Home Anders Outdoor Outdoor Covid-Talk: in gesprek met Belgisch eventorganisator Jan Syryn

Outdoor Covid-Talk: in gesprek met Belgisch eventorganisator Jan Syryn

0
Outdoor Covid-Talk: in gesprek met Belgisch eventorganisator Jan Syryn

Door de coronacrisis lijkt de wereld even te stoppen met draaien. Onze plannen vallen in het water, onze routines worden doorbroken en onze manieren om aan die routines te ontsnappen zijn in het belang van de volksgezondheid bemoeilijkt of verboden. Far Out ging te rade bij avonturiers, outdoor-sporters en organisatoren, om te polsen hoe zij deze crisis beleven en wat de gevolgen zijn voor hun toekomst.

Interview: Bert De Vriese

Vlaming Jan Syryn was één van de eerste Belgen die in 2013 deelnam aan de oer-Swimrun Öttillö en van 2014 tot 2020 zelf de Swimrun Amphiman organiseerde in en rond Lac de l’Eau d’Heure en het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom. Momenteel broedt hij op een uniek outdoorevent in het oude kanaal van Ronquières.

Jan, na je 5 jaar toe te leggen op Swimrun zou je dit jaar een unieke zwem- en klimwedstrijd organiseren in het oude kanaal van Ronquières. Over een kilometer of acht zouden de deelnemers zo’n dertien sluizen moeten overwinnen. Gooit de coronacrisis hiervoor roet in het eten?

Jan Syryn: “Niet echt. Omdat de wedstrijd samenviel met het EK voetbal en broertjes Hazard uit de streek van Ronquières afkomstig zijn, konden de hulpdiensten die dag geen manschappen missen. Ik had dus gelukkig nog geen kosten gemaakt, toen de coronacrisis ook België bereikte. Maar uitstel is geen afstel. Ik geef niet op hé. Ik zal alles op alles zetten om het event in 2021 te laten plaatsvinden.”

Heb je nog andere plannen voor 2021?

“Wie weet. Momenteel ben ik met twee organisaties aan het onderhandelen om de Amphiman opnieuw leven in te blazen. Het zijn twee grote Europese spelers, die de Amphiman willen laten meespelen in hun klassement. De onderhandelingen zijn pril en na het uitbreken van de pandemie heb ik ze niet meer gehoord, dus ’t is best mogelijk dat het voor 2022 zal zijn.”

Denk je dat de huidige crisis een langdurig effect zal hebben op sportevents?

“Veel organisaties zullen het moeilijk krijgen. Niet alleen zijn de gemaakte kosten een probleem. Eens de evenementen weer mogen plaatsvinden zullen er lang niet meer zoveel sporters deelnemen. Ook de zoektocht naar middelen zal moeizamer verlopen. Ik werk als freelancer in de IT en merk nu al dat het sputtert.”

Onze vrijheden zijn de laatste weken enorm ingeperkt. Hoe beleef je zelf de ‘lockdown’?

“Ik mis het heel erg om samen te trainen met m’n vrienden. Normaal gaan we elke dinsdag- en donderdagavond samen fietsen en hangen we nog tot twaalf uur ’s avonds op het terras, nu kan dit niet meer. Maar met mijn twee dochters ga ik nu elke dag lopen en fietsen. Gisteren hebben we nog samen een intervaltraining afgerond.”

Je verveelt je niet?

“Neen, ook omdat ik nu van thuis uit werk. Omdat ik thuis echt in een flow kan geraken, werk ik veel langer door. Soms tot 22 à 23 uur ’s avonds.”

Denk je dat na de crisis onze manier van leven zal veranderen. Dat velen het jachtige leven vaarwel zeggen?

“Er zal niet zoveel veranderen. We zijn roofdieren hé, volgens mij leven we een half jaar na de crisis gewoon verder als vroeger. Maar het zal nog jaren duren voor onze economie bekomen is van deze crisis.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 − elf =