Home Bestemmingen Fietsen in Zuid-Tirol: van steile klims, tot duizelingwekkende afdalingen en familietochten

Fietsen in Zuid-Tirol: van steile klims, tot duizelingwekkende afdalingen en familietochten

0
Fietsen in Zuid-Tirol: van steile klims, tot duizelingwekkende afdalingen en familietochten
Val Gardena (c) IDM Südtirol-Alto Adige - Daniel Geiger

De Alpen en een fietsvakantie zijn een perfecte combinatie. En de Italiaanse regio Zuid-Tirol zonder twijfel een ideale fietsbestemming. Denk maar aan de groene alpenweiden, de majestueuze bergen en de glooiende wijngaarden en je weet dat je – welk type fietser je ook bent – getrakteerd wordt op een fantastisch decor. Wie gaat mee fietsen in Zuid-Tirol?

De uitdagende alpiene fietsroutes, onder meer door de Dolomieten, zijn trajecten voor toekomstige Tour de France-winnaars en voor zij die maar al te graag worden uitgedaagd door hoge stijgingspercentages, haarspeldbochten en duizelingwekkende afdalingen. Maar Zuid-Tirol is ook een familievriendelijke fietsbestemming met een netwerk van bewegwijzerde fietspaden die je naar rustige plekjes voeren, langs kleine Noord-Italiaanse dorpjes en schilderachtige boerderijen.

(c) IDM Südtirol-Alto Adige – Kirsten-J. Sörries

Natuur bewonderen op twee wielen

Fietsen in Zuid-Tirol is fantastisch omwille van de natuurpracht en de verrassing die je wacht na elke bocht. Neem de omgeving van het mediterrane Merano waar je op mooie en gemakkelijke routes door het dal geniet van de lentebloesems. Er zijn ook lichte mountainbikeroutes door de groene almen, onder meer van uit het dorp Scena. Ook de regio Seiser Alm is met 600 km fietsroutes een uitgelezen zomerreisbestemming voor fietsers. Mountainbikers vinden hier pittige trails en liften brengen je snel naar grote hoogte waarna een fascinerende afdaling volgt. En altijd is er dat indrukwekkende uitzicht op de hoogste toppen van de Alpen.

Dolomieten, een paradijs voor mountainbikers

Een paradijs is het zeker want wat je in de Dolomieten als mountainbiker kan beleven is onvoorstelbaar. Eerst en vooral is er het imponerende bergdecor dat door de Unesco is erkend als Werelderfgoed. Mountainbiken is er ronduit subliem door de combinatie bergwereld en adrenaline verhogende afdalingen. Skiliften blijven open tijdens de zomer en brengen je vanuit Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa tot bij tientallen trails in het Sella massief. Langs de meest schilderachtige mountainbikeroutes van de wereld duik je in snel tempo naar het dal. Het kan ook in omgekeerde richting, voor durvers die niet geven om een klim van duizend meter!

Wielrennen in Zuid-Tirol (c) IDM Südtirol-Alto Adige - Alex Filz
(c) IDM Südtirol-Alto Adige – Alex Filz

Voor wielertoeristen

Iedere wielrenner, prof of liefhebber, kent de Giro d’Italia die ook geregeld Zuid-Tirol doorkruist. Het is een droom van veel wielertoeristen om het spoor van de ronderenners te volgen. Het raceseizoen duurt van maart tot september en de beklimming van de Passo del Rombo/Timmelsjoch Pass is één van de meest uitdagende tochten, 29 km lang met uitzicht op de gletsjers van de Ötztaler Alpen. En dan is er natuurlijk nog die fabelachtige Stelvio Pass, 25 km lang, 1800 meter hoogteverschil en 48 haarspeldbochten. Indrukwekkend! 

Liever een gastronomische toer?

Minder lastig maar ongetwijfeld even fascinerend is een combinatie van fietsen en ontdekken van de lokale gastronomie. Zuid-Tirol heeft heel wat in petto, inclusief de beste wijnen. Gastronomische routes zijn weggelegd voor echte genieters die graag hun fiets aan de kant zetten bij een kasteel met wijngaarden of aan een terrasje voor het proeven van de beroemde Gewürztraminer. De Alpijns-Mediterrane keuken biedt een fascinerende mix van smaken en geuren die je best kan ontdekken tijdens een fietstocht, ook in gezinsverband, door de heerlijk gloeiende valleien. Er is bijvoorbeeld de Via Claudia Augusta, continu bergafwaarts langs de rivier Adige. Ook de Zuid-Tirol Wijnroute is een aanrader, via Bolzano. Fietsen wordt afgewisseld met proeven: Pïnot Blanc, Sauvignon, Lagrein, Pinot Noir.

Drie zomerse fietsevents

  • Van 13 tot 16 juni wordt het Hero Bike Festival georganiseerd met focus op mountainbiking in de Dolomieten. Voor de race komen deelnemers uit 50 landen die de mooiste MTB-routes van de wereld volgen. Er is ook een fietsbeurs, een kinderevenement en een after-race party.
  • Het jaarlijks terugkerend hoogtepunt is de Dolomieten Marathon. In de vroege ochtend van zondag 7 juli zullen circa 10.000 deelnemers vertrekken vanuit La Villa voor een rit van 138 km waarbij in totaal 4190 meter hoogteverschil moet overwonnen worden.
  • En dan is er natuurlijk de Giro delle Dolomiti, van 21 tot 27 juli. Deze wedstrijd bestaat al 40 jaar en wielerliefhebbers uit de ganse wereld nemen deel. Er is een competitie en een recreatief event, langs een parcours waarlangs je de mooiste streken van Zuid-Tirol ontdekt.

Fietsen in Zuid-Tirol praktisch

Fietsers en mountainbikers worden in Zuid-Tirol in de watten gelegd. Naast honderden kilometers bewegwijzerde paden en mountainbiketrails zijn er ook 36 BikeHotels. De hoteluitbaters zijn zelf enthousiaste fietsers en kennen fietsland Zuid-Tirol als geen ander.
 
Nog een tip voor wie de verschillende regio’s wil ontdekken: met de Bikemobil Card heb je onbeperkt toegang tot bussen, treinen en sommige kabelbanen.

Op de website van toerisme Zuid-Tirol vind je een uitgebreid overzicht van verschillende fiets- en mountainbiketochten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

achttien − vier =