Kompas: onze lees-, zie- en luistertips voor deze vakantie

0
36
(c) Pete Goding. mountain higher by daniel friebe and pete goding
(c) Pete Goding

Buitensporten en de natuur inspireren ons, maar ook andermans verhalen lezen, zoen of horen doet ons goesting krijgen om nieuwe horizonten te verkennen. Dit lag de afgelopen maanden op ons nachtkastje, bekeken we op het grote scherm en luisterden we onderweg naar.

LEES

Ultra, de marathon voorbij

Na de halve en hele marathon verkende Bram Bakker, hardloper, psychiater en inmiddels 55 jaar oud, ook de afstanden achter de marathon. Want hoe ouder, hoe verder, toch? Tenminste, dat lijkt toch een ongeschreven wet. In het boek Ultra, de marathon voorbij toetst Bram die vraag en beschouwt hij ‘de ultraloper’, met zijn eigen ervaringen in aanloop naar en tijdens de Comrades (89 km), een ultramarathon in Zuid-Afrika, in het achterhoofd.

De liefde van een buitenmens
gaat door de maag

Heerlijke berglucht maakt hongerig, en dat weten de auteurs van The Great Outdoors. In dit boek tref je een collectie aan van 120 gerechten om te bereiden wanneer je in de buitenlucht onderweg bent. Of je nu gaat klimmen, wandelen, mountainbiken of simpelweg overnacht onder de sterren… daar hoort een goede maaltijd bij. De auteurs leggen uit welke technieken je het best kunt gebruiken wanneer je in de wildernis bent, of gewoon op de camping staat. https://gestalten.com

Mountain Higher

In Mountain Higher worden 50 klimlocaties op adembenemende hoogte beschreven. Van de Ötztaler Gletscherstrasse tot de Tsjechische bergen, en van de ‘geheime kant’ van de Alpe d’Huez tot routes door onbekende landschappen die buiten de gebaande paden liggen. De 224 pagina’s vertellen ook verhalen over beklimmingen die te zwaar zijn om opgenomen te kunnen worden in een profkoers. De combinatie van prachtige foto’s en gedetailleerde technische kaarten maken dit naslagwerk onmisbaar voor iedere wielrenner die van de bergen houdt.

ZIE

Viacruxis

Vaak verandert een bergtour in een ware catastrofe. Ook wanneer je de top bereikt, of eigenlijk juist doordat je hem bereikt hebt. Gelukkig weten onze twee ambitieuze alpinisten niet wat hun op deze trip te wachten staat. Zonder veel woorden worstelen zij zich door sneeuw en ijs en verliezen ondanks lawines en dikke mist hun doel nooit uit het oog. Maar precies op het moment dat de foto op de top voor het grijpen ligt, neemt hun expeditie een onverwachte wending. Viacruxis is een liefdevol geanimeerde stop-motionfilm. De trailer is te zien op https://vimeo.com.

Banff Mountain Film Festival World Tour

Ook dit jaar maakt de Banff Mountain Film Festival World Tour in maart en april weer diverse stops op Belgische bodem, namelijk in Antwerpen, Braine L’Alleud, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Marches-en-Famenne, Mons, Namen of Verviers. In Nederland en Luxemburg kun je in april terecht. Kenners weten dat Banff ieder jaar weer een keur aan prachtige outdoorfilms ten tonele brengt. https://www.banff.be/

LUISTER

The Dirtbag Diaries

Bestaat al 12 jaar (!) en heeft ondertussen een 250-tal podcasts in de lijst staan. Toffe gesprekken (in het Engels) met atleten, wereldreizigers en avonturiers. Covert ondertussen zowat elk thema waar je het als buitenliefhebber over wil hebben. Te beluisteren via iTunes, SoundCloud en de Podcast app. http://dirtbagdiaries.com

Talking about Culture

Een podcast van Unesco over twee heel verschillende Werelderfgoedsites: Wrangel Island in het uiterste noorden van Siberia, waar je slechts twee maanden op een jaar naartoe kan, en de mysterieuze Cueva de las Manos in Patagonia. Te beluisteren via iTunes of de website van Unesco. https://en.unesco.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 − 18 =