Home Featured KOMPAS: outdoor- en reisnieuws

KOMPAS: outdoor- en reisnieuws

0
KOMPAS: outdoor- en reisnieuws
Gablenz, Duitsland (c) Martin Damboldt

O, o, o wat houden we van de zomer. Hopelijk zien we binnen enkele weken een wat zonniger licht aan het einde van de (corona)tunnel en nog maar weinig ons tegen om op weer een stapje in de (nabije) wereld te wagen. Van onderstaand nieuws krijgen we nog meer zin.

De brug onder in Gablenz

Wat een bijzondere brug (foto boven)! De beroemde Rakotzbrug (ook bekend als de duivelsbrug, de Teufelsbrücke) is ‘gewoon’ een brug in een park, het Zalea en Rhododendronpark Kromlau, in Gablenz, een mooie streek nabij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië. De spiegeling in het water creëert de illusie van een perfect ronde cirkel. Wanneer de rhododendrons en azalea’s in het park ook werkelijk in bloei staan, is het plaatje op zijn mooist. http://oberlausitz-bilder.de/sehenswuerdigkeit/rhododendronpark-kromlau/

Het verschil tussen bikepackingtassen en gewone fietstassen (c) Ortlieb

Wie gaat mee op bikepackingavontuur?

In voor een bikepackingavontuur? Dan sturen we je linea recta naar de ACT4 of ACT5. De vertrekdatum en -plaats van afspraak: 1 augustus 2021 om 8 uur in Zandvliet. De A-Cross the 4/5 is een niet-ondersteunde bikepackingtocht door vier dan wel vijf landen België, Luxemburg, Duitsland, Nederland en als vijfde land Frankrijk. Voor de ACT5 krijg je 7 dagen om de gpx track van 1200 km en 19 000 hoogtemeters af te leggen. Wie deelneemt aan de ACT4 fietst 982 km en 16 000 hoogtemeters in 6 dagen. https://www.act5.be

Vrouwen naar de top!

Toe aan een weekje weg met vriendinnen en draaien jullie je hand niet om voor een uitdaging? Dan ben je in Zwitserland aan het juiste adres. Op internationale vrouwendag lanceerde Zwitserland Toerisme de ‘100% Women Peak Challenge’. Deze campagne spoort ervaren, maar ook minder ervaren vrouwelijke bergbeklimmers en doorwinterde wandelaars aan om deze zomer samen met een berggids een van de 48 Zwitserse vierduizenders te overwinnen. Daarnaast lopen er nog tal van andere aanbiedingen speciaal voor dames. https://peakchallenge.myswitzerland.com

Beschermd natuurgebied

De organisatie SaveOnEnergy analyseerde welk Europees het meest beschermd natuurgebied heeft. Luxembourg heeft het hoogste percentage natuurgebied – 76% van het land is beschermd! Slovenia (72%) en Malta (65%) zijn de nummers twee en drie. Bosnië en Herzegovina staan onderaan het lijstjes, met (4%). Duitsland, Zweden en Zwitserland tellen het grootste aantal beschermde gebieden, maar winnen het niet qua percentage of oppervlakte. www.saveonenergy.com/uk/protected-land-in-european-countries

Spanje telt meer dan
120 Groene Wegen

Er zijn ondertussen meer dan 120 Groene Wegen, oftewel Vias Verdes, in Spanje, goed voor in totaal meer dan 2900 kilometer aan natuurpaden. Ze zijn over het hele land verspreid (behalve op de Canarische Eilanden) en er zijn er zowel in het binnenland als aan de kust. De routes zijn zeer afwisselend en variëren in lengte van vijf tot meer dan 100 kilometer. www.viasverdes.com

Expeditie 2041

Robert Swan is de eerste mens die te voet zowel de Zuidpool als de Noordpool bereikte. In het kader van 2041 – het jaar waarin het 50-jarige akkoord eindigt en de wereld beslist of er al dan niet grondstoffen en natuurlijke rijkdommen gewonnen mogen worden – organiseert hij sinds 2003 expedities naar Antarctica. Zijn missie? Verzekeren dat het laatste ongerepte continent wordt gered en wereldleiders het verdrag verlengen. Het volgende ‘2041 ClimateForce Antarctica Adventure’ is start op 3 november 2021 en zal 12 dagen duren. https://2041foundation.org

De groene variant van Netflix

Wie houdt van natuurfilms en documentaires over de natuur, onze planeet en het klimaat kan via Waterbear een uitgekiende selectie groene parels bekijken. Je kan de Waterbear-app downloaden via de App Store of Google Play. TV en Chromecast zijn later dit jaar beschikbaar. Het platform is gratis. Alle vrijwillige donaties gaan 100% en rechtstreeks naar de deelnemende NGO’s. www.waterbear.com

Dutch Mountain Trail & 7 Summits 

De Seven Summits zijn de steilste ‘bergtoppen’ van Nederland. Je kan ze alle zeven afzonderlijk beklimmen tijdens rondwandelingen boordevol bergbeleving. Of doe ze gelijk allemaal! De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht van ruim 100 kilometer die de Seven Summits met elkaar verbindt. Van station Eygelshoven (Kerkrade) loop je via de Voerstreek naar station Maastricht. Alpenweides, mijnterrils, snelstromende beken, rotswanden en prachtige vergezichten vergezellen je tijdens deze pittige trail. https://www.dmff.eu

Olympische Spelen zonder publiek

Het is officieel: de Olympische Spelen in Tokio gaan door van 23 juli tot 8 augustus 2021, maar dan zonder buitenlands publiek. Ook een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest is niet genoeg om erbij te zijn, tenzij je een van de circa 11 000 sporters bent. Japan is niet onbekend met de Spelen. In 1964 organiseerde het land de Zomerspelen in Tokio, en Sapporo en Nagano waren in respectievelijk 1972 en 1998 aan de beurt voor de Winterspelen. Benieuwd welke Belgen een kans maken? Op https://teambelgium.be maak je kennis met al onze atleten.

De mooiste fotolocaties van België

Ons land telt honderden fotogenieke plaatsen. Om te weten waar je moet zijn, op welk moment en wat je er precies allemaal kan doen, is er heel wat voorbereiding nodig. De bekende Belgische natuur- en landschapsfotograaf Bart Heirweg deed al het voorwerk voor jou. Hij koos 50 top fotolocaties uit. Vijftig gebieden met handige tips, zodat jij met de leukste foto’s naar huis gaat. www.bartheirweg.com

Skywalk in de Zeeuwse Tropen

Iets verder reizen is nu niet zo eenvoudig. Wil je toch ‘even naar de tropen? Ga dan op expeditie en ontdek tropische planten en dieren in het Expeditie Bos van Omnium. Hier maak je kennis met ruim 350 plantensoorten, kleine reptielen en vogels die je normaal tegenkomt in de tropen. Met de skywalk door de boomtoppen en goed toegankelijke paden is het een leuke en leerzame attractie voor jong en oud. https://omnium.nl/tropisch-bos

Belg ruilt wintersport in voor zomer in de bergen

Het gemis naar de bergen is blijkbaar groot, blijkt uit cijfers van vakantiewoningverhuurder Interhome. In vergelijking met een normale zomer worden er blijkbaar veel meer vakantiewoningen geboekt in Alpenlanden. Van de vakantiewoningen in de Franse Alpen is al 15% meer verhuurd dan in 2019, pré-Covid dus. www.interhome.com

40 kaarsjes voor Jack Wolfskin

In 2021 viert outdoormerk Jack Wolfskin een mooie verjaardag: 40 jaar innovatieve en duurzame outdoorkleding en -uitrusting. Een tamelijk waanzinnige reis  #markedbythewilderness. Enkele Limited Edition jubileumproducten zetten vier
decennia innovatie in de verf, van de Crosstrail wandelrugzak, over de Thunderblaze shell tot het Tatze 2.0 T-shirt, mét de zo herkenbare wolvenpoot natuurlijk. Het symbool voor zin in vrijheid en natuur. www.jack-wolfskin.be

Enkel nog met paspoort naar Groot-Brittannië

Vanaf 1 oktober is een geldige identiteitskaart niet meer voldoende om naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland te reizen. Je komt Groot-Brittannië alleen nog binnen met een paspoort. Je rijbewijs blijft wel gewoon geldig, je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig. Opgelet: bellen en internetten kan duurder zijn, aangezien de Europese roamingsregels er niet meer gelden. www.visitbritain.com

Voeling met de natuur

Een jaartje geleden woonden we nog vlak voor corona de boekpresentatie Rewilding van Bert Poffé en Kiki Nárdiz bij over hoe je terug voeling krijgt met de natuur. Een jager-verzamelaar zijn we niet geworden, maar succes zit inderdaad in de kleine dingen. Zelf een vuur kunnen maken, kruiden plukken, overnachten in een zelfgemaakte tent, een keertje brandnetelsoep maken… www.lannoo.be/nl/rewilding of (voor een al dan niet gesigneerd exemplaar) www.rewildingdrum.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien − vijf =