Home Lees Far Out Online 2020 > Lente/Zomer Outdoornieuws lente/zomer 2020

Outdoornieuws lente/zomer 2020

0
Outdoornieuws lente/zomer 2020
(c) Karolina Grabowska

Het lente/zomernummer 2020 zal ons altijd bijblijven als een periode vol onzekerheden. Lees onderstaande nieuwtjes dus vooral als inspiratie, aangezien onbezorgd reizen er nog een tijdje niet inzit.

Foto’s: Shutterstock, tenzij anders vermeld

(c) Martine Goossens

Waas- en Reynaertland ‘beste wandelroute’ van 2020

Streek-GR Waas- en Reynaertland werd op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent dit weekend uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2020. De grensoverschrijdende route kwam als winnaar naar voren uit een shortlist van drie. De twee overige kandidaten waren het Gilbert van Schoonbekepad (Antwerpen – Veenendaal) en het Nieuw Waterliniepad in Nederland. De 175 km lange Streek-GR loopt van Lokeren in de provincie Oost-Vlaanderen via Beveren en Sint-Niklaas naar Hulst in de provincie Zeeland. Het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. www.fietsenwandelbeurs.com

(c) Zarząd Dróg Wojewódzkich

Velo Malopolska

Polen had al de Green Velo (2000 km) als aandachtstrekker, en daar komt een nieuw fietsnetwerk bij: Velo Malopolska. In de provincie Klein-Polen kunnen fietsers binnenkort gebruikmaken van bijna 1000 km aan goed gemarkeerde paden. Het netwerk is nog niet helemaal af, maar een deel is al prima berijdbaar. narowery.visitmalopolska.pl

Culturele Hoofdstad 2020 Galway

Het universiteitsstadje Galway is dit jaar, samen met Rijeka in Kroatië, Culturele Hoofdstad van 2020. Het ligt aan de rand van een van de mooiste gebieden in Ierland, Connomera, en direct aan de kust van de Atlantische Oceaan. Behalve hikers, komen hier ook veel fotografen heen. Moest het SD-kaartje nog niet zijn volgeschoten, dan kunnen ze vanuit Galway ook het ruige gebied de Burren en de kliffen van Moher bereiken. Galway zelf bruist van de cultuur en sfeer. Zelfs zonder alle extra activiteiten die je er dit jaar kan beleven. Kunst, lezingen, theater, exposities, concerten, culinaire uitstapjes… Take your pick. https://galway2020.ie

Backpackers langer in Oz

De gevolgen van de allesverwoestende bosbranden die Australië teisterden zijn hallucinant. Meer dan de helft van alle bewoners is rechtstreeks geraakt, 33 mensen verloren hun leven en nog een miljoenen voelen de impact op hun fysieke en mentale gezondheid. Ook is circa een miljard zoogdieren, vogel, reptielen en dieren die in het water leven getroffen. 21% van de bossen in Australië is vernietigd en in veel gebieden is het ecosysteem compleet verstoord. Het moge duidelijk zijn: Australië kan alle hulp gebruiken. Daarom mogen backpackers met een ‘working holiday visa’ nu twaalf maanden op dezelfde plek werken in plaats van zes, als ze helpen met de wederopbouw. Hierdoor kunnen ze ook een verlenging vragen voor een tweed jaar in Oz. https://immi.homeaffairs.gov.au

(c) Val d’Aran

Val d’Aran Walking Festival

Het Val d’Aran Walking Festival is hét wandelevenement in het hartje van de Spaanse Pyreneeën. Wandelaars en natuurliefhebbers van over de hele wereld komen hier naartoe om te genieten van het landschap, de cultuur, het erfgoed en de gastronomie. De derde editie vindt plaats tussen 5 en 12 juli 2020. Je kan kiezen uit 27 bergwandelingen van verschillende niveaus en vijf thematische routes. facebook.com/Val-dAran-Walking-Festival

(c) Anders Blomqvist

Scandichique drijvend hotel

Begin dit jaar opende in het hartje van de Zweedse wildernis het nieuwe luxehotel ‘Arctic Bath’, ontworpen door de architecten Bertil Harström en Johan Kauppi. Het hoofdgebouw doet denken aan op elkaar gestapelde boomstammen, voortgestuwd door de stroming van de Lulerivier. Omringd door een overvloed aan bossen, ijskoud water en badend in een gloeiend zonnetje, is het hotel een designparel. Slapen doe je in een van de 12 huisjes op de oever. De scandichique hutten bieden uitzicht op de steeds veranderende horizon en kregen een gezellig, minimalistisch interieur. https://arcticbath.se

Trending: de garden room

Een van de toptrends voor 2020 in huis-, tuin- en designbladen is outdoor living. Zelfs Pinterest noteerde een gigantische toename in het aantal zoekopdrachten naar ‘garden rooms’ oftewel buitenkamers. Wat je er ook voor gebruikt – een uit de kluiten gewassen speelhuis, de pergola, een tiny house of een stil hoekje in de tuin – wij kunnen ons wel vinden in de idee om ons een paar uurtjes extra te kunnen terugtrekken in de urban outdoors.

10 jaar Insta-toerisme

Instagram is ongetwijfeld een van de meest invloedrijke social media-kanalen wat toerisme en reizen betreft. Om je een idee te geven: het foto- en videosharing platform is dit jaar pas tien jaar oud, haalde vorig jaar al de kaap van een miljard users, 500 miljoen daarvan gebruiken de Stories Feature dagelijks en elke dag worden er tientallen miljoenen foto’s gepost. Voor millenials is ‘Instagrammability’ een van de belangrijkste reiscriteria. Soms met pijnlijke of zelfs desastreuze gevolgen. Verschillende ongerepte plekjes kunnen de toename van het aantal Insta-toeristen niet aan en jaarlijks valt er een tiental selfiedoden. ‘Vallen van een hoogte’ is gevaar nummer één.

Wie Madrid zegt, denkt aan de drukke stad, het nachtleven, de musea … Maar als je naar het noorden van de provincie trekt, ontdek je unieke plekken ver van het jachtige leven in de grootstad: het klooster van San Lorenzo del Escorial, het kasteel van Manzanares el Real, het middeleeuwse dorp Buitrago del Loyoza… En dan zijn er ook nog de majestueuze  berglandschappen van het Regionaal Park van de Cuenca Alta del Manzanares en het Nationaal Park van Guadarrama. sierranortemadrid.org

(c) Retha Ferguson, Pexels

Vrouwvriendelijk

Shuttleservice Taxi2airport ging op zoek naar de meest vrouwvriendelijke bestemmingen. Enkele highlights uit de studie.

  • Praag kwam als meest vrouwvriendelijk uit de bus.
  • 89% van de hostels in Shangai hebben dorms alleen voor vrouwen.
  • 82,6% van de vrouwelijke vrouwen voelt zich veilig in Cairo wanneer ze ’s avonds alleen over straat lopen.
  • Moskou en Johannesburg zijn de twee minst vrouwvriendelijke steden.

Gravel Series Limburg

Op zondag 13 september 2020 vindt de dubbele derde editie van de Gravel Series Limburg plaats als ‘Liberation Editions’ in respectievelijk Valkenburg aan de Geul en Banholt. Sinds de lancering in 2018 is het uitgegroeid tot een van de grootste offroad wielerevents in de Lage Landen. De tocht gaat over de vele gravel en onverharde wegen in Zuid-Limburg en de Limburgse grensstreek. Er wordt gereden op mountainbikes, cyclocrossfietsen en speciale gravelfietsen. https://crossbordercycling.eu

Huur een Hihahut

Wil je een nachtje de natuur in, maar houd je niet van kamperen? En vind je glamping weer net iets te chique? Dan biedt een trip naar een Nederlandse Hihahut de oplossing. Er zijn vijf verschillende unieke hutten, waaronder de Zonnepost, een soort kaasblokje in een wei, en de Sterrenkijker. Dit is een smalle blauwe doos van twee verdiepingen die van alle gemakken voorzien is. De halve bol bovenop maakt jouw persoonlijke observatorium compleet. Een ander voorbeeld is de binnentent: een hutje op een afgelegen eilandje dat alleen te bereiken is per boot. Dan ben je dus echt helemaal alleen in the middle of nowhere. www.hihahut.nl

De beste wandelpaden op de Canarische Eilanden

Na tal van vulkanische uitbarstingen duizenden jaren geleden (de meest recente waren in Lanzarote), keerde het leven op de Canarische Eilanden beetje bij beetje terug. Door het bijzondere klimaat en de natuurlijke evolutie ontstond er een enorme biodiversiteit. Wandelingen door groene laurierbossen of naar de top van de Teide, langs kliffen, grotten, stranden met vulkanisch zand… Welk pad je ook kiest, de landschappen laten je niet onberoerd. www.hallocanarischeeilanden.com

Welke impact heeft Brexit op je reisplannen?

Begin dit jaar, op 31 januari, ging de hele Brexit-saga een nieuwe fase in. Na langdurige onderhandelingen tussen Londen en Brussel, zei het Verenigd Koninkrijk ‘Vaarwel’ tegen de EU. 66 miljoen burgers zijn geen Europeaan meer. Voor de resterende 446 miljoen is een en ander onduidelijk. Voorlopig kan je nog steeds het Kanaal over met een geldige identiteitskaart of een Europees paspoort. Voor een verblijf van minder dan drie maanden heb je geen visum nodig. In 2021 gaat een nieuw immigratiesysteem van start. De discussies daarover zijn… gaande. https://diplomatie.belgium.be/nl/brexit

Save your planet and get high

Zo luidt het motto van een wel heel bijzonder hostel op Jamaica, dat natuurlijk bekend staat om Bob Marley, rum, witte stranden en… een jointje op zijn tijd. Het hostel wil de paradijselijke stranden van al het afval bevrijden. Plastic afval vervuilt de kustlijn al jaren en daarom geldt bij het Germaican Hostel: afval verzamelen = gratis blowen. Voor een emmer vol afval ontvang je een gratis jointje. www.germaican-hostel.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × vijf =