Home Anders Outdoor 2020 een beslissend jaar voor swimrun in België – zwemmen en trailrunnen gecombineerd

2020 een beslissend jaar voor swimrun in België – zwemmen en trailrunnen gecombineerd

0
2020 een beslissend jaar voor swimrun in België – zwemmen en trailrunnen gecombineerd

Een kleine 20 jaar na het prille begin in Zweden is swimrun nog steeds aan een opmars bezig in Europa. De outdoorsport waarbij zwemmen en trailrunning elkaar over een lange afstand afwisselen, meerde zo’n vijf jaar geleden aan in ons kikkerlandje. Momenteel is swimrun vooral in Zuid-Europese landen enorm populair. Maar nu snakt swimrun in België naar een tweede adem.

Tekst: Bert De Vriese / Foto’s: Jan Syryn

OPGELET!
Hou gezien de ontwikkelingen omtrent het coronavirus / COVID-19 de website ecoswimrun.be in de gaten voor de laatste updates of neem contact op met de organisator Kevin Heeren via info@ecoraceevent.be. Lees ook onze COVID-Talk met eventorganisator Jan Syryn, die swimrunwedstrijden in België mee op de kaart wil zetten.

Het was op een dronken avond in 2002 dat de Zweedse vrienden Mats en Jesper Andersson, Anders Malm en Janne Lindberg op het idee kwamen om van het eiland Utö naar het noordelijker gelegen eiland Sandön te lopen en te zwemmen. De opzet was om op een sportieve manier van de ongerepte natuur op de archipel voor Stockholm te genieten. Om het geheel wat spannender te maken, verdeelden ze zich in twee groepen. De verliezende groep moest het hotel, de drank en het eten van de winnaars betalen.

De tocht was pure waanzin. Zesentwintig uur lang doorworstelden de vrienden gewapend met kaart en kompas 75 kilometer aan koud zeewater en 26 eilanden vol ongerepte natuur. Welke groep uiteindelijk als eerste voet zette op het eiland Sandön en welke vrienden hun bankrekening nadien geplunderd zagen, weten we niet. Maar het avontuur deed al snel de ronde en resulteerde in een jaarlijkse traditie.

Van eiland naar eiland

Het was pas in 2005, toen adventure racer Michael Lemmel en zijn vriend Mats Skott lucht kregen van de overtocht, dat swimrun in zijn huidige vorm werd gegoten. Een jaar later vertrekken elf duo’s om een parcours met een totaal van 65 kilometer hardlopen en met 10 zwemkilometers af te leggen. De deelnemers mogen zelf hun uitrusting bepalen. Maar ze moeten die te allen tijde met zich meedragen en moeten voor de veiligheid altijd in duo blijven. Samen met de vier originelen doopten Michael en Mats de wedstrijd Ötillö wat ‘van eiland naar eiland’ betekent.

Tot 2013 vindt de wedstrijd enkel in Zweden plaats. Het is dan ook dat jaar dat Jan Syryn samen met zijn vriend Dirk Beersmans als eerste Belgisch duo deelneemt aan de Ötillö World Championship. “Tegenwoordig moet je vechten om een plekje in kwalificatiewedstrijden te bemachtigen, maar toen bestond 95% van de deelnemers uit Zweden. Het was toen voor twee pipo’s nog perfect mogelijk om zich gewoon in te schrijven en deel te nemen”, lacht Jan, die voordien vooral ervaring opdeed als triatleet.

Swimrun in België

Na afloop van de wedstrijd was Jan supereuforisch. “Ik heb twee nachten niet kunnen slapen van enthousiasme”, vertelt hij. Het grote verschil tussen een swimrun en de Ironman’s die Jan achter de rug had, was verveling. “Net als bij een Ironman duurde de Ötillo World Championship zo’n negen uur. Maar door de prachtige landschappen waarin je loopt en zwemt, het sporten in duo, de constante afwisseling tussen zwemmen en lopen, en de adrenaline van de wedstrijd, was het nooit saai. Het gaf me zo’n goed gevoel.” Het idee voor de eerste swimrun in België broedde.

Jan was zodanig onder de indruk dat hij in 2014 als één van de eersten een swimrun organiseerde in een niet-Zweeds land: ‘Amphiman’, in en rond Lacs de l’Eau d’Heure. “De eerste editie in België was met honderdzeventig deelnemers een groot succes”, vertelt hij. De tweede editie van Amphiman was al in drie dagen volzet en in 2016 volgde naast de wedstrijd aan Lac de l’Eau d’Heure een tweede event op domein De Schorre in Boom. Maar vanaf 2017 ging het bergaf met het aantal bezoekers. De opkomst en populariteit van swimrun in Frankrijk speelde ‘Amphiman’ parten. “Fransen zijn chauvinisten en wij moesten het voornamelijk van Franse deelnemers hebben.”

Een tweede adem

In 2020 stopt ‘Amphiman’ ermee. “Het organiseren van een swimrun in België was de laatste jaren niet meer financieel verantwoord”, vertelt Jan. “Door de investeringen om de veiligheid in het water te garanderen, geraakten we nog amper uit de kosten.” Een verhaal dat we ook van Patrice Collette horen. Van 2017 tot vorig jaar organiseerde Patrice drie Swimruns in en rond het meer van Robertville, maar ook hij geeft er door het financiële plaatje de brui aan.

Toch hoeven Belgische swimrunners nog niet te panikeren. In en rond de Waddenzee en het Lauwersmeer in Nederland vindt op 26 september 2020 de derde editie van Swimrun Sport Nederland plaats en Kevin Heeren, organisator van verschillende trails, wil de sport in België nieuw leven in blazen. Op 15 augustus organiseert hij de Ecoswimrun in Barrage de la Gileppe en op 29 augustus vindt er een tweede event plaats in en rond het meer van Robertville. “Deelnemers kunnen er telkens kiezen tussen de afstanden 9, 17 en 33 kilometer”, aldus Kevin.

De Waalse organisator ziet de toekomst van de sport in België bovendien rooskleurig. “Sporten in de natuur zit in dezelfde lift als triatlon in de jaren 80. En sporten in duo, met respect voor de natuur, zonder reglement, is ook in ons land enorm populair. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de Ecoswimrun de sport swimrun in België verder kunnen uitbouwen. Ook volgens Collette is swimrun in België nog niet afgeschreven. “Maar dan moet de nieuwe organisatie wel op punt staan en moet die goed communiceren en voldoende promo maken.” Far Out draagt met dit artikel alvast een steentje bij.

Interesse?
www.ecoswimrun.be
www.swimrunsport.nl

Swimrun in België
op de agenda in 2020

 • 15 augustus: Ecoswimrun Barrage de la Gilippe
 • 29 augustus: Swimrun Robertville
 • 26 september: Swimrun Sport Nederland Waddenzee en het Lauwersmeer

De swimrunner van kop tot teen

 • Neopreen badmuts of hoofdband. Die beschermt je hoofd tegen het koude water bij lange zwemsequenties en is gemakkelijk uit te doen bij het lopen van lange stukken.
 • Zwembril. Een goed zicht is belangrijk bij het hardloopgedeelte, dus is het maar logisch om de ogen goed te beschermen tijdens het zwemmen. Tijdens het lopen hang je de zwembril gewoon om je nek.
 • Wetsuit. Als swimrunner draag je een aangepaste wetsuit, met een rits vooraan. Zo kun je het pak gedeeltelijk uitdoen om wrijving met het bovenlichaam te voorkomen tijdens het lopen.
 • Zwemvliezen. Ze vergroten de slagkracht van de armen bij het zwemmen en bestaan in alle mogelijke afmetingen, ontwerpen en materialen. Zoek uit welk model het best bij je past.
 • Bungeekoord. Het is niet verplicht voor deelnemers om zich aaneen te hangen met een bungeekoord, maar het kan handig zijn, als jullie conditie te ver uit elkaar ligt. Je bent verplicht om dichter dan tien meter bij je partner in de buurt te blijven en bij het zwemmen sleept de betere zwemmer de mindere mee.
 • Trekboei. Deze boei uit isomo hang je tijdens het lopen met een rubberen band aan één been. Tijdens het zwemmen, klem je hem tussen je bovenbenen. Zo vergroot je je drijfvermogen en snelheid.
 • Zwemvliezen. Het gebruik van zwemvliezen wordt niet door iedereen gesmaakt, omdat je veel tijd verliest bij het aan- en uittrekken en je ze tijdens het lopen moet dragen. Bij veel wedstrijden geldt er een beperking in grootte om het zwemvoordeel te beperken.
 • Trailschoenen. Omdat er continu in de natuur wordt gelopen, primeren trailschoenen boven gewone loopschoenen voor meer grip.

Oefenen? Waar mag je wel en niet zwemmen in de natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien + 7 =