Home Lees Far Out Online 2019 > Zomer Kompas: outdoorinspiratie voor buitenavonturiers

Kompas: outdoorinspiratie voor buitenavonturiers

0
Kompas: outdoorinspiratie voor buitenavonturiers

Outdoorinspiratie vinden we in elk blad dat we openslaan, elk verhaal dat we horen en de vele berichten die onze redactie-inbox bereiken. Een greep uit wat ons begin dit jaar een Oh!, Wauw! of Aha!-moment bezorgde.

Zwemmen met zeekoeien

Wanneer het water in de Golf van Mexico te koud wordt, trekken de zeekoeien massaal landinwaarts via de Crystal River (Florida). Tussen zes en acht uur ’s ochtends zijn de dieren het meest actief. Je moet dan ook vroeg op staan om van deze unieke zwemervaring te kunnen genieten. Three Sister Springs is een verzameling van drie natuurlijke bronnen die met elkaar in verbinding staan. Hier kun je het hele jaar door zwemmen in kristalhelder water. Wanneer de zeekoeien weer naar de Golf van Mexico trekken zijn de bronnen enorm geliefd om te kajakken of suppen. www.crystalriverfl.org

Culturele Hoofdstad van Europa 2019

Wie van wandelen en cultuur houdt, zit het komende jaar goed in Matera, in het zuiden van Italië. Het Bijbelse landschap rond deze stad toont haar bezoekers onder meer schilderachtige canyons en prehistorische grotten. Matera is echter vooral bekend om haar Sassi, de grotwoningen die ‘een stad onder de stad’ vormen. Matera was de allereerste plaats in Italië die op de Unesco Werelderfgoedlijst belandde. www.comune.matera.it

De alleskunner van Nordisk

Is het een tarp, shelter, hangmat, reddingstretcher of regencover? Het is maar wat je ervan maakt! Deze multifunctionele tarp is ideaal voor survivaltrekkings. Waar je ook heen gaat, de bergen, bossen of open vlaktes, hiermee bescherm je je in een mum van tijd tegen de elementen. Gemaakt van duurzaam nylon ripstop, heeft een waterkolom van 3000 mm en is 650 gram licht. Ingepakt meet hij 15 x 20 x 8 cm. Opgelet: afhankelijk van waar je heen gaat en waarvoor je de tarp denkt te gebruiken, wens je mogelijk tenthaken, touw, stokken of scheerlijnen mee te nemen. https://nordisk.eu

Kitesurfen op een giftig meer

Kitesurfer Roderick Pijls (26) is de eerste persoon ter wereld die kitesurfte op Lake Natron, een giftig zoutmeer in Tanzania. Het sprookjesachtige roze water kan temperaturen tot 140 ℃ bereiken. Het meer voegt een nieuwe betekenis toe aan het behoud van wilde dieren, aangezien het de dieren letterlijk in steen verandert. Het water zit vol met natrium, heeft een enorm hoge zuurgraad en dankt zijn zeldzame eigenschappen aan de omliggende vulkanen. Pijls liet een speciaal pak maken, compleet met gasmasker. Waarom Pijls aan dit avontuur begon? Om een wereldfoto te maken! Binnenkort komt er ook een documentaire uit. Hou zijn vlogs in de gaten. http://roderickpijls.com

100 jaar Grand Canyon

(c) www.nps.gov

In 2019 viert de Grand Canyon – de bakermat van het bekende outdoorschoenmerk Teva  – zijn honderdste verjaardag als nationaal park. Toenmalig president Teddy Roosevelt zorgde ervoor dat de monumentale en imposante 446 kilometer lange, tot 1,6 kilometer diepe en tussen de 15 en 29 kilometer brede kloof beschermd raakte als nationaal monument. Tegenwoordig komen er zo’n 6 miljoen bezoekers per jaar over de rand turen of een trekking te maken. Ook meerdaagse kajak- en boottrips en zelfs ezelstochten (vanaf 9 jaar) zijn mogelijk. https://www.nps.gov/grca

Doorwinterd avonturiers moeten in 2020 in Denemarken zijn

Het Europees Kampioenschap Adventure Racing 2020 zal van 3 tot 6 september in Denemarken plaatsvinden en wordt gehost door Yeti Adventure Challenge Silkeborg. 24 uur lang staan er alleen maar avontuurlijke sporten op het programma. Dit jaar zijn dat kajak/kano (30%), trekking/trailrunning (30%), MTB (35%), zwemmen (3%), klimmen (2%) en navigeren (100%). De totale afstand? 450 kilometer. Alstublieft. Het programma voor het EK in 2020 maakt de organisatie later dit jaar bekend. https://yacs.dk

Safari in Scandinavië

Ok, toegegeven. Bij een safari denk je meestal aan The Big 5, het Krugerpark of de Serengeti, maar ook in Zweden kun je op safari. Op elandsafari welteverstaan. In de Zweedse regio Dalarna leven duizenden elanden en hoewel er geen garantie is dat je er eentje ziet, heeft gids Björn Sohl, naar eigen zeggen, een successcore van 99%. “De meeste kans heb je als ze simpelweg langs de weg staan, of beter nog: op de weg. Elanden worden ook wel geesten genoemd. In het bos zie je ze bijna nooit.” https://visitsweden.nl/dalarna

Het leven aan een draadje

Dit jaar precies 85 jaar geleden maakte de derde koning van België, koning Albert I, een dodelijke val vanaf de grillige kalkrotsen van Marche-les-Dames. Naast de brokkelige spleet staat vandaag een stenen kruis met een gedenkplaat van 470 kilogram ‘In memoriam Alberti Regis Belgarum’. Onderaan de rots is er elke 17de februari een eredienst. De klimrotsen liggen op militair domein, maar zijn in de weekends en op feestdagen vrij toegankelijk. Info en een topo vind je o.a. op de website van de Klim- en Bergsportfederatie. www.klimenbergsportfederatie.be

Fietsnieuwtjes voor 2019

Onze lees-, zie- en luistertips voor deze vakantie

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × 3 =