Home Anders Outdoor In de kijker: waterrijk Wallonië, onze ‘watertop 5’

In de kijker: waterrijk Wallonië, onze ‘watertop 5’

0
In de kijker: waterrijk Wallonië, onze ‘watertop 5’

Rustig genieten op en langs het water, een stevige workout in een kajak, kano of op een vlot, of stunten met een wakeboard of biski op een meer? Bij onze zuiderburen kan het allemaal. Een ding is zeker: je lijf en leden koel houden, is in Wallonië deze zomer geen probleem. 

Elk jaar zet Wallonië België Toerisme een bepaald thema in de kijker. In 2019 is dat water. Onder de noemer ‘Waterrijk Wallonië’ krijgen activiteiten en producten die een link hebben met water extra aandacht. Van kajak en rafting over wellness tot zelfs het bronwater van Spa en Chaudfontaine: het komt allemaal uitgebreid aan bod. Het team van Far Out gaat doorgaans voor de actieve activiteiten en testte de afgelopen jaren al heel wat uit.

Onze ‘Watertop 5’

 1. Dock 79, pret op het water en tussen de bomen

Dock 79

 
Een plek waar het voelt alsof je ‘ver weg’ op vakantie bent, maar dan dichtbij? Die plek vonden we in een landelijke gîte nabij het stadje Chièvres, in de provincie Henegouwen. Op nog geen 20 minuutjes rijden ontdekten we Dock 79, een leuke plek om een dag (of nacht) te genieten van sportieve activiteiten in de zomerse buitenlucht.

Dock 79 is een soort pretpark met een outdoor tintje te midden de natuur in Saint-Ghislain, aan de Frans-Belgische grens. Attractie nummer één is de waterskibaan van Belgium Cable Park, waar je kunt wakeboarden, wakeskaten, kneeboarden of een biski besturen aan een gemiddelde snelheid van 30 km/uur. Er zijn twee waterskiliften. Beide banen werken volgens een vernieuwd en ecologisch systeem. De waterskilift heeft een omtrek van 760 meter en is uitgerust met vijf katrollen, negen vervoerders en vijf pylonen.

Een paar jaar geleden opende hier ook ‘My Little Forest’, een boomklimparcours met verschillende niveaus en hoogtes tussen de majestueuze eikenbomen. Er zijn vijf verschillende routes, voor kinderen van vier tot negen jaar en ouder. Met 20 hectare bos rondom zijn de wandelmogelijkheden hier uiteraard talrijk. En op het kanaal van Blaton-Aat, dat langs Chièvres loopt, kun je ook bootje varen, en wandelen en fietsen langs het water. De talrijke sluizen en botenliften onderweg zijn welkome tussenstops.

www.dock79.be

 1. Kajakken in het stroomgebied van de Maas

Iedereen herinnert zich die schooltrip wel waarbij je met de hele klas per kajak een zijrivier van de machtige Maas bent afgevaren. Deze waterwegen lenen zich inderdaad uitstekend voor een ontspannende tocht met veel pret, opspattend water en een occasionele natte broek.

339324_Durbuy-Kayak_(c)WBT-J.L.Flemal
(c) WBT, J.L. Flémal

Op ontdekking in de Lessevallei

De Lesse kronkelt door een landschap met middeleeuwse kastelen, prehistorische grotten, indrukwekkende rotsen en twee watervalletjes. Onderweg kun je even uitstappen om rustig te verpozen op de oever en te genieten van het uitzicht.

 • Dinant Évasion biedt korte en lange afvaarten van respectievelijk 12 km (circa 2u30 varen) en 21 km (circa 5 uur varen). Ook kun je kajakken combineren met een andere activiteit, zoals een schattenjacht, bomenparcours, mountainbiketocht, railbike of een bezoekje aan de grotten van Han. dinant-evasion.be

Natuur opsnuiven vanaf de Ourthe

Een zijrivier met een heel ander karakter. Veel natuur, prachtige doorkijkjes en vogels onderweg, af en toe een korte stroomversnelling of een lage brug. En onderweg vergaap je je aan indrukwekkende (klim)rotsen zoals de Kraaienrots of de rots van de Heilige Maagd.

 • Adventure Valley stelt drie tochten voor (8, 12 of 23 km), die je op eigen tempo vaart. In het park kun je nog meer avontuurlijke activiteiten beleven. Unieke verblijf- en glampingmogelijkheden bevinden zich op wandelafstand. adventure-valley.be
 • Via Kayak les Remous ontdek je het mooie stukje van de Ourthe tussen Barvaux, Bomal, Hamoir en Comblain-au-Pont vanaf een 1-, 2- of 3-zitskajak. Je kunt kiezen uit 8, 10 of 25 km. kayakremous.com
 • Domaine de Palogne is een recreatiepark dat natuur, geschiedenis en ontspanning verenigt. Hier vloeien de Ourthe en de Lembrée samen onder de prestigieuze vestingmuren van de burcht van Logne. Het kajaktraject meet een kleine 8 km. palogne.be

Eén met de meanderende Semois

Landschappen waar de natuur zich nog laat gelden, door beschermde natuurgebieden en langs pittoreske dorpjes, dat is wat je tijdens een afvaart van de Semois mag verwachten. Het is een rustige rivier met weinig stroomversnellingen en dus ideaal met jonge kinderen.

 • De rode kajaks van Récréalle Kajaks zijn al 30 jaar een bekend zicht op de Semois. Er zijn vijf verschillende tochten, van 7 tot 25 km. De langste doet alle tien gehuchten en dorpjes aan, waaronder Botassart en Poupehan. recrealle-kayaks.com
 • Met Le Batifol kun je behalve dagtochten ook meerdaagse ontdekkingstochten maken (van 2 tot 4 dagen of meer) langs de vergeten plekken van de Semois. De bagage gaat dan in een waterdichte ton. Overnachten kan onderweg in campings, hotelletjes, een tipi of een trappershut. kayaklebatifol.be

Iets anders? Verken de Amblève!

In het stroomgebied van de Maas is de Amblève – vooral beroemd omwille van de waterval van Coo – een aangename ontdekking. Het bekken van deze rivier is gelegen in de Hoge Ardennen. Bekende zijriviertjes zijn de Ninglinspo, Warche en Lienne.

 • Coo Kayak is een partner van Coo Adventure, een outdoororganisatie die een hele reeks andere activiteiten aanbiedt, zoals mountainbiken, speleologie, klimmen en abseilen, een touwenparcours met tokkelbaan, dropping, paardrijden, etc. Staat het water hoog, dan kun je hier ook raften. coo-kayak.be

Kajakverenigingen en -info in België

Het Nederlandstalig Kano Verbond (VKKF – www.vkkf.be) is een unisportfederatie die elf watersportdisciplines onder haar hoede heeft. Aan Franstalige kant is er de Fédération Francophone de Canoe (FCC – www.ffckayak.be). Op www.kanoweb.be vind je info over de mooiste kano- en kajaktochten, uitgebreide routebeschrijvingen, kajaktips en informatie over vaargebieden.

 1. Pack and Raft!

packraften

Mag het wat inspannender? Dan kun je tegenwoordig ook gaan packraften in de Ardennen! De naam is een samentrekking van ‘pack’ en ‘rafting’, hiken en raften dus. Afkomstig uit Alaska en in ons land te beoefenen in een iets recreatievere variant – en minder koud water.

Het principe is heel eenvoudig: je gaat op stap met een packraft, een opblaasbare boot van circa 2,5 kg, die je gemakkelijk in een rugzak stopt. De peddels passen als hikingstokken in de lussen. Met behulp van een opblaaszak blaas je de boot in nog geen tien minuten op. Packraften ArdennenZo kun je wandelwegen afwisselen met varen op het water, en kom je op plekjes die voor doorsnee stappers onbereikbaar zijn. Vooral in het minst bewoonde deel langs de Ourthe, tussen Nisramont en Maboge, zorgt dit ontegensprekelijk voor een soort ‘into the wild’-gevoel.

Packraften is geschikt voor jong en oud. Met kleine kinderen kun je kiezen voor een packraft met twee zitplaatsen. Het allerleukste is dat je avontuur nooit stopt. Een goede packraft kan namelijk ook wildwaterrivieren aan. Maar eerst maar even oefenen op de Ourthe…

www.packandraft.be

 

 1. Een vlotafvaart op de Semois


Je eigen vlot bouwen en nog merken dat het vaart ook? Dat is toch onvergetelijk! En bovendien een superleuke en leerrijke activiteit met de familie of een groep. Bij Semois Aventure ontvang je alle nodige materialen, daarna is het aan jou.

Banden, palen, koord, pomp, vier peddels en veiligheidsvesten… dat is wat je nodig hebt om een vlot te bouwen en er daarna mee te varen. Om je niet al te veel in het ongewisse te laten, krijg je een duidelijk plan en heldere instructies. Een goed vlot bouwen, lijkt misschien niet zo moeilijk, tot je eraan begint. Hoeveel van die banden moeten er onder? Hoe knoop je alles goed vast?

Voor je vertrekt, komt de begeleider van Semois Aventure voor de zekerheid nog even checken of jullie zelf gebouwde constructie inderdaad te water kan, zonder dat hij meteen naar de bodem zinkt. Vervolgens maak je een mooie afvaart op de Semois, van Poupehan naar Frahan.

www.semois-aventure.com

 1. Triathlon des Lacs de l’Eau d’Heure

De Meren van l’Eau d’Heure vormen het grootste merengebied van ons land, goed voor 600 hectare meren en 70 kilometer oevers, omringd door 600 hectare bos en nog eens evenveel hectare weiden. Dit wil zeggen dat je jezelf in de nabije omgeving kan laven aan water- en andere buitenactiviteiten. Op 1 en 2 juni 2019 is het de beurt aan de triatleten.

De 28ste editie alweer van de Triathlon des Lacs de l’Eau d’Heure. Nieuw dit jaar is de halve triatlon op zaterdag, voor wie voluit wil gaan voor de combinatie zwemmen, lopen en fietsen, maar de Olympische afstanden nog niet zo ziet zitten. Voor de halve triatlon moet je 1900 meter zwemmen, 88 km fietsen en 21 km lopen. Er was trouwens al een kwart- en een achtste triatlonvariant, alsook een Ladies Cup van respectievelijk 500 m, 20 km en 5 km, en een Iron Kids. Te doen, toch?

www.otctriathlon.be/triathlon-des-lacs-de-leau-dheure-nl/

Meer waterpret? Wandelen of fietsen langs rivieren? Neem dan zeker een kijkje op de website van Wallonië België Toerisme! http://walloniebelgietoerisme.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

dertien − vijf =