Help! Gevaarlijke tijgermug in Vlaanderen gesignaleerd

gevaarlijke tijgermug in Vlaanderen

Elk jaar houden onderzoekers mogelijke broedplaatsen van de tijgermug nauwgezet in de gaten. Zeker sinds in 2018 tussen mei en september op vijf locaties in vier Belgische provincies volwassen muggen, larven en eitjes van de gevaarlijke tijgermug in Vlaanderen zijn gesignaleerd. Maar hoe komt het dat de tropische mug zich zo verspreid in België, wat kun je doen om jezelf te beschermen en is de tijgermug echt zo gevaarlijk?

Hoe komt het dat de tropische mug zich verspreid in België?

De tijgermug wordt al langer sporadisch gesignaleerd in België en andere Europese landen. Ze komen ons land binnen via voornamelijk het vervoer van bv. goederen, autobanden of planten, en gedijen steeds beter in ons klimaat. Een nauwgezette monitoring is momenteel cruciaal. Hoe sneller er wordt ingegrepen zodra een gevaarlijke tijgermug in Vlaanderen wordt gesignaleerd, hoe beter men de tijgermug kan bestrijden en verdere verspreiding en permanente huisvesting kan voorkomen.

Hoe kun je de tijgermug herkennen?

Het verschil tussen een tijgermug en een gewone mug is gemakkelijk te zien. De tijgermug heeft zwart/wit gestreepte poten, een zwart/wit lijfje, een dikke witte lijn over het borststuk en een wit achtersegment aan de poten. Hij is ook heel agressief is en steekt voornamelijk overdag. ‘Onze’ muggen steken het liefst ’s avonds en ’s nachts, en hebben een uniforme kleur. De lengte kan variëren, van 5 tot circa 10 mm. Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vind je nauwkeurige foto’s en beschrijvingen.

Is de tijgermug echt zo gevaarlijk?

Als we niets doen, is het scenario zeker niet onbestaande dat je ook in ons land besmet kunt geraken met ziektes zoals knokkelkoorts, gele koorts, chikungunya en zika. Zover is het gelukkig nog niet. Noot: de mug kan ziektes overdragen, maar hiervoor moet de mug wel eerst een besmet persoon steken (een geïnfecteerde reiziger bijvoorbeeld) en vervolgens een nieuwe persoon besmetten. In België is het zover nog niet. Zowel Italië als Frankrijk kampten de afgelopen jaren echter met uitbraken van door de tijgermug overgedragen virusziekten, wat de kans dat het verspreidingsgebied verder naar het noorden opschuift groter maakt.

(c) foto: Instituut voor Tropische Geneeskunde
Dr. Isra Deblauwe onderzoekt een mogelijke broedplaats van de tijgermug.

Wat wordt er gedaan om verspreiding tegen te gaan?

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (het ITG, in de volksmond ook gekend als het Tropeninstituut), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika monitoren de Aziatische tijgermug op verschillende plaatsen. Het ITG houdt aan de hand van kaartjes nauwgezet bij waar de tijgermug in de toekomst mogelijk kan opduiken. Deze kaarten bieden een houvast om de monitoring en bestrijding van tijgermuggen gerichter te plannen. Zodra een tijgermug is gesignaleerd, licht het ITG de overheden in, zodat bestrijding snel kan worden gestart.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen de gevaarlijke tijgermug in Vlaanderen?

Muggenbeten zijn sowieso niet leuk. Dus eigenlijk gelden dezelfde maatregelen als voor gewone muggen: vermijd stilstaand water (laat bijvoorbeeld ook geen water staan in het schoteltje onder je bloempot), draag luchtige kleding die je lichaam bedekt, smeer onbedekte delen in met een goed insectenwerend middel en vermijd plaatsen waar (tijger)muggen mogelijk actief zijn. In het geval van de tijgermug is dat dus ook overdag.

Ook opgepast voor teken!

Shop Lokaal