Wildzwemmen in België: natuurlijke zwemzones in de provincie Limburg

(c) visitlimburg.be

Zwemmen in de natuur mag in België niet zomaar overal. Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke zwemzones waar je wél het water in kan. Hier de plekken waar je – soms gratis – kan wildzwemmen in de provincie Limburg.

Natuurlijke zwemzones in de provincie Limburg

Paalse Plas in Beringen

Gratis / Open in juli en augustus

Aan de thuisbasis van zeil- en windsurfclub Sirocco kan je in de grote vakantie afkoelen in de afgebakende zwemvijver. Aan de oever van de 40 hectaren grote plas vind je fiets- en wandelpaden, zitbanken, hengelsteigers, een lig- en speelweide en een speeltuin met een groot piratenschip. Voor een verfrissing tussendoor of achteraf is er Fietscafé SurPlas, open sinds maart vorig jaar. beringen.be/recreatie-paalse-plas

Dagstrand De Steenberg & Bastion Kessenich in Kinrooi

De Steenberg gratis / Bastion enkel voor leden € 25 / € 35 per jaar
Open in de zomerperiode

Waar begin vorige eeuw grind werd gewonnen in Kinrooi, prijken nu de Massplassen. Een plaatselijk mekka voor watersporten allerhande. Aan de Steenberg is een natuurbad met een dagstrand aangelegd. Sinds de zomer van 2019 kan je ook aan het Bastion in Kessenich openwaterzwemmen. Hiervoor moet je wel lid worden van de plaatselijke triatlonclub. toerismekinrooi.be

De Wouterbron in Maaseik

Open bij zonnig en warm weer
€ 7,5 voor volwassenen, € 5 voor kinderen < 12 jaar

Het domein de Wouterbron ligt in een mooi en bosrijk gebied aan de rand van een duinengordel. Je kan er behalve wandelen, paardrijden, fietsen en mountainbiken tegenwoordig ook zwemmen in een ecologische zwemvijver met een uitzonderlijke waterkwaliteit. Dit heeft de plas te danken aan het bronwater, dat dagelijks a ratio van 1 miljoen liter drinkbaar bronwater wordt ververst. wouterbron.be

Een handig overzicht per provincie van de andere natuurlijke zwemzones in ons land vind je in dit artikel.