Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2021 bekend!

Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2021
Kellergasse Galgenberg Wildendürbach (c) Weinviertel Tourismus Weiss

Afgelopen weekend werd tijdens de Fiets- en Wandelbeurs Online Experience de Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2021 bekendgemaakt. Een gedeelte van de Iron Curtain Trail en de RivierPark Maasvallei Wandelroute kwamen als winnaars uit de bus. De Online Experience was overigens een succes. Niet minder dan 4500 virtuele bezoekers namen deel aan de lezingen en bezochten diverse stands.

Deel Iron Curtain Trail Fietsroute van het Jaar

Het gedeelte van de Iron Curtain Trail tussen Gmünd in Oostenrijk tot aan Bratislava in Slowakije, is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021. Een vertegenwoordiger van de route in Oostenrijk, Dominik Hiller van Weinviertel Tourismus, hield tijdens een Zoom-meeting trots de bijbehorende Fietstrofee voor de camera.

De totale Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) is bijna 10.000 km lang en slingert van de Zwarte Zee naar de Barentszzee, langs het voormalige IJzeren Gordijn dat ooit Europa in Oost en West verdeelde. De jury kwam langs het deel tussen Gmünd en Bratislava nog dreigende sporen en monumenten tegen uit de tijd van de Koude Oorlog. “Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, door de gedwongen verhuizing van de bevolking aan de oostzijde van deze grens zijn unieke natuurgebieden ontstaan”, aldus het juryrapport.

De jury roemde de landschappelijke schoonheid, rustieke dorpen en historische steden langs de route. “Daar tussendoor kronkelen diverse rivieren met als slotakkoord de Donau. De oude stad Bratislava is een eindpunt om van te dromen.” Ook zaken als bewegwijzering en picknickbanken zijn dik in orde. “De landen die ooit gescheiden waren door het IJzeren Gordijn werkten uitstekend samen om een prachtige route te realiseren. Het resultaat mag er zijn.”

Voor de uitverkiezing waren nog drie andere routes genomineerd: de LF-Kustroute en LF-Zuiderzeeroute in Nederland en de Oranjefietsroute in Duitsland en Nederland.

RivierPark Maasvallei Wandelroute van het Jaar

Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei in Belgisch en Nederlands Limburg is de Wandelroute van het Jaar 2021. Het traject werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde grensoverschrijdende lus van maar liefst 137 km die 11 gemeenten verbindt.

De jury roemde bij de RivierPark-wandeling de aandacht voor natuurgebieden en het wandelen door weiden en graslanden, de goede bewegwijzering in beide richtingen, het grensoverschrijdende karakter en de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse partners. Ook de degelijke website, die het mogelijk maakt delen van de Rivierpark wandeling te combineren met lokale wandelingen zowel in België als in Nederland, zag zij als een plusplunt, evenals de goed gedocumenteerde kaartfolder.

De overige genomineerden op de shortlist waren Wandelnetwerk ‘de Merode’ (België), Streekpad Westfriese Omringdijk (Nederland), Pad van de Vrijheid (Nederland) en de Oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug (Nederland).

Online Experience een succes!

Ongeveer 4500 fietsers en wandelaars uit Nederland én Vlaanderen bezochten de eerste online editie van de Fiets- en Wandelbeurs. Twee dagen lang waren ze na aankoop van een ticket welkom op een interactief eventplatform met digitale stands, activiteiten en online lezingen en workshops.

De Online Experience was een alternatief voor de fysieke Fiet-s en Wandelbeurzen in Utrecht en Gent, die dit jaar niet konden doorgaan vanwege de beperkende coronamaatregelen. Voor het online event was het concept van de beurs vertaald naar ‘digitaal’. Startpunt voor de online ontdekkingsreis was de digitale beurshal, van waaruit je kon doorklikken naar stands van bestemmingen en reisorganisaties, de lezingzalen en de workshopzaal.

De lezingzalen trokken veel online publiek. In totaal had het event bijna zestig presentaties in de aanbieding: van pelgrimsreizen naar Rome en Trondheim en wandelroutes in eigen land tot expedities van globetrotters en praktische workshops over ‘de eerste fietsvakantie’. Niet iedereen was meteen vertrouwd met alle aangeboden online tools. Ook waren de bezoekers niet ‘zichtbaar’ in de digitale beurshal en de stands. Daardoor miste je de visuele beleving van volle gangpaden en druk bezochte stands. Toch wisten bezoekers de digitale weg naar de stands te vinden.

In 2022 staat er weer een fysieke Fiets- en Wandelbeurs op het programma. De data zijn 19 en 20 februari in Flanders Expo en 25 en 26 februari in Jaarbeurs Utrecht.