Olympische Spelen in Tokio: Laatste kwalificatiekans voor deze 3 Belgische klimmers

Olympische Spelen 2020: Laatste kwalificatiekans voor Belgische klimmers
Simon Lorenzi © Michaël Timmermans

In juli 2021 maakt de klimsport haar Olympische debuut op de spelen in Tokio. 40 atleten zullen er deelnemen in de drie disciplines van de klimsport: speed, lead en boulder. De laatste tickets naar Tokio worden uitgedeeld op de Europese kampioenschappen in Moskou van 21 tot 28 november.

Foto’s: Michaël Timmermans

Tot hiertoe slaagde nog geen enkele Belgische atleet er in om een ticketje voor de Spelen te bemachtigen. Drie Belgische topklimmers trokken dit weekend naar Moskou om daar verandering in te brengen.

Laatste kwalificatiekans voor Belgische klimmers

Chloé Caulier (24, Jurbeke)

Chloé is afkomstig uit Jurbeke en schittert al sinds 2014 als Belgisch kampioen in boulderen. Ze behaalde meermaals de top 10 in de wereldbeker en ook het Belgische record speedklimmen staat op haar naam.
InstagramFacebookIFSC (International Federation of Sport Climbing)

Nicolas Collin (22, Evere)

Nicolas beschikt over veel ervaring binnen de drie disciplines in de klimsport. In 2018 behaalde hij zo de zesde plaats op de wereldranglijst en is hij de houder van het Belgisch snelheidsrecord voor mannen.
InstagramFacebookIFSC (International Federation of Sport Climbing)

Simon Lorenzi (23, Luik)

Simon is een echt competitiebeest. In 2020 werd hij voor de derde keer Belgisch kampioen Boulder. Zoals je ook in Moskou zal kunnen zien, geeft Simon tijdens elke wedstrijd het beste van zichzelf.
InstagramFacebookIFSC (International Federation of Sport Climbing)

 

Drie disciplines op het EK

Het EK splitst zich op in twee fasen. In een pre-kwalificatievenement van 21 tot 25 november zullen de atleten afzonderlijk per discipline beoordeeld worden. Ze tonen hun veelzijdigheid in de onderdelen speed, boulder en leas.

Vervolgens zal op 27 en 28 november de kwalificatie plaatsvinden. De atleten strijden dan opnieuw in alle drie de disciplines om het laatste ticket voor de Olympische Spelen in Tokio te bemachtigen. Hun scores in de drie disciplines worden onderling vermenigvuldigd om zo tot een algemene winnaar te komen.

Vrouwelijke topklimster Chloé Caulier maakt een goede kans. We vroegen haar wie haar grootste tegenstanders zijn voor deze wedstrijd. “De Servische Stasa Gejo komt terug na een blessure en lijkt in goede vorm te zijn. Ze is zowel in boulder als in het algemeen sterk.” Van hun kant verwachten Nicolas en Simon geweldige prestaties van de Slowaak Jernej Krude in het discipline boulder. “Ook voor de Zwitser Sasha Lehman is het oppassen geblazen, die is namelijk erg sterk in lead.”

Praktische info

Datum: 21-28 november 2020

Meer informatie over het evenement op de website van IFSC.

Agenda:

  • Zaterdag 21/11: Speed, kwalificaties en finales
  • Zondag 22/11: Boulder, kwalificaties
  • Maandag 23/11: Boulder, halve finale en finale
  • Dinsdag 24/11: Lead, kwalificaties
  • Woensdag 25/11: Lead, halve finale en finale
  • Donderdag 26/11: Rustdag
  • Vrijdag 27/11: Combined, kwalificaties
  • Zaterdag 28/11: Combined, finales