Waterpret in Wallonië: suppen, bootje varen of Aquascope

Waterpret in Wallonië (c) WBT - Denis Erroyaux
Waterpret in Wallonië (c) WBT - Denis Erroyaux

Eerder gaven we je al een hele resem tips rond al wat er in, op en omheen wateren in de Ardennen te beleven valt. Meer waterpret in Wallonië? Dan vind je hier nog wat extra ideeën voor wateractiviteiten en bezienswaardigheden.

Suppen in Wallonië? Uiteraard!

In Vlaanderen is suppen al aan een opmars bezig, maar voor meer waterpret in Wallonië kan je op een aantal meren en waterwegen ondertussen voor stand up paddling terecht. Suppen is een zeer toegankelijke watersport, die je snel onder de knie hebt. Ben je nog niet zeker van je balans, kan je het peddelen eerst oefenen op je knieën voor je recht gaat staan. Suppen is niet alleen leuk om de omgeving rustig en een keertje anders in je op te nemen, maar ook ideaal als complete workout. Het peddelen vraagt niet alleen spierkracht, maar ook evenwicht en een sterke core. Supboards huren kan bijvoorbeeld bij Charlie’s Capitainerie in Jambes.

Jachthaven van Le Grand Large

De jachthaven van Grand-Large in Bergen, Henegouwen, vormt het doorgangspunt naar het netwerk van Franse en Nederlandse kanalen en bevaarbare wateren. Er is een aanleghaven voor passanten, een havenkantoor en een clubhuis met uitzicht. Een leuke plek om te relaxen en flaneren als tussenstop tijdens een fietstocht of voor wie zijn eigen boot wil aanleggen.

Aquascope in Virelles

De Aquascope is een natuurcentrum, opgetrokken uit hout en glas op de oevers van het meer van Virelles. Wat er te beleven valt? De echte natuur, in haar puurste vorm. Het gebouw zelf is een interactieve ontdekkingsruimte die je onderdompelt in de wondere waterwereld van het meer en de broedplaatsen errond. Buiten is er een observatorium en een uitkijkpunt met een verrekijker om de plaatselijke vogels te bewonderen. Daarna kan je zelf de omgeving verkennen via een didactisch ontdekkingspad en een loopbug in de bomen.

Waterpret in Wallonië bij Dinant Evasion

Een aanrader voor gezinnen met kinderen is Dinant Evasion, in het dal van de Lesse en de Maas.

  • Met kleintjes zijn een rondvaart of de elektrische bootjes ideaal. Je kan ze op schoot nemen of zelf laten varen en zo samen de verrassende microkosmos van de Maas ontdekken: de vrachtboten, de kajaks en de weelderige fauna en flora langs de oevers.
  • Met oudere kinderen raden we de trip van 12 of 21 kilometer kajakken op de Lesse aan. Geniet van een prachtig stukje natuur en een mooie portie avontuur. Pret verzekerd bij de passage van de twee dammen… Wie haalt er droog de eindstreep?
  • Tieners hebben in het avonturenpark de keuze uit verschillende parcours in de lucht of ondergronds, met op het programma via ferrata, een apenbrug, deathride, funcable, afdaling in rappel, beklimmingen meer. Een flinke portie durf is mooi meegenomen!

 

210317 100% Women Peak Challenge Zwitserland