Home Bestemmingen In voor een uitdaging? Zwitserland Toerisme helpt vrouwen naar de top!

In voor een uitdaging? Zwitserland Toerisme helpt vrouwen naar de top!

0
In voor een uitdaging? Zwitserland Toerisme helpt vrouwen naar de top!

Toe aan een weekje weg met vriendinnen en draaien jullie je hand niet om voor een uitdaging? Dan ben je in Zwitserland aan het juiste adres. Op internationale vrouwendag – 8 maart – lanceert Zwitserland Toerisme de ‘100% Women – Peak Challenge’. Deze campagne spoort ervaren, maar ook minder ervaren vrouwelijke bergbeklimmers aan om deze zomer samen met een berggids een van de 48 Zwitserse vierduizenders te overwinnen. Daarnaast lopen er nog tal van andere aanbiedingen. Benieuwd? Lees vooral verder…

Foto’s: Zwitserland Toerisme, Andre Meier

Precies 150 jaar geleden veroverde de Britse bergbeklimster Lucy Walker als eerste vrouw de Matterhorn. Ze droeg een lange flanellen rok, het enige wat ‘gepast’ was voor een Victoriaanse dame. Ondertussen hebben we wel meer vrouwen op Zwitserse bergtoppen gestaan, maar toch. Hoog tijd dat meer vrouwen bekendheid krijgen in de Zwitserse bergsport. De “100% Women – Peak Challenge” nodigt dames uit om een van de 48 hoogste toppen van de Zwitserse Alpen te beklimmen of deel te nemen aan een van de anderen events en uitdagingen aankomende zomerperiode.

De campagne loopt van 8 maart tot 8 september 2021 en gaat vergezeld van een interactieve landingspagina Peakchallenge.myswitzerland.com. Het project is opgezet door vrouwen voor vrouwen met als doel vrouwen samen te brengen en een ander perspectief te bieden op buitenactiviteiten en bergsporten. En het mag gezegd: het aanbod dat Zwitserland Toerisme samen met partner Swiss Alpine Club, de Swiss Mountain Guide Association en outdoormerk Mammut mogelijk maakt, is er een waar je – net als een goede vriendin – maar moeilijk nee tegen kan zeggen.

100% Women – Peak Challenge

Op het hoogste schavotje in deze challenge staat de uitdaging der uitdagingen: een vierduizender beklimmen! Laat je niet afschrikken, ben je (redelijk) fit en bereid de komende maanden een tandje bij te steken om fitter te worden, dan kan je onder begeleiding van een gids zo’n uitdaging aan. Een internationaal team van vrouwelijke ambassadeurs gaat je deze week voor. Zij beklimmen tussen 8 tot 11 maart niet één, maar drie pieken en bekronen hun #peakchallenge met een selfie op de top.

Je eigen #peakchallenge? Dat doe je zo:

 • Stel een damesteam samen: daag vriendinnen uit, je zus(sen), nichtjes…
 • Kies een Zwitserse vierduizender. Op de landingspagina Peakchallenge.myswitzerland.com vind je ze alle 48.
 • Organiseer een vrouwelijke berggids.
 • Kies een datum tussen nu en 8 september 2021 en ga ervoor!
 • Neem on D-day een selfie op de top en deel je foto met hashtags #peakchallengeNAMEOFPEAK (bv. #peakchallengeallalin of #peakchallengebreithorn) en #Ineedswitzerland. That’s it! Uitdaging in de pocket!

Deelnemers krijgen een ‘finisher gift’ van partner Mammut, namelijk een carabiner, een 100% Women Peak Challenge T-shirt en een 20% Mammut voucher.

De organisatie publiceert alle foto’s genomen op Zwitserse bergtoppen op de Peakchallenge-pagina. Elke top die door een damesteam is overwonnen, krijgt een groen vinkje ernaast. Het doel is uiteraard tegen 8 september op elke top een damesteam te hebben zien staan.

Niet zeker hoe je zo’n tocht moet organiseren?

Op de website MySwitzerland.com/women vind je tal van georganiseerde ‘all women’ expedities en uitdagingen. De beklimming van de Breithorn (4164 m) bijvoorbeeld op 17-18 juni 2021 samen met gids Caro North, de Bishorn (4153 m) op 4-5 september met gids Nicole Berthod… Of een belevingsweek (of langer) in de omgeving van de Matterhorn ergens in augustus of september, kwestie inspanning met ontspanning te combineren… Mogelijkheden genoeg.

Ook via de Mammut Alpineschool kan je alpinetours boeken naar onder andere de top van de Breithorn (4164 m), de Allalinhorn (4027 m), de Pollux (4092 m), de Alpbuhel (4206 m) en de Strahlhorn (4190 m) in één go, of – waarom niet – de ‘Spaghetti Tour’ tijdens dewelke je 11 vierduizenders aandoet in één week van 5 tot 10 juli.

Moeilijke en ‘makkelijke’ vierduizenders

Goed om weten: de Pollux, Alphubel, Weissmies en Lagginhorn zijn technischer uitdagender. Technische klimervaring is voor deze bergtoppen gewenst.

De Breithorn, Bishorn en Allalinhorn zijn technisch gezien dan weer de ‘makkelijkere’ vierduizenders. Technische klimervaring is niet vereist. Maar zorg er wel voor dat je conditie zo goed mogelijk is.

Hoe beter je conditie, hoe meer je van de tocht geniet en hoe veiliger je eraan begint. Steeds mét gids, uiteraard. Een ervaren berggids kent de regio als haar broekzak, leidt je naar de mooiste uitzichten en weet wat te doen als het weer plots omslaat of er onverhoopt iets gebeurt. Op de website van de Swiss Alpine Club vind je nog tal van safety- en trainingstips.

100% Women – Offers for women

Yoga op een alpenwei, een culinaire ontdekkingstocht, een flinke portie wellness en mindfulness, een yoga-bike weekend, watersporten, een trailrun of muziekconcert in de bergen…

Voor wie de smaak te pakken heeft of zin heeft in andere toeristische aanbiedingen of evenementen voor vrouwen in Zwitserland, is het nieuwe online platform met meer dan 230 toeristische aanbiedingen en evenementen voor vrouwen een absolute aanrader.

Er zijn experiences van een dag, een weekend of meer dan een week. Een ding hebben ze alle gemeen: ze worden georganiseerd door en voor vrouwen. De focus ligt op ervaringen buiten en in de natuur. Heerlijk om te herbronnen en op een onvergetelijke manier fysiek en mentaal bij te tanken na afgelopen jaar!

Hier twee van onze favorieten:

 • 24-uur hike in de Bern regio24-25 juli 2021
  Een bijzondere, intense bergbelevenis van 24 uur in het mooiste landschap rond de Thunersee, alleen voor vrouwen. Het maakt niet uit wie als eerste de finish haalt. Deze unieke, uitdagende wandeling gaat door prachtige landschappen met fantastische uitzichten. Mits een goede voorbereiding is de afstand van zo’n 60 kilometer en 2100 hoogtemeters goed te doen. Onderweg zijn er pauzes voor een versnapering en de deelneemsters krijgen onderweg een extra buzz op de spectaculaire hangbruggen.
 • MTB in de bossen van Ticino – April, mei, september en oktober
  Een tweedaagse intensieve MTB-cursus met een ervaren fietsinstructeur op de trails van de regio Lugano. Deelneemsters leren hoe ze op een mountainbike op steile grindwegen moeten rijden en hoe ze zelfs uitdagende paden veilig kunnen beheersen. De cursus wordt geleid door een ervaren vrouwelijke instructeur. De ’theorie’ wordt in praktijk omgezet in de bossen van de regio Lugano.

Waarom vrouwen?

“In totaal vertegenwoordigen vrouwen een groeimarkt die groter is dan China en India samen – meer dan twee keer zo groot zelfs. Gezien die cijfers zou het dwaas zijn om de vrouwelijke consument te negeren of te onderschatten. […] Er is geen reden waarom ze genoegen zouden moeten nemen met producten die hun behoeften negeren of er niet echt aan voldoen, of hier op een wat cynische of oppervlakkige manier aan beantwoorden. Vrouwen zullen in toenemende mate een afkeer krijgen van ‘stereotypen’, die hen slechts indelen naar leeftijd of inkomen, als ‘vrouw’ in het algemeen of niet eens gedifferentieerd van mannen.” – Michael J. Silverstein en Kate Sayre, Harvard Business Review, 2009

Enkele cijfers:

 • National Geographic identificeerde reizen alleen voor vrouwen als de belangrijkste reistrend voor 2020.
 • Vrouwen nemen 80% van de reisbeslissingen, ongeacht hun reisgenoot (en) (Bron: Forbes, 2014).
 • Van de toeristen die avontuurlijke, cultuur- of natuurreizen boeken, is 75% vrouw tussen de 20 en 70 jaar (Bron: Forbes, 2014).
 • Google-zoekopdrachten voor ‘solo women travel’ stegen met 32% in 2017, 59% in 2018 en 230% in 2019 (Bron: Overseas Adventure Travel, 2014).
 • De vraag is geëvolueerd van traditionele wellnessreizen naar een veel breder en actiever interessegebied.

Spreekt voor zich dat het potentieel enorm is, vooral in de outdoorsector, en daar springt Zwitserland Toerisme met uitdagingen en events op maat op in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 5 =