Herbronnen op grote hoogte in Le Queyras en Le Guilletrois

0
32
(c) Guillaume Vallot

Wil je eropuit, niet naar het einde van de wereld, maar wel weg van de stress en dagelijkse sleur? Le Queyras en Le Guilletrois, in het hartje van de Hautes Alpes, zijn ideaal om te herbronnen.

(c) Manu Molle

In de streek van deze twee bestemmingen, tegen de Italiaanse grens, is de natuur op haar best. Le Queyras is het hoogst gelegen regionaal natuurpark van Europa, met toppen tot boven 3000 en acht karakteristieke dorpjes die nog steeds bewoond zijn. Het hoogste, Saint-Véran (2040 m) behoort tot de mooiste van Frankrijk. Hier moet je zijn voor de beleving van een totaal andere omgeving. Guillestre en zijn pittoreske dorpjes langs de Durance worden bewaakt door de vestingstad Mont-Dauphin, die deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Zuivere lucht en zero vervuiling

De rust van de uitgestrekte larikswouden, de kalmerende geur van alpendennen, het eindeloze panorama van de Mont-Viso vormen een concentraat van weldaad. Verkwikkend baden in openlucht in het warme water van de natuurlijke spa’s in Plan de Phazy, ronddwalen over alpenweiden met ontelbare bloemen, gulzig vitamine D tanken: de natuur is hier intact gebleven en de omgeving leent zich schitterend tot herbronnen. Deconnecteren, uitloggen, afschakelen zijn de nieuwe termen voor terugkeer naar de essentie. Het geluid van de stilte in het immense gebergte verdringt al het andere.

(c) OTGQ

Mag het wat actiever? Dan zijn er de legendarische cols van de Ronde van Frankrijk (Izoard en Agnel). Of verken een MTB-parcours, klauter met gemak tot op de hogere toppen, volg de paden van de GR58, laat je stroomafwaarts meedrijven met snelle waterlopen als de Guil en de Durance… Stuk voor stuk verrijkende ervaringen die je kunt beleven met wat begeleiding van mensen uit deze streek.

En wat dacht je van slapen op 3000 m hoogte, met je hoofd tussen de sterren! Breng de nacht door in het Observatoire van Château Renard de Saint-Véran, samen met gedreven astronomen. Ze laten je de schitterende pracht van het hemelgewelf ontdekken, met sterrennevels en de Melkweg, tegen de zuiverste hemel op aarde. Zo’n nacht dicht bij de sterren vergeet je nooit meer!

Nog een betere reden om in het gebergte te verblijven, is natuurlijk de smakelijke gastronomie, op basis van heerlijke producten van lokale boerderijen en verantwoordelijke landbouw. De rijke waaier aan kazen eist een prominente plaats op in de menu’s. Laat je gehemelte hemels genieten van fondue met ‘Bleu du Queyras’, raclette met truffels, kaas van rauwe melk. En aan het zoetere uiteinde van het menu zijn er specialiteiten zoals bosbessentaart of ijs met lariksbloem.

www.queyras-montagne.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 2 =