Shortlist Wandelroute van het Jaar bekend

kandidaat shortlist Wandelroute van het Jaar

Nog vijf routes maken kans op de eretitel ‘beste wandelroute van de Benelux’. De jury selecteerde de kandidaten voor de shortlist uit maar liefst zeventien titels op de longlist. Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, op zaterdag 1 mei a.s., maakt de jury de uiteindelijke winnaar van de shortlist Wandelroute van het Jaar voor 2021 bekend.

Bij alle kandidaten van de shortlist Wandelroute van het Jaar 2021 gaat het om nieuwe of recentelijk ingrijpend gewijzigde routes in Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg. Ondanks de beperkende coronamaatregelen, slaagden de juryleden erin honderden kilometers af te leggen om de routes van de longlist in de praktijk te testen. Ze letten daarbij onder andere op aanwezige bewegwijzering, ondergrond, aantrekkelijkheid van het landschap, eventuele thematiek en de kwaliteit van de informatie in de routegids of op de website.

Shortlist Wandelroute van het Jaar 2021

– in willekeurige volgorde –

Wandelnetwerk ‘de Merode’

Het natuurgebied de Merode, zo genoemd naar de Prinsen de Merode, ligt op het kruispunt van de provincies Antwerpen, (Belgisch) Limburg en Vlaams-Brabant. Netwerk de Merode omvat maar liefst 1500 hectare aan natuur, tussen de heuvels van het Hageland en de zanderige bodem van de Kempen. Met heel wat heidegebied, vennen en bossen. En niet te vergeten de Norbertijner abdij van Averbode.

Het netwerk is in 2020 uitgebreid met 170 km aan nieuwe trajecten in de omgeving van Aarschot. Daarmee komt het totaal aantal kilometers aan paden in het wandelnetwerk op 700. En vormt het meteen een van de grootste aaneengesloten wandelnetwerken in Vlaanderen, dat zich daarenboven uitstrekt over drie provincies. Naar aanleiding van deze uitbreiding is de publicatie van het wandelnetwerk de Merode dus volledig herzien en geactualiseerd en bestaat nu uit twee gebundelde kaarten. www.toerismevlaamsbrabant.be

Lange Afstandswandeling RivierPark Maasvallei

De Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van maar liefst 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas. Met Maastricht in het zuiden en Maasbracht in het noorden. Deze grensoverschrijdende route verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes.

Soms wandel je echt in de weiden tussen de koeien en paarden. En door een hele reeks natuurgebieden. Dankzij de Maasbruggen en verschillende veerponten, kan je de wandelingen naar eigen goeddunken variëren. De route is over de volledige lengte en in beide richtingen bewegwijzerd. Let op de zeshoekige, groene plaatjes met daarop het RivierPark Maasvallei-logo en ingetekend in een bijbehorende kaart. Er zijn talrijke bewegwijzerde aanlooproutes, zoals naar parkings en vanuit de stations van Maastricht en Sittard. www.rivierparkmaasvallei.eu

Streekpad Westfriese Omringdijk

Dit nieuwe streekpad in het noorden van de provincie Noord-Holland is 150 km lang en heeft als rode draad de historische Westfriese Omringdijk. Deze bestond uit een serie dijkjes en kaden die eeuwen geleden het laaggelegen veengebied tegen de stormvloeden van de Noordzee en de verraderlijke Zuiderzee moesten beschermen. Na de drooglegging van de polders en de aanleg van de Afsluitdijk verloren de dijken hun beschermende functie. Ze bleven als eeuwenoude iconen in het landschap achter.

Het streekpad loopt dan ook veelvuldig over dijken, door aangrenzende polders en natuurgebieden en langs overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken. Dat de zee destijds niet alleen de vijand was maar ook veel welvaart bracht, is onderweg te zien aan de historische handelssteden zoals Hoorn, Enkhuizen en Medemblik met hun rijke koopmanshuizen. Het streekpad Westfriese Omringdijk is in beide richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes en beschreven in een gids. In de bijbehorende app wordt het verhaal verteld van de eeuwenoude strijd tegen het water. www.wandelnet.nl

Pad van de Vrijheid

Het Pad van de Vrijheid is een mooie wandelroute van ongeveer 150 kilometer rondom Wageningen, opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 19 kilometer. Wandelaars kunnen aan de hand van de routegids al wandelend langs vele monumenten en gedenkplekken over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid herdenken, ervaren en beleven. De wandeling loopt door het fraaie en gevarieerde landschap rond Wageningen, Rhenen, Oosterbeek en de Betuwe.

De route start en eindigt bij Hotel de Wereld in Wageningen, de plek waar het in 2020 75 jaar geleden was dat de capitulatieonderhandelingen plaatsvonden. In de naastgelegen aula werd een dag later de vrede getekend. De wandelgids bevat een heldere routebeschrijving aangevuld met duidelijk kaartmateriaal. Daarnaast biedt de gids heel veel achtergrondinformatie over de strijd die in dit gebied geleverd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gpx-track is te downloaden op de site https://padvandevrijheid.nl.

Te Voet met boswachter Ellen

De wandelroute van Nijmegen naar Plasmolen en weer terug is een afwisselende heuvelachtige tocht van 53 km. De start is in het fraaie centrum van Nijmegen. Nadat je Nijmegen achter je hebt gelaten, wandel je door de bossen Beek-Ubbergen met verrassende uitzichten en kabbelende beekjes.

Je passeert de wijngaarden rond Groesbeek, kijkt uit over de Mookerheide en wandelt zelfs nog even Duitsland in. Boswachter Ellen heeft de oude route zoveel mogelijk gereconstrueerd. Maar daarnaast heeft ze ook een alternatief opgenomen om het oude thema ‘vergezichten’ eer aan te doen. Dit omdat de vergezichten door bosaanplant op bepaalde plekkenverdwenen zijn. De wandelgids biedt een duidelijke omschrijving met kaartmateriaal. Aan de hand van een code in de wandelgids kan de gpx-track gedownload worden. www.wandelboswachterellen.nl

Dit was de longlist van vorig jaar. Voer voor inspiratie!