Virtuele fietstocht in het groen, langs Unesco-werelderfgoed

virtuele fietstocht Augmented Routes Antwerpen Mechelen
Foto: Poppr.be

Begin deze week stelden de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en de stad Mechelen de nieuwe app Augmented Routes voor, die ze ontwikkelden in samenwerking met het Vlaams technologiebedrijf Poppr, in kader van het Europese Greenways Heritage-project. Binnenkort kan je dus een virtuele fietstocht – of beter gezegd een ‘augmented’-fietstocht – maken in het groen, tussen Mechelen en Antwerpen, van de ene Unesco-Werelderfgoedsite naar de andere.

Over de hele wereld vind je plaatsen, monumenten en regio’s van een uitzonderlijk grote culturele of natuurlijke waarde die op de lijst van het UNESCO-Werelderfgoed prijken. Ook dertien Vlaamse begijnhoven, waaronder dat van Mechelen en Diest, zijn zo van die pareltjes. De groene wegen die de verschillende sites verbinden, waaronder de vele jaagpaden langs onze rivieren en kanalen, vormen de zogenaamde greenways. Vandaar de naam Greenways Heritage.

Virtuele fietstocht van Mechelen en Antwerpen

Het eerste luik van de virtuele fietstocht mogelijkheden in België die realiteit met toegevoegde digitale informatie en 360°-film mixt (augmented reality) is nu gelanceerd. Hiervoor ontwikkelde het departement Vrije Tijd van de Provincie Antwerpen, samen met Visit Mechelen, een nieuwe app met fietsavonturen tussen het Groot-Begijnhof van Mechelen en het fietsbelevingscentrum De Velodroom in Boom. De nieuwe applicatie leidt je langs de volgende sites:

1. Steenbakkerij Frateur en Rupeldijk in Boom
2. Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom
3. Fietsbelevingspunt De Velodroom in Boom
4. Stokerij De Molenberg in Willebroek
5. Het Zennegat en De blauwe fietsbruggen in Rumst
6. Historische locaties in de binnenstad van Mechelen

Augmented Routes

De app omvat eveneens een groene fietsroute van Mechelen naar Diest met de landschappelijke rijkdom van het gebied De Merode als grote verleider. De app Augmented Routes is vanaf deze zomer gratis beschikbaar.