DOEN 21 september 2019: River Cleanup Schelde en Maas

River Cleanup Schelde en Maas 21 september

8 miljard kg afval per jaar dat ongecontroleerd in onze wateren terechtkomt. Een schrikbarend getal, dat de organisatoren van River Cleanup absoluut naar beneden willen schroeven. In België pakt River Cleanup dit jaar de Schelde, Maas en hun zijrivieren aan. In juni start de nationale campagne die alle inwoners, groepen, verenigingen en bedrijven oproept om op 21 september 2019 in hun buurt langs grachten, beken en rivieren afval op te ruimen.

(c) Thomas De Groote8.000.000.000 kg afval per jaar

Elk jaar belandt 8 miljard kilogram afval ongecontroleerd in onze zeeën en oceanen. 80% hiervan komt daar terecht via rivieren. Het effect op dieren en natuur zijn ons allen bekend. Ook de gevolgen voor onze gezondheid worden steeds duidelijker: zo weten we dat plastics na verloop van tijd afbreken tot minuscule micro- en nanodeeltjes, die via onze voeding en drinkwater, ons lichaam binnendringen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft hier diepgaand onderzoek naar opgestart. Tijd voor actie dus!

Eerste succesvolle actie

9 steden in 3 landen… dat was de ambitie van RhineCleanUp in 2018. In realiteit activeerde de non-profit 10000 deelnemers tijdens opruimacties in 59 steden en 5 landen en werd meer dan 100 ton afval opgehaald. Allemaal met 1 doel: aandacht krijgen voor het zwerfvuil langsheen de Rijn door het op 1 dag samen op te ruimen.

10 rivieren in Europa

Na het succes van de RhineCleanUp in 2018, breidt het project zich uit naar andere grote rivieren doorheen Europa. Samen met lokale partners organiseert River Cleanup grote acties langs 10 belangrijke rivieren: Volga, Rijn, Schelde, Maas, Neris, Neman, Drin, Belaya, Don en de Donau en zo meer dan 20000 mensen in 200 steden en 15 landen betrekken.

Schelde en Maas aan de beurt

In Belgie is het de beurt aan de Schelde, Maas en hun zijrivieren. Via de website van River Cleanup kunnen groepen, scholen, verenigingen maar ook bedrijven hun eigen cleanup registreren om zo een maximaal aantal mensen te activeren om op 21 september deel te nemen. In Antwerpen wordt als afsluiter van de nationale actie een closing event georganiseerd, waar alternatieve producten, circulaire initiatieven en creatieve trashart in de kijker staan. Bezoekers kunnen er nagenieten van hun goede daad voor mens en natuur met food, drinks en lekkere beats.

River Cleanup Schelde & Maas Praktisch

(c) Joost Joossen

Shop Lokaal