Wildzwemmen in België: natuurlijke zwemzones in de provincie Vlaams-Brabant

(c) rotselaar.be

Zwemmen in de natuur mag in België niet zomaar overal. Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke zwemzones waar je wél het water in kan. Hier de plekken waar je – soms gratis – kan wildzwemmen in de provincie Vlaams-Brabant.

Natuurlijke zwemzones in de provincie Vlaams-Brabant

Ter Heide / De Plas van Rotselaar

Gratis voor inwoners / € 7,5 voor niet-inwoners (€ 5 voor fietsers), kinderen < 1,10 m gratis
Open in de lente-zomerperiode

De Plas van Rotselaar is het resultaat van zandwinning voor de aanleg van de E314 midden jaren zeventig. Vandaag is zwemmen er toegelaten wanneer er redders zijn en de groene vlag uithangt. Er zijn toiletten, lockers, een EHBO-lokaal, een drankstand én… een strandbibliotheek! Struin op de heen- of terugweg langs de historische Ter Heide-toren, gebouwd omstreeks 1350. rotselaar.be/domein-ter-heide-de-plas

De putten van Hofstade

€ 5 / € 1 kinderen < 1.30 m
Open van april t/m september

Meer dan een eeuw geleden werden in Hofstade enorme hoeveelheden grond weggegraven voor de aanleg van een spoorweg. Na de oorlog besloot men de putten vol te laten lopen. Zo ontstond spontaan een recreatiepark. Sinds begin de jaren 80 beheert Bloso het 10 hectare grote domein. Aan de grootste vijver prijkt een 800 meter lang strand met een bewaakte zwemzone van 400 meter. sport.vlaanderen

Een handig overzicht per provincie van de andere natuurlijke zwemzones in ons land vind je in dit artikel.

Tenerife trailrunning