike-Tour rund um den Itonskopf (c) Andreas Meyer - WOM Medien (6)
(c) Andreas Meyer, WOM Medien

Fietsen te midden van de natuur

De eerste etappe over de weg naar de Bartholomäberg gaat zonder moeite. Eenmaal aangekomen, op het ‘zonnige balkon van Montafon’ is er een uitzicht op de Rätikon en de Zimba – een heerlijk panorama. Er zijn amper auto’s te bespeuren. Na een bezoek aan het Alpengasthuis Rellseck leidt de weg ons verder over steenslag tot aan de Alpe Latons. De koebellen rinkelen en de marmotten fluiten terwijl wij een brood met verse Montafoner Sura Kees proeven. Op de plek produceert Senn Christoph samen met zijn vrouw deze typische kaas uit de regio. Daarbij hoort uiteraard een glas botermelk of vlierbessensap – zo komen we terug op krachten voor het einde van de tour. Alplegi, het hoogste punt, ligt al achter ons, maar het technisch meest veeleisende deel moet nog komen.

Mountainbike-Tour rund um den Itonskopf (c) Andreas Meyer - WOM Medien (9)
(c) Andreas Meyer, WOM Medien

Panorama’s zonder einde in Vorarlberg

Christoph geeft ons praktische tips over hoe we de steile afdaling met enkele stukken waar kiezelzand ligt het beste afleggen. Daarvoor doen we enkele korte voorbereidende oefeningen. De weg is zodanig klein dat er maar voor één fiets tegelijk plaats is. Vandaar komt de naam ‘singletrail’ natuurlijk. Bij het volgende deel van de route rondom de Itonskopf duwen we stevig op de pedalen, wanneer de weg minder steil wordt, leggen we het traject ontspannen verder af.

We rijden terug langs de Fritzensee en de snelweg terwijl we nog genieten van een prachtig zicht op de top van de Rätikon. “Het bijzondere aan dit traject is voor mij dat alles ver van de beschaafde wereld ligt”, zegt Christoph. Onderweg is er geen enkele mogelijkheid om de batterijen van de fietsen op te laden, maar we hebben op deze tour onze persoonlijke batterijen op de best mogelijke manier opgeladen. De volgende keer proberen we het op onze gewone mountainbike!

Alle details over deze tocht vind je op deze pagina van de dienst toerisme van Montafon/Vorarlberg. Hier alvast ook een foto-impressie.

montafon.at/nl
vorarlberg.travel

(e-)mountainbiken rond de Itonskopf in het kort

  • Afstand: ca. 24 km
  • Beklimming en Afdaling: ca. 1450 hm
  • Totale duur: ca. 4 uur (fietstijd: ca. 3 uur)
  • Route: Tourismusbüro Schruns – Bartholomäberg – Rellseck – Alplegi – Alpe Latons – Singletrail Rückseite Itonskopf – Falla – Single Trail Richtung Bartholomäberg – Tourismusbüro Schruns
  • Mogelijkheden voor maaltijden: Alpengasthaus Rellseck
  • Reserveren kan eenvoudig online.
  • Geen fiets? Geen probleem. U kunt ter plaatse een (e-)mountainbike huren. Als BergePLUS-gast krijgt u 10% korting.
Mountainbike-Tour rund um den Itonskopf (c) Andreas Meyer - WOM Medien (8)
(c) Andreas Meyer, WOM Medien