2021 UPDATE Wildzwemmen: waar mag ik wel en niet gratis zwemmen in de natuur

wildzwemmen - zwemmen in de natuur
(c) Boekenbergpark, Deurne

Zwemvijvers, openluchtzwemmen, natuurzwemmen… Belgie heeft het eindelijk omarmd! Anno 2021 regent het aan initiatieven om wildzwemmen op meer plaatsen mogelijk te maken. Waar kan je deze zomer – gegarandeerd boetevrij – terecht om te zwemmen in de natuur?

In landen als Scandinavië, Zwitserland, Schotland, een van de Baltische landen of IJsland is wildzwemmen gewoon overal toegelaten, tenzij er expliciet staat dat het verboden is. In deze landen is zwemmen in de natuur een recht dat valt binnen ‘the right to roam’ (freedom to roam, everyman’s right oftewel Wegefreiheit).

In een aantal andere landen bestaat dit recht ook, maar is de situatie minder duidelijk of verschilt wat wel en niet mag van gebied tot gebied. Dit is bijvoorbeeld het geval in Engeland, Wales, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Wildzwemmen in België?

In ons land is de situatie vrij strikt en mag je enkel wildzwemmen in zwemzones waar dit expliciet is toegelaten. In veruit de meeste meren, plassen en kanalen mag het niet – ook al zie je op vele plaatsen wel geregeld mensen illegaal het water in duiken. In de Schotense Vaart, de duikplas in Zutendaal, de Mellevijver bij Turnhout, het kanaal Bossuit-Kortrijk of Sint-Annastrand in Antwerpen bv. waar zwemmen in de natuur om uiteenlopende redenen ongewenst of gevaarlijk en dus verboden is.

Heerlijk zwemmen in de natuur

Nieuw in 2021!

Deze zomer mogen we enkele nieuwe locaties aan ons lijstje toevoegen. Vergeten we een niet te missen plek? Laat ons het geruste weten via redactie[@]farout.be. Dan checken we het uit en zetten we de locatie erbij.

Verder de moeite waard, legaal én gratis zijn o.a.

De Vlaamse Overheid publiceerde deze overzichtskaart met erkende zwemvijvers en recreatiedomeinen in Vlaanderen. Een overzicht van de zwemzones in Wallonie vind je op de website van de Dienst Toerisme en op de handige kaart op de site van de RTBF.

In Nederland kan je de zwemwatertelefoon bellen; de nummers (per provincie) en een overzichtskaart vind je op de zwemwaterwebsite van Rijkswaterstaat.

Ook handig is deze crowd sourced map met wilde zwemplekken in Europa en daarbuiten. Opgelet: hier staan ook ‘illegale’ natuurzwemplekken tussen.

Een gratis legale zwemplek toevoegen? Stuur ons een mailtje!

Enne goed nieuws: De Vlaamse regering overweegt op termijn een wijziging van de regelgeving rond zwemmen in openlucht. Daarvoor startte ze een vergelijkende studie op om de aanpak in andere EU-landen te evauleren, zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Denemarken. De resultaten worden tegen eind juni verwacht.