Must do’s in Kakadu – Een jaar in de Top End in Noord-Australië

Must do’s in Kakadu - Een jaar in de Top End in Noord-Australië

Of we een jaartje in Jabiru wilden wonen? Jabiru, euhm, ok, waar is dat? Een dorp, in het nationaal park Kakadu, in het meest noordelijke topje van Australië. Het dorp telt 900 inwoners, max. Voor de rest zijn er de natuur en veel wilde dieren, het is tenslotte een bijna 20 000 km2 groot nationaal park. Zoet- en zoutwaterkrokodillen, buffels, brumby’s, wallaby’s, dingo’s, slangen, vleermuizen, vogels in alle soorten en maten… We ontdekten de must do’s in Kakadu en andere bijzondere plekken in de Top End.

Tekst & foto’s: Sandra Gyles en Hanna Burgmans
Bekijk ook onze uitgebreide fotogalerij

“Is er internet?”, was mijn enige vraag. Het antwoord was ja. Een schooltje ook zelfs, voor zoon Sem, dochter Hanna en andere Balanda (blanken) en Bininj (lokale Aboriginals) uit het dorp. Dik een maand later, in januari, zaten we op het vliegtuig naar Darwin en vervolgens drie uur in de auto naar Jabiru. Dat we dezelfde weg vaak heen en terug zouden afleggen om inkopen te doen, had ik niet zo door. Maar ach, pendelend tussen België en Nederland stond ik soms even lang in de file.

Mirrar country

Kakadu is Mirrar country, al 65 000 jaar lang. Het is een plek die je vastpakt en niet meer loslaat, als je verder kijkt dan de vochtige hitte, het stof, de vele kilometers en de bordjes met de waarschuwing ‘Niet zwemmen, gevaar voor krokodillen’. Want behalve Mirrar country, is dit ook ‘crocodile country’. In het park alleen al, leven er naar schatting 10 000. De regel: staat er een geel/zwart bordje ‘Niet zwemmen’, doe dat dan vooral niet. Bij de door parkwachters gecontroleerde waterpoelen met een wit/bruin waarschuwingsbordje kan het – op eigen risico – wel.

Dat gezegd zijnde, ruim ik twee misverstanden graag uit de weg. Ten eerste: zwemmen kan je in Kakadu wél. Het is zelfs een van de must do’s in Kakadu. Er zijn verschillende natuurzwemplekken waar je veilig een plons kan maken. Zeker hogerop de steile rotsplateaus. Het stromende water kan je overigens drinken. Dus tijdens lange hikes, vul je je drinkbus gewoon bij.

Het tweede misverstand: juni-augustus is niet de beste periode. Integendeel. Het landschap is kurkdroog en bruin, en er zijn veel meer toeristen. April-mei is mijn favoriet, wanneer het landschap fluorescerend groen kleurt, de dieren zich laten zien en de watervallen volop stromen. Een bonus is het cultureel en culinair festival Taste of Kakadu, de laatste week van mei.

Must do’s in Kakadu

In een jaar tijd hebben we in Kakadu ontzettend veel gezien. Eerst de bekende en populaire, meer toeristische bezienswaardigheden. Later ook wonderbaarlijke plekken waar satellietbeelden en de navigatieskills van locals ons de weg wijzen. Vanuit Darwin vertrekken tours van een dag, maar dat is een belediging voor dit uniek stukje Unesco-Werelderfgoed. Trek minimaal enkele dagen uit en liefst een dikke week. Opgelet: vergeet geen Park Pass te kopen – ook al is er weinig controle, je steunt er wel het natuurbehoud mee – en check of de sites open zijn. Sommige sluiten seizoens-, weers- of cultuurgebonden. De beroemde Twin-watervallen zijn zelfs het hele jaar niet open geweest.

Drie dagen

 • Ubirr: een uitgezette wandeling over een indrukwekkende steenformatie leidt je langs rotstekeningen naar een van de mooiste uitzichten die je ooit in je leven zal zien. Het 360 graden uitzicht op de top is niet te beschrijven.
 • Burrungkuy: ook in dit deel van het nationaal park vind je door Unesco beschermde rotstekeningen en tienduizenden jaren oude sporen van menselijke activiteit. Vlakbij kan je schitterende wandelingen maken naar billabongs, door ‘stone country’ of op zoek naar de knaloranje leichardt grasshopper die zich aan het begin van het regenseizoen laat zien.
 • Riviercruise: er zijn er twee. De bekendste is de Yellow Water Cruise door de wetlands van Kakadu, met zijn mooie waterlelies, veel vogels, krokodillen en buffels. De tweede, de Gulyambi Cultural Cruise vaart over de East Alligator River langsheen de zandstrandjes en steile rotswanden van Arnhemland.
 • Maguk: mijn favoriet. Na circa 10 km offroad wacht je een wandeling door tropisch bos naar een wondermooie waterval. De trail naar boven ging na een dodelijk ongeluk in 2019 dicht (geen details bekend, maar durfals springen hier graag van de steile rotsen). Gaat deze weer open, klauter dan van pool naar pool. In het water zitten schattige yabbies.

Een week

 • Bovenstaand, plus volgende tips. De sites liggen aan de andere kant van het park. Heb je geen kampeerspullen bij, dan is Cooinda een ideale uitvalbasis.
 • Gunlom: een magische en makkelijk bereikbare plek. Er is een kristalheldere zwemplek onderaan de waterval en een aaneenschakeling van rotsen en pools eenmaal je de hike naar boven hebt gemaakt. De natuurlijke infinity pool met uitzicht over Kakadu zie je op zowat alle toeristische brochures terug.
 • Jim Jim Falls: het eerste deel van deze hike is goed te doen, maar op het laatste stuk, over de rotsen en in de volle zon, tikt de thermometer op een warme dag makkelijk 50 graden aan. Gelukkig is de frisse dip aan het einde de inspanning waard.
 • Yurmikmik: een favoriet. Je kan hier verschillende korte en lange hikes maken van een uur tot een dag. De langste wandeling neemt je – in het regenseizoen althans – mee door torenhoge grassen en een schaduwrijk groen bos. Aan het einde wacht een waterval die uit een film lijkt gegrepen. Zwemmen is hier veilig. In de lagergelegen rivier niet.

Langer

 • Alle bovenstaande, plus volgende toptips. Opgelet, de eerste twee zijn enkel toegankelijk in het droogseizoen en bedoeld voor goed voorbereide, zelfredzame avonturiers. Je moet door de wildernis navigeren en een noodbeacon bijhebben. Voor beide heb je een permit nodig. De officiële kampeerplekken zijn stoffig. Kijk verder…
 • Graveside Gorge: eigenlijk is het niet Graveside Gorge zelf, maar wel de kloof 10 km hiken verderop waar je echt moet zijn. Een paradijs en een geheimtip. Bestudeer satellietbeelden, want een uitgezette trail is er niet, omdat het landschap elk regenseizoen compleet verandert.
 • Jarrangbarnmi Gorge: beter bekend als Koolpin Gorge. Niet ver van Gunlom, maar erg off the beaten track. Dit deel van het park heeft veel culturele waarde en is geregeld gesloten voor ceremonies. Avontuurlijke touroperators nemen gasten hier soms mee naartoe.
 • Arnhemland: alleen in het droogseizoen toegankelijk en ook hier heb je een permit nodig. Zonder begeleiding van een gids mag je de weg niet af, dus boek een tour of neem een lokale gids onder de arm. De oversteek naar Arnhemland start spannend: met een 4×4 over Cahills crossing, waar de krokodillen je aanstaren en soms de weg versperren. Daarna wacht een wonderbaarlijk prehistorisch landschap. Bloedmooi.
 • En verder: go and explore! Bovenstaande zijn slechts enkele highlights. Er valt nog veel meer te ontdekken en beleven.

www.parksaustralia.gov.au
www.northernterritory.com

Populaire croc spots

Een krokodil ontmoet je het liefst niet van al te dichtbij. De wat kleinere freshie (zoetwaterkrokdil) geeft je waarschijnlijk enkel een zeer pijnlijke hap, maar is schuw en lust eigenlijk alleen insecten en vis. Een saltie (zoutwaterkrokodil) daarentegen is een perfecte moordmachine. Hij is slim, een meester in camouflage en ijzersterk. Wil je dit prehistorische dier vanaf een veilige afstand bestuderen, dan zijn er enkele opties. Het uitkijkplatform aan Cahills Crossing tussen Kakadu en Arnhemland geeft uit op de East Alligator River. Bij opkomend tij liggen de krokodillen hier met de mond open hun prooi op te wachten, een hilarisch zicht. Het beste seizoen hiervoor is augustus t/m november. Een andere optie is een riviercruise. Zowel de Yellow River Cruise (over de wetlands) als de East Alligator Cruise (over de East Alligator River) zijn absolute aanraders.

Zes seizoenen

Balanda (blanken) tellen hier twee seizoenen: het regenseizoen en het droogseizoen.
Bininj (aboriginals) onderscheiden zes seizoenen die niet in steen staan geschreven, maar afhangen van seizoensindicatoren, zoals het bloei- of oogstseizoen van planten, het arriveren van bepaalde watervogels, een overvloed aan insecten of zwellende rivieren. De seizoenen zijn: Gudjewg (monsoon), Banggerreng (storm), Yegge (oogst), Wurrgeng (koel en droog), Gurrung (warm en droog) en Gunumeleng (storm).

Kloven en hotsprings in Katherine

Er zijn heel wat must do’s in Kakadu en op een Australische boogscheut ervandaan. Zo ligt op ongeveer drie uur rijden van Kakadu het dorp Katherine, de toegangspoort tot Nitmiluk Gorge. Onderweg zijn er verschillende highlights. Het natuurpark Umbrawarra Gorge bijvoorbeeld, een kilometerslange kloof waar je van rots naar rots en van pool naar pool kan blijven hoppen. Of de indrukwekkende Edith Falls, een metershoge waterval met natuurzwemplekken onder- en bovenaan. Schrik niet als een watermonitor je plots aanstaart of een slang over de rotsen kruipt. Ook al is dit een drukbezochte plek, het is nog steeds wildernis, waar je als je de lange wandelweg terug naar beneden neemt volop van proeft.

Het kampeerterrein is trouwens van de bovenste plank, met lekkere pizza’s die je ’s middags kan bestellen om ;’s avonds van te genieten en geregeld een gezellig optreden. Een andere must is de cruise door Nitmiluk Gorge. Toeristisch, tenzij je net als wij het ongelooflijke geluk hebt dat je de laatste cruise van een drukke dag alleen maakt, maar zo mooi en intrigerend. Je kan in/na een goed regenseizoen ook al kajakkend doorheen de kloof. In Katherine zelf alsook een uurtje verder in Mataranka kan je zwemmen in kristalheldere, zeer Insta-waardige warmwaterbronnen.

De Jatbula Trail

Behalve de must do’s in Kakadu zal ook de Jatbula Trail me altijd bijblijven. Vanuit Katherine maakt ik met een stel vriendinnen deze wandeling van Katherine Gorge naar Edith Falls, de Jatbula Trail. Een vijf- of zesdaagse trekking die je georganiseerd, maar net zo makkelijk en voor een fractie van het geld ($16,50 voor 5 nachten kamperen en $9 voor de overzetboot) op eigen houtje kan doen. Voor de Jatbula Trail heb je een permit nodig. Per dag worden er maximaal 15 wandelaars toegelaten.

Onderweg krijg je het neusje van de zalm te zien van wat dit rotsplateau aan kloven, watervallen en ongerepte natuur te bieden heeft. De trail is zeer goed gemarkeerd. Onderweg zie je zelfs nog bier- en colablikjes hangen die locals in de jaren 70 ophingen om de weg niet kwijt te geraken. Het mooiste is dat je elke dag eindigt aan een afgelegen waterval. Het minst leuke in mijn geval was dat je voeten in dit warme en vochtige klimaat opzetten. Resultaat: wandelschoenen te klein en twee teennagels minder.