Home Lees Far Out Online 2021 > Lente/Zomer Slapen als Doornroosje (of een prins) met Sea to Summit

Slapen als Doornroosje (of een prins) met Sea to Summit

0
Slapen als Doornroosje (of een prins) met Sea to Summit

Genieten van een trekking of kampeertrip is er niet echt bij als je overdag bijna over je wallen struikelt. Ons motto? Beter slapen, is beter genieten! Voor wie op zoek is naar een ideaal slaapsysteem, heeft outdoorexpert Sea to Summit de nodige tips.

Wat een slaapsysteem is? Dat is de optimale combinatie van: een slaapzak, kussentje, lakenzak en  een slaapmat. Om je wegwijs te maken in de wondere wereld van een lekker buitenbed, zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Het ideale slaapsysteem

  • Temperatuur. Een goede slaapzak en een waardeloos matje… Je raadt het al: dat werkt
   niet. Alle verschillende componenten versterken elkaar. Onthoud dat de rating van je slaapzak is berekend in combinatie met een matje met een R-waarde (het isolerend vermogen) van 4. Zorg dat je de waarde van beide op elkaar afstemt. Ter compensatie kan je kiezen voor een warmere of koelere lakenzak.
  • Gewicht en pakvolume. Voor de meeste buitenavonturen is dit erg belangrijk. Voor lange tochten waarbij je alles zelf moet dragen, telt elkegram. Kan je het gewicht verdelen en hoef je bijvoorbeeld geen kookspullen mee te nemen, dan maakt het minder uit. Bepaal wat voor de trip het belangrijkst is. Een donzen slaapzak is compacteren lichter, maar werkt niet in vochtige klimaten. Een dikker, goed geïsoleerd matje is wat zwaarder, maar slaapt fijner…
  • Comfort. Wat werkt voor de een, werkt niet voor de ander en veel hangt ook af van je trip. Wil je extra comfort, dan kan je uitpakken met een kussen – luxe! – en een fleece liner voor extra warmte als het nodig is. En vergeet ook de algemene regels niet, zoals: je tent op de juiste plek opzetten, niet gaan slapen als je het koud hebt (drink nog een kop thee of spring even op en neer), etc.
  • Duurzaamheid. Kwalitatief materiaal is een investering, dus wil je er zeker van zijn dat het lang meegaat. Weet wat je koopt en hoe je er zorg voor draagt. Neem je slaapzak als voorbeeld. Een donzen slaapzak was je niet op dezelfde manier als een synthetische slaapzak. Veelvuldig wassen vermindert de technische capaciteiten. Een lakenzak daarentegen was je veel makkelijker en houdt je slaapzak schoon.

Een perfecte Sea to Summit-combinatie

Dit kwam na ons testje als ideaal slaapsysteem uit de bus.

Ether Light XT Insulated Regular

Ingepakt even klein als een drinkfles, een gulle 10 centimeter dik, R-waarde van 3,5 en een gewicht van 495 gram. Bestaat ook in een versie specifiek ontworpen voor vrouwen.
Prijs: € 219.

Spark

Superlichte mummyslaapzak (340 gram voor de regular). Heeft een comforttemperatuur van 9° C en een limiettemperatuur van 5° C. Gevuld met 850+ Loft Ultra-Dry en RDS-gecertificeerd dons.
Prijs: € 309 (regular).

Aeros Premium Regular

Luxe, opblaasbaar kussentje met een minimaal pakvolume.
Past zich perfect aan je hoofd aan. Het Pillow-Lock-systeem past op alle Sea to Summit-matten en zorgt ervoor dat het kussentje ’s nachts niet wegschuift.
                                           Prijs: € 39,95.

Reactor Thermolite Liner

Extra warmte gegarandeerd met deze fijne lakenzak van 80g/m2 Thermolite. De holle vezel geeft veel warmte af, is licht en extreem ademend. De Reactor voegt tot 8° C aan je slaapzak toe en kan je in warme klimaten ook gewoon als slaapzak gebruiken.
Prijs: € 59,95.

www.seatosummit.com
www.technolyt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × vijf =