Home Bestemmingen Trailrunning in de Himalaya: “De Annapurna Fastpack: snel, licht en self-supported!”

Trailrunning in de Himalaya: “De Annapurna Fastpack: snel, licht en self-supported!”

0
Trailrunning in de Himalaya: “De Annapurna Fastpack: snel, licht en self-supported!”

De bucketlist van elke trailrunner is lang, heel lang. De trailmogelijkheden in binnen- en buitenland zijn de laatste jaren quasi onuitputtelijk geworden. De weinige momenten dat ze niet in de vrije natuur te vinden zijn, spenderen ze graag achter de laptop, op zoek naar die ene unieke ervaring. En zo komt er nog een bij op de bucketlist: trailrunning in de Himalaya. Trailrunner Yves Stevens deed de Annapurna Fastpack vertelt alvast meer.

Tekst: Yves Stevens / Foto’s: teamleden Annapurna Fastpack

Trailrunning in de Himalaya

Trailrunning in de Himalaya Annapurna Fastpack 2Van 15 september tot 30 september vond de vijfde editie plaats van de Annapurna Fastpack. Gespreid over 10 loopdagen moesten er 228 kilometer worden afgelegd en bijna 12 000 hoogtemeters overwonnen. Op vele vlakken is dit Nepalees loopavontuur niet te vergelijken met andere stageruns. Eerst en vooral is het geen wedstrijd, er zijn dus geen tijdsregistraties. Elke deelnemer legt de etappes op eigen tempo individueel of in groep af.

De organisatie Himalaya Adventures Lab kiest bewust voor een kleinschalig loopavontuur, met maximaal tien deelnemers. Dat beviel me meteen. Hierdoor voelt het onmiddellijk aan alsof je op stap bent met een groepje goede loopvrienden. Het is ook een self-supported loopavontuur. Er gaan dus geen sherpa’s mee, wel een zeer weloverwogen samengestelde rugzak. Elke gram extra betekent immers meer ballast tijdens de loodzware beklimmingen. Na veel wikken en wegen geeft mijn weegschaal 8,9 kilo aan. Dat moet kunnen!

Annapurna Fastpack van start

Zelfs in een groot stad als Kathmandu is een internationale groep trailrunners niet te houden, de eerste officiële dag van de Annapurna Fastpack begint dan ook met een stevige ochtendloop in de heuvels rond de hoofdstad. De rest van de dag bestaat uit een veiligheidsbriefing en materiaalcontrole. De laatste inkopen worden nog snel gedaan in de wijk Thamel. De stad is met momenten chaotisch, druk en vuil, maar tegelijkertijd enorm fascinerend. Maar de groep is niet gekomen voor cityseeing, iedereen hunkert naar de trails. Na een hobbelige busrit van bijna acht uur (voor ‘slechts’ 200 km) bereiken we het stadje Besi Sahar, het beginpunt van de Annapurna Trail. Na maanden van voorbereiding kan het loopavontuur eindelijk beginnen.

Trailrunning in de Himalaya Annapurna Fastpack

De Annapurna Fastpack start op een hoogte van slechts 760 meter, de eerste dagen lopen we dan ook door groene jungles en uitgestrekte rijstvelden. De omgeving van de Annapurna is veruit de meest populaire trekking in Nepal. Vele toeristen kiezen er echter voor om een deel van de trekking per jeep af te leggen. De laatste jaren zijn er vele wandelpaden verandert in ‘comfortabele’ jeeptracks. De organisatoren van Himalaya Adventures Lab slagen er wonderwel in om hiervan weg te blijven en het parcours bijna exclusief te laten lopen over unieke singeltracks. De navigatie aan de hand van een app op de smartphone of via een gps-toestel verloopt zeer vlot. En bij twijfel kunnen we via een walkie talkie steeds contact opnemen met de organisatoren in Kathmandu.

Frietjes voor de groep

De dagelijkse af te leggen afstanden variëren van tien tot veertig kilometer, uiteraard met heel wat hoogtemeters. De natuur verandert constant en levert wondermooie uitzichten op. Alle deelnemers nemen voldoende tijd om te genieten van dit natuurschoon. De eerste dagen is het verrassend warm en ook de hoge luchtvochtigheid maakt het heel zwaar. Gelukkig kunnen we in de charmante bergdorpjes steeds extra suikers inslaan bij een van de vele winkeltjes.

De eerste die aankomt heeft een zeer belangrijke groepstaak: frietjes bestellen voor de rest van de groep. Ook al zijn het geen Belgische, na een dag lopen smaken ze toch geweldig. Uiteraard geen luxehotels op de trails, wel primitieve kamers in theehuizen. Na een paar dagen zonder douche, voelt een ijskoude douche aan als pure luxe. ’s Avonds zorgt de lokale ‘didi’ met de Nepalese specialiteit dal bhat voor de nodige koolhydraten.

Namaste! Namaste!

Annapurna Fastpack is meer dan een loopevenement, er is ook ruimte om de fascinerende cultuur en de plaatselijke bevolking beter te leren kennen.

In elk dorpje dat we doorkruisen klinkt steeds het vrolijke ‘Namaste’. Kinderen onderweg naar school lopen een eindje mee en maken van de gelegenheid gebruik om hun Engels wat te oefenen. Aan religieuze symbolen overigens geen gebrek, aan elke loopbrug en zelfs aan de hoogste bergpieken hangen de kleurrijke gebedsvlaggetjes. Tijdens de loop is er tijd om een aantal hindoeïstische en boeddhistische tempels te bezoeken.

Na een paar dagen met heel wat kilometers en hoogtemeters, staan er vanaf dag vijf een aantal ‘rustigere’ dagen op het programma. Zo nemen we voldoende tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte. Met succes, zo blijkt, want niemand krijgt last van hoogteziekte. Elke avond is er een medische controle van elke deelnemer, waarbij voornamelijk word gekeken naar het zuurstofgehalte in het bloed. Better safe than sorry! 

Tussen de hoogste pieken

Na een beklimming van ruim drie uur in alle vroegte bereikt de volledige groep het hoogste punt van dit loopavontuur, de Thorung Pass (5416m). De uitzichten zijn adembenemend en plots besef je dat je loopt tussen de hoogste pieken van de wereld. Het kippenvel over heel ons lichaam is deze keer niet van de kou, maar van de emoties. Wat een unieke ervaring!

Na de Thorung Pass slingert de trail zich via uitgestrekte vlaktes terug naar lager gelegen gebieden. Maar het venijn zit in de staart, op de voorlaatste dag staat er nog een beklimming van ruim zes uur op het programma naar het plaatsje Ghorepani. Maar ook deze keer worden we beloond voor deze zware inspanning, want de dag nadien worden we getrakteerd op een onvergetelijke zonsopkomst boven verschillende achtduizenders. De dag nadien op de bus richting Kathmandu praten we na over ons onvergetelijk avontuur. Met duizenden foto’s en vele verhalen kunnen we de geweldige loopmomenten thuis proberen uit te leggen. Maar eigenlijk kan je dit niet beschrijven, je moet het meemaken…

Traillopers die interesse hebben in dit avontuur of er meer over willen weten, mogen Yves gerust contacteren via yves.stevens@telenet.be. Meer info over de organisatie en de trail vind je op www.himalayanadventurelabs.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × 4 =