Teams aan de start van de Oxfam Peacewalker: 42 km voor de vrede

42 km voor de vrede, dwars door Flanders Fields. Dat is de uitdaging die ook Kelly (38) tijdens de Oxfam Peacewalker aangaat. Kelly werkt al 12 jaar bij het Masereelfonds en is mama van drie zonen die naar de Leefschool in Oosterzele gaan. Beide staan over precies een maand aan de start met een vierkoppig team.

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de Oxfam Peacewalker?

Kelly: “Via een afdeling van het Masereelfonds in Brugge. Zij wandelden al drie keer mee met een team en boden als vrijwilligers ook meermaals logistieke hulp aan. Dit jaar staat het Masereelfonds met twee teams aan de start (team Masereelfonds en team Kleine Vrede) en zelf heb ik enkele andere ouders van de basisschool van onze kinderen, de Leefschool in Oosterzele, weten te enthousiasmeren om mee te doen als team.”

‘Wandelen voor de vrede’, waar moet je dan zelf spontaan aan denken?

“Dat is tweeledig. Uiteraard is er het parcours, waar je constant herinnerd wordt aan WO I. Maar langs de andere kant zijn er ook de projecten waar de ingezamelde fondsen naartoe gaan. Elk jaar worden miljoenen mensen geconfronteerd met rampen en gewapende conflicten. Ze vluchten en verliezen alles, van vandaag op morgen. Humanitaire programma’s zijn dan van levensbelang.”

Hoe verloopt het inzamelen van sponsorgeld?

“Voornamelijk via sociale media en de website van het Masereelfonds. Daarnaast verschijnt er ook een oproep in ons ledentijdschrift en versturen we een mailing naar al onze contacten. Voor het team van de school maken we gebruik van de kanalen van de school zelf en spreken we bewust mensen aan, bijvoorbeeld zelfstandigen in de buurt, om ons te sponsoren. Op die manier loopt het voorlopig vanzelf, en anders zullen we deze maand nog een flink tandje bijsteken.”

En de voorbereiding op de tocht zelf?

“Dat is best een uitdaging, in combinatie met werk en gezin. In het verleden wandelde ik graag en veel, vooral in de bergen. Maar ik moet bekennen dat ik niet meer zo sportief ben als vroeger, dus in die zin wordt het best pittig. De Oxfam Peacewalker is een beetje een stok achter de deur. Wandelen doe ik nu meestal individueel of als gezin. Begin april trekken we er een dag samen met het team van Brugge op uit.”

Zijn er delen waar je naar uitkijkt?

“Ik ben wel benieuwd naar Peace Village, in Mesen. Daar ben ik nog nooit geweest. De Kemmelberg, Ieper… die plaatsen ken ik wel. Toch is het telkens een moment van bezinning. De restanten van de Oorlog zijn nog steeds alomtegenwoordig wanneer je door de prachtige natuur wandelt: bomkraters, herdenkingsmonumenten, begraafplaatsen… Het laatste stuk wandelen mijn man en kindjes mee. Daar kijk ik nu al naar uit.

Nog tips voor aspirant-deelnemers?

“Gewoon doen! De uitdaging lijkt misschien groot, maar als je zoiets samen als team onderneemt valt het uiteindelijk heel erg mee en is het gewoon leuk om te doen . Zeker als je denkt aan wat die relatief bescheiden inspanning mee mogelijk maakt.”

De Oxfam Peacewalker vindt plaats op zaterdag 27 april 2019.
Inschrijven kan nog tot 15 april.

De teams waar Kelly mee betrokken is steunen, kan hier:

Aftermovie 2018