Home Bestemmingen De geheimtip in Zuid-Tirol: natuurjuweel Seiser Alm

De geheimtip in Zuid-Tirol: natuurjuweel Seiser Alm

0
De geheimtip in Zuid-Tirol: natuurjuweel Seiser Alm
(c) IDM Suedtirol / Clemens Zahn

Zuid-Tirol/Südtirol? Dat is een paradijsje op aarde in het uiterste noorden van Italië, waar de zon 300 dagen per jaar schijnt, het aanbod aan outdooractiviteiten alle wensen overtreft en het eten goddelijk is. Kortom: een perfecte mix tussen alpine en mediterrane invloeden die gelijk welke buitenliefhebber weet te bekoren. De geheimtip voor 2019: natuurjuweel Seiser Alm!

Een eerste blik op de glooiende alpenweiden en de machtige Dolomieten – uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed – en Zuid-Tirol voelt meteen ‘Alpenvertrouwd’ aan. Maar al snel merk je dat er iets anders in de lucht hangt: een vleugje mediterraans. Wie na een zalige fietstocht, inspannende MTB-afdaling of uitdagende trail wat extra energie kan gebruiken, heeft hier dan ook volop keuze. Met 25 Michelinsterren verdeeld over 19 etablissementen beschikt Zuid-Tirol tevens over de meeste sterrenrestaurants in heel Italië.

—> De gratis Alpe di Siusi Outdoor App is een ideale tool om je vakantie te plannen. De app geeft je een overzicht van de mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, trailrunners en klimmers, inclusief gedetailleerde kaarten.

De grootste bergweide van Europa

De batterijen weer opgeladen? Dan voeren we je mee naar de koningin der bergplateaus in Europa: Seiser Alm. De uitgestrekte alpenweide op 1850 tot 2350 meter hoogte is 56 km² groot. In de warme maanden staat de rijke flora in volle bloei en kleuren de weilanden goudgeel, felroze, diepblauw en violetpaars. Een lust voor het oog tijdens een van je wandelingen.

(c) Seiser Alm Marketing, Helmuth Rier

Met 450 kilometer aan hikingtrails is er immers pad naar ieders conditie en smaak. Een huttentocht, uitdagende trekking richting pieken of een gemoedelijk rondje in de vallei… Of volg het heksenspoor over een blotevoetenpad of verdiep je tijdens een gegidste wandeling in de fauna en flora of de geologische bijzonderheden van de regio.

Hongerige magen wacht een deugddoende maaltijd in een van de traditionele berghutten. De tocht erheen alleen al – te voet, met de kabelbaan, de paardenkoets of op de fiets – is de moeite waard. Proef er zeker regionale specialiteiten, zoals Canederli, Herrengröstel of zoete pannenkoeken.

600 km en 35 000 hoogtemeters

Wie liever op twee wielen de bergen verkent, wacht honderden kilometers aan fiets- en MTB-paden. Laat je niet intimideren door de steile bergwanden. Ben je (een dag) niet in voor een technische klim of een afdaling waar je haren rechtop van gaan staan, kies dan voor een tocht in het lagere deel van het dal of breek een langer traject op in stukken. Fietsvriendelijke hotels hebben een afsluitbaar fietsenhok en sommige bieden bagagetransport.

Seiser Alm Marketing (c) Helmuth Rier

Het hoogteverschil op de makkelijkere trajecten schommelt tussen de 200 en 500 meter, terwijl de uitdagende routes tot 2500 meter overbruggen. Een tocht uitzoeken, kan heel eenvoudig via www.seiseralm.it/biketours. Voor een gezellige gezinsuitstap raden we de fietspaden aan in en rond de dropen Castelrotto/Kastelruth, Siusi allo Sciliar/Seis am Schlern, Fiè/Völs am Schlern en Tires al Catinaccio/Tiers am Rosengarten.

Fiets niet mee? Er zijn verschillende plaatsen waar je een fiets, mountainbike of een e-bike kan huren. In Seiser Alm kan je in de zomerperiode ook speciale clinics volgen om je MTB-skills bij te schaven of eens te fietsen met een e-(mountain)bike.

www.seiseralm.it/nl

(c) Seiser Alm Marketing, F. Tech

Zomerevents

Naar vakantieregio Seiser Alm in de zomer? Hou je agenda vrij voor een van deze events!

  • De Bergler Harass-picknick trapt op 3 juli het culinair zomerseizoen af in Tires al Catinaccio/Tiers am Rosengarten. Hier proef je de lekkerste hapjes, gemaakt met lokale ingrediënten.
  • Berglertafel (18 juli). Aan een tafel van honderd meter lang wordt een vijfgangenmenu geserveerd met typische gerechten uit Tires. Plaats van afspraak is Proa, vanwaar je de beroemde alpengloei kunt zien.
  • Het Krausenbanket (einde juli) is een met een historisch sausje overgoten culinair event op de Monte Calvario/Kalvarienberg. Onderweg proef je hapjes en wijn. Boven wacht een openluchtdiner.
  • Formessn staat voor ‘Breakfast with a view’. Terwijl de eerste zonnestralen boven de top van de Sasso Lungo/ Langkofel uit komen piepen, geniet jij op de alm van een heerlijk ontbijt met alleen maar streekgerechten.

Een hooibad?

Na inspanning komt ontspanning. Dat kan in een hooibad, een 110 jaar oude traditie die is ontstaan in het kuuroord Fiè allo Sciliar/Völs am Schlern. Vandaag kun je op verschillende plaatsen van een hedendaagse variant genieten. De pakking van hooi en helende kruiden doet zijn werking wanneer je zweet.

(c) Seiser Alm Marketing, Helmuth Rier

Met kinderen in vakantieregio Seiser Alm?

Veel wandelingen, uitstappen, recreatieparken en zelfs via ferrata zijn voor kinderen geschikt. Zeker doen?

  • Je verblijf boeken bij een van de Familienhotels Südtirol of een kindvriendelijke vakantieboerderij.
  • Een duik nemen in een van de vele meren, bijvoorbeeld het Völser Weiher zwemmeer.
  • Deelnemen aan het Dolomiti Ranger-programma voor kinderen tussen 7 en 12 jaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

9 − zeven =