Wildzwemmen: waar mag ik wel en niet gratis zwemmen in de natuur

wildzwemmen - zwemmen in de natuur
(c) Boekenbergpark, Deurne

De afgelopen warme weken regende het GAS-boetes voor wildzwemmers. Wat is nu eigenlijk het probleem met wildzwemmen? En waar kan je wel – gegarandeerd boetevrij – terecht om te zwemmen in de natuur?

Toevallig op vakantie in Scandinavië, Zwitserland, Schotland, een van de Baltische landen of IJsland dan heb je het voor het uitkiezen. Hier is wildzwemmen gewoon overal toegelaten, tenzij er expliciet staat dat het verboden is. In deze landen is zwemmen in de natuur een recht dat valt binnen ‘the right to roam’ (freedom to roam, everyman’s right oftewel Wegefreiheit).

(c) pxhere.com

In een aantal andere landen bestaat dit recht ook, maar is de situatie minder duidelijk of verschilt wat wel en niet mag van gebied tot gebied. Dit is bijvoorbeeld het geval in Engeland, Wales, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Wildzwemmen in België?

In ons land is de situatie vrij strikt en mag je enkel wildzwemmen in zwemzones waar dit expliciet is toegelaten. In veruit de meeste meren, plassen en kanalen mag het niet – ook al zie je op vele plaatsen wel geregeld mensen illegaal het water in duiken. In de Schotense Vaart, de duikplas in Zutendaal, de Mellevijver bij Turnhout, het kanaal Bossuit-Kortrijk of Sint-Annastrand in Antwerpen bv. waar zwemmen in de natuur om uiteenlopende redenen ongewenst of gevaarlijk en dus verboden is.

Heerlijk zwemmen in de natuur

De moeite waard, legaal én gratis zijn o.a.

De Vlaamse Overheid publiceerde deze handige overzichtskaart met erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen in Vlaanderen. Een overzicht van de zwemzones in Wallonie vind je op de website van de Dienst Toerisme en op de handige kaart op de site van de RTBF.

In Nederland kan je de zwemwatertelefoon bellen; de nummers (per provincie) en een overzichtskaart vind je op de zwemwaterwebsite van Rijkswaterstaat.

Ook handig is deze crowd sourced map met wilde zwemplekken in Europa en daarbuiten. Opgelet: hier staan ook ‘illegale’ natuurzwemplekken tussen.

Een gratis legale zwemplek toevoegen? Stuur ons een mailtje!